reklama
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
elvie a ty natke dalas do ciasta czy jak ??? bo widzialam ostatnio w tv jak do ciasta dawali ...a ze ja uwielbiam pietruszke to chyba tez dzis na obiad zrobie
a ja na urodziny K zrobiłam pyszny sos do karkówki może być do wędlinki lub jajek
duży jogurt naturalny + 4 łyżki śmietany
długi ogórek starkować na tarce jarzynowej
jeden koperek
jeden szczypiorek
czosnek 2 ząbki
sól+pieprz
pyyyycha
a i jeszcze taka przystawka
śliwki suszone owijane wędzonym boczkiem przebite wykałaczką i zapieczone w piekarniku ok 10 minut
sałatka z granatem
1 granat
1 puszka fasoli
1 szypior
1 łyżka majonezu
duży jogurt naturalny + 4 łyżki śmietany
długi ogórek starkować na tarce jarzynowej
jeden koperek
jeden szczypiorek
czosnek 2 ząbki
sól+pieprz
pyyyycha
a i jeszcze taka przystawka
śliwki suszone owijane wędzonym boczkiem przebite wykałaczką i zapieczone w piekarniku ok 10 minut
sałatka z granatem
1 granat
1 puszka fasoli
1 szypior
1 łyżka majonezu
dopiero doczytalam.. Tak, dodaję natkę do ciasta.elvie a ty natke dalas do ciasta czy jak ??? bo widzialam ostatnio w tv jak do ciasta dawali ...a ze ja uwielbiam pietruszke to chyba tez dzis na obiad zrobie
mamusia - śliwki w boczku tez u nas na imprezach wszystkim baaaaardzo smakują;-)
filonka
Fanka BB :)
a wiec masa plastyczna do tortu:
Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, wałkowac mozna pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczy na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało.
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze
"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "
Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, wałkowac mozna pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczy na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało.
1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze
"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.
Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "
AgnieszkaSz-r
Mama VI 2007 i IV 2010
Kurcze a może dla M. też zrobie sama tort?? Dla J. robiłam sama na roczek... hmmm musze sie poważnie zastanowić
e.salamandra
Mama pełną parą
nie wrzucę. filonki przepis jest prostszy, wiec nie ma co kombinowac. bo ja mam taki z żelatyną i glukozą
filonka
Fanka BB :)
a tu jeszcze do polukania, poczytania zanim sie zabierzemy za tort
Crazy Kitchen - Kuchnia artystyczna - Onet.pl Blog
Crazy Kitchen - Kuchnia artystyczna - Onet.pl Blog
ja tez jestem na etapie szukania tortu i znalazlm strone ze swietnymi tortami
TORTY Z POMYSŁEM. KRAKÓW
napisalm do kobiety jakie ceny itd jak bedzie za drogo to chyba skorzytam z waszych przepisow i sprobuje cos sama zrobi
TORTY Z POMYSŁEM. KRAKÓW
napisalm do kobiety jakie ceny itd jak bedzie za drogo to chyba skorzytam z waszych przepisow i sprobuje cos sama zrobi
reklama
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 129
- Wyświetleń
- 15 tys
- Odpowiedzi
- 329
- Wyświetleń
- 56 tys
Podziel się: