reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Ja wczoraj naleśniki miałam, a konkretnie krokiety;-) Do naleśników dodaję świeżą natkę pietruszki - wyglądają pięknie!!

reklama
elvie a ty natke dalas do ciasta czy jak ??? bo widzialam ostatnio w tv jak do ciasta dawali ...a ze ja uwielbiam pietruszke to chyba tez dzis na obiad zrobie

a ja na urodziny K zrobiłam pyszny sos do karkówki może być do wędlinki lub jajek
duży jogurt naturalny + 4 łyżki śmietany
długi ogórek starkować na tarce jarzynowej
jeden koperek
jeden szczypiorek
czosnek 2 ząbki
sól+pieprz

pyyyycha :)

a i jeszcze taka przystawka
śliwki suszone owijane wędzonym boczkiem przebite wykałaczką i zapieczone w piekarniku ok 10 minut

sałatka z granatem
1 granat
1 puszka fasoli
1 szypior
1 łyżka majonezu

a wiec masa plastyczna do tortu:

Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, wałkowac mozna pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczy na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "

reklama
e.salamandra prosze wrzuc ten Twoj przepis na ta mase.

To ja jeszcze raz.Znalazlam taki przepis na necie takze nie musisz wklejac.Chyba taki sam bo tez z zelatyna i glukoza.

Ostatnia edycja:
Do góry