reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Ja wczoraj naleśniki miałam, a konkretnie krokiety;-) Do naleśników dodaję świeżą natkę pietruszki - wyglądają pięknie!!

reklama
elvie a ty natke dalas do ciasta czy jak ??? bo widzialam ostatnio w tv jak do ciasta dawali ...a ze ja uwielbiam pietruszke to chyba tez dzis na obiad zrobie

a ja na urodziny K zrobiłam pyszny sos do karkówki może być do wędlinki lub jajek
duży jogurt naturalny + 4 łyżki śmietany
długi ogórek starkować na tarce jarzynowej
jeden koperek
jeden szczypiorek
czosnek 2 ząbki
sól+pieprz

pyyyycha :)

a i jeszcze taka przystawka
śliwki suszone owijane wędzonym boczkiem przebite wykałaczką i zapieczone w piekarniku ok 10 minut

sałatka z granatem
1 granat
1 puszka fasoli
1 szypior
1 łyżka majonezu

a wiec masa plastyczna do tortu:

Masa jest bardzo plastyczna, świetnie się wałkuje, wałkowac mozna pomiędzy papierem do pieczenia, żeby było równiutko i żeby nie było problemu z odlepieniem od wałka, czy blatu. Wystarczy na pokrycie piętrowego tortu + ozdoby i jeszcze sporo zostało.

1/2 kostki margaryny lub masła
1 szkl wody
25 dkg mąki pszennej
1/2 kg cukru pudru
barwniki spożywcze

"Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy barwniki. Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób.

Masa pozostawiona bez przykrycia na dłużej zastyga na wierzchu - co daje się zniwelowac poprzez ponowne zagniatanie - ale żeby nie było klopotu - przykryć naczynie folią, lub włozyć masę do woreczka.
Masa jest bardzo długo plastyczna, więc nie trzeba się śpieszyć, można bawić się jak plasteliną. Można wałkować i wykrajać kształty foremkami.
Gotowe ozdoby można obtaczać w cukrze co daje dodatkowy efekt dekoracyjny.
Ozdoby z czasem zasychają, na powierzchni robi się skorupka która nie pęka, ułatwia to przenoszenie ozdób, jednak nie jest na tyle twarda żeby nie można ich było zjeść. "

reklama
e.salamandra prosze wrzuc ten Twoj przepis na ta mase.

To ja jeszcze raz.Znalazlam taki przepis na necie takze nie musisz wklejac.Chyba taki sam bo tez z zelatyna i glukoza.

Ostatnia edycja:
Do góry