reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

przepisy na dania do 200 kcal

I: ZUPA Z RUKOLI (199 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 5g węglowodanów)

składniki:
- 20g cebuli
- 1 łyżeczka odtłuszczonego masła
- 60g rukoli
- 80g twarożku ziołowego
- 180 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 plasterek kiełbasy salami

wykonanie:
1. Cebule obrać i posiekać. Na patelni teflonowej roztopic masło, włożyć cebulę i zeszklić. Rukole oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Kilka paseczków odłozyć, resztę dodać do cebuli
2. Warzywa dusić ok. 2 minut, dodac twarożek i rozpuścić, stale mieszając. Wlac bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotowac ok. 4 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Plasterek salami pokroic w paseczki, włożyć na rozgrzaną sucha patelnię teflonową i zrumienić. Razem z odłozoną rukolą dodac do gorącej zupy

II: MAKARON Z SOSEM (171 kcal, 5g białka, 0.5g tłuszczu, 34g węglowodanów)

składniki:
- 60g pomidora
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 40g spaghetti

wykonanie:
1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii

III: ROLADKI Z CUKINII (200 kcal, 13g białka, 10g tłuszczu, 15g węglowodanów)

składniki:
- 30g jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- papryka w proszku
- sól
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 60g cukinii
- 20g szynki
- 15g grissini
- 30g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka oleju

wykonanie:
1. Jogurt wymieszać z musztardą. Dip doprawic papryką i solą, wymieszac z posiekanym szczypiorkiem.
2. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ser i szynkę pokroić na 3 paski. Grissini (grube paluszki) podzielić na 3 kawałki. Na 3 plastrach cukinii połozyć po 1 kawałku szynki i grissini, zwinąć i spiąć wykałaczkami
3. Pomidorki umyć, przekroic na pół, razem z pokrojonym serem wyłozyć na pozostałe plastry cukinii. Zwinąć i spiąć.
4. Na patelni teflonowej rozgrzac olej, włozyć roladki i obsmażyć. Podac z dipem jogurtowym

IV: INDYK Z SALSĄ (191 kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 10g węglowodanów)

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą.
 
reklama
przepisy na dania do 300 kcal

I: RYBA Z POMIDORAMI (295 kcal, 39g białka, 8g tłuszczu, 10g węglowodanów)

składniki:
- 200g filetu z okonia
- 20ml soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 100g pomidorów
- 100g cebuli
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

wykonanie:
1. Garnek rzymski namoczyc w wodzie. Rybe opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Z jednej strony posmarowac musztardą, po czym pokroic ukośnie w paski. Pomidory umyć, pokroic w plastry i oprószyć solą. Plastry pomidora i kawałki ryby ułożyć w garnku tak, aby zachodzily na siebie
2. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni teflonowej. Pomidory i rybe posypać cebulą, oproszyc pieprzem. Garnek przykryć, wstawic do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawic na 200 stopni. Rybę dusić ok. 45 minut
3. Potrawę wyjąc z garnka, posypać pokrojonym szczypiorkiem i natychmiast podawać

II: CANNELONI (294 kcal, 20g białka, 15g tłuszczu, 16g węglowodanów)

składniki:
- 125g botwiny
- sól, pieprz
- 100g pomidorów
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 50g twarożku
- 1 żółtko
- 2 rurki canneloni
- pieprz cayenne
- 15g sera tylżyckiego

wykonanie:
1. Botwinę oczyścić, umyć, łodygi posiekać. Liście blanszować ok.2 minut w osolonej wodzie, a 1/2 porcji łodyg - ok. 5 minut. Odcedzić, liście posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroic w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, z pomidorami i mlekiem gotowac na wolnym ogniu ok. 5 minut. Sos zmiksować, dodac surowe łodygi botwiny, doprawić.
3. Liście botwinki i zblanszowane łodyżki wymieszać z bułka tartą, twarożkiem, żółtkiem, solą i pieprzem. Farsz doprawić. Forme natłuścić. Canneloni obgotować, napełnic farszem, włozyć do formy, polac sosem pomidorowym. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Ser pokroić w paski i posypać makaron 5 minut przed końcem pieczenia

III: DUSZONE WARZYWA (283 kcal, 12g białka, 10g tłuszczu, 34g węglowodanów)

składniki:
- 100g brokułów
- 100g małych marchewek
- 50g cebulki ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka masła
- 60ml soku jabłkowego
- 100g ziemniaków
- sól, pieprz
- 20g łagodnego sera pleśniowego

wykonanie:
1. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Łodyżki obrać i pokroić w plasterki. Marchewki obrać, zostawiając nieco natki, umyć. Cebulkę oczyścić, opłukać, pokroic na kawałki dł 5 cm. Marchewkę poddusić na maśle, dodac sok jabłkowy, dusić jeszcze 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Marchewki wyjąć z wywaru. Wyłożyć brokuły, dusić ok 3 minut, wyjąć. Włozyć cebulkę, dusić ok 3 minut, wyjąć. Ziemniaki umyć, gotować w wodzie ok 15 minut.
3. duszone warzywa przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, doprawic solą i pieprzem., posypać serem pokrojonym w kostkę. Zapiekać ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami i wywarem.

IV: SALATKA ZIEMNIACZANA (285 kcal, 5g białka, 14g tłuszczu, 31g węglowodanów)

składniki:
- 150g ziemniaków
- 20g cebuli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 60ml bulionu warzywnego
- 75g ogórka
- 80g rzoskiewki
- 1 łyzka octu z białego wina
- sół, pieprz
- 1 łyżeczka szczypiorku

wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyc i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, posiekać. Razem z plastrami ziemniaków podsmazyc na patelni teflonowej na 1/2 łyżeczki oleju. Wlać bulion, doprawić do wrzenia. Zmniejszyc ogień, warzywa przykryć i dusić ok. 10 minut.
2. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć pestki, miąższ pokroic w ukośne plastry. Rzoskiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.
3. Ziemniaki z bulionem przełozyć do miski. Dodać ocet, sól, pieprz, 1,5 łyzki oleju. Dodać pokrojone warzywa, delikatnie wymieszać i odstawic na 20 minut do przemacerowania. Przed podaniem salatke posypać szczypiorkiem i jeszcze raz wymieszać
 
przepisy na dania do 400 kcal

I: FILET Z KURCZAKA (400 kcal, 23g białka, 11g tłuszczu, 47g węglowodanów)

składniki:
- 150g filetu z kurczaka
- 1 łyzka oliwy
- 1 łyzka octu
- 2 łyżki szałwii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
- 20g cebuli
- 150g papryki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 100ml soku z pomarańczy

wykonanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć. Po 1/2 łyżki oleju i octu wymieszać z posiekaną szałwią, musztardą, odrobina soli i pieprzu, posmarowac mięso
2. Cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę przkroić, oczyścić, umyc i pokroić w paski. 1/2 łyżeczki oliwy rozgrzać, na tluszcz włozyc cebulę i paprykę, dusic ok. 3 minut. Czosnek obraż i zmiażdżyć, dodac do podduszonych warzyw.
3. Dodać miód, sok z pomarańczy, 3 łyżki wody i reszte octu, przykryc i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut.
4. Mięso włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpotnego, piec w rozgrzanym piekarniku 10-12 minut. Pdac z warzywami. Danie mozna udekorowac szałwią

II: RAGOUT WARZYWNE (397 kcal, 8g białka, 23g tłuszczu, 35g węglowodanów)

składniki:
- 120g małych ziemniaków
- 80g marchwii
- 100g szparagów (ze słoika)
- 50g mrożonego groszku w strąkach
- sól, pieprz
- 10g masła
- 1 łyżeczka mąki
- szafran
- 60 ml smietany
- 1 łyżeczka octu winnego

wykonanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Marchewkę pokroić w grube plastry. Szparagi osączyć. Groszek pokroić w paski.
2. Ziemniaki i marchewkę gotowac 10 minut w osolonej wodzie. dodac groszek, gotowac jeszcze 5 minut. Warzywa dokładnie odcedzić.
3. W garnku roztopić masło. Dodać mąke i szafran, podsmażyć, stale mieszając. Dodać smietanę, ubic trzepaczką, zagotować, zmniejszyc ogień i gotować ok. 15 minut. Sos doprawic do smaku solą, swieżo zmielonym pieprzem i octem
4. ziemniaki, marchewkę, groszek i szparagi włozyć do sosu, podgrzać. Raguot posypać swieżą trybulą.

III: FILET Z SANDACZA (395 kcal, 20g białka, 23g tłuszczu, 26g węglowodanów)

składniki:
- 120g ziemniaków
- sól, pieprz
- 50ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 5 cebulek ze szczypiorkiem
- 10g masła
- 80g filetu z sandacza
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałazka szałwii
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka bulionu z warzyw

wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyc i pokroić w plastry. Gotowac ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść. Dodać podgrzane mleko, puree doprawić solą i gałką.
2. Cebulki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Podsmażyć na 5g masła. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 4 łyżki wody, dusic 10 minut.
3. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić sola i pieprzem. Smażyć na pozostałym maśle 3-4 minuty z każdej strony. dodac zmażdżony czosnek i szałwię, krotko podsmażyć. Rybe wyjąć z patelni.
4. Tłuszcz ze smażenia doprawic octem, wlać bulion, zagotować. Doprawic sola i pieprzem. Rybę podać z cebulką, puree ziemniaczanym i sosem.

IV: SAŁATKA Z BRUKSELKI (390 kcal, 15g białka, 18g tłuszczu, 23g węglowodanów)

składniki:
- 190g brukselki
- sól, pieprz
- 1/2 różowego grejpfruta (ok 200g)
- 1 łyżka octu z bialego wina
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 30g szynki

wykonanie:
1. Brukselkę oczyścić i umyć. Osoloną wodę doprowadzic do wrzenia, włożyć brukselkę i gotować ok 15 minut. Odcedzić, przelac zimną wodą i dokładnie osączyć, wystudzić.
2. Grejpfrut dokładnie obrac ze skórki, usuwając także cienką białą błonkę. Owoc wyfiletować, wyciekający sok zachować.
3. Ocet wymieszać z musztardą, sokiem z grejpfruta i olejem. Sos doprawić sola i pieprzem. Brukselkę i cząstki grejpfruta włozyc do salaterki, polac sosem, wymieszać i odstawić na conajmniej 30 minut.
4. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Sałatke jeszcze raz wymieszać, podac z szynką
 
Filonka - znalazłam te przepisy przypadkowo szukając kolacji a że są z podziałem na kcal, a teraz sporo Kwietniówek na diecie to wrzuciłam, aby nie zgubić a przy okazji i innym w wymyślaniu pomóc:-)
 
Przepis na mega szybki i mega smaczny obiad.

Gnocci w sosie pieczarkowo-śmietanowym z natką pietruszki, czosnkiem i parmezanem


makaron gnocci z lubelli ugotować al dente (pół opakowania)
w czasie gdy makaron się gotuje umyć 250g pieczarek, pokroić na plasterki i udusić na maśle (50g)
pod koniec duszenia dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku
podlać pieczarki śmietanką 30% (200ml)
doprawić solą i pieprzem, dodałam też trochę maggi
na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki
makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i całość posypać tartym parmezanem
Gotuje się błyskawicznie, jest przepyszne, ale parmezan i natka obowiązkowe!!
Z innym serem to nie to;-)
 
Dzisiaj na obiad dla siebie samej zrobiłam nalesniki bo juz za mną chodziły a do tego nadzienie ze szpinaku na ostro bo też już za mną łaził ;-) mniam! Pycha...teraz pękam w szwach :eek: :-D
 
reklama
Do góry