reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

przepisy na dania do 200 kcal

I: ZUPA Z RUKOLI (199 kcal, 13g białka, 13g tłuszczu, 5g węglowodanów)

składniki:
- 20g cebuli
- 1 łyżeczka odtłuszczonego masła
- 60g rukoli
- 80g twarożku ziołowego
- 180 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 plasterek kiełbasy salami

wykonanie:
1. Cebule obrać i posiekać. Na patelni teflonowej roztopic masło, włożyć cebulę i zeszklić. Rukole oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Kilka paseczków odłozyć, resztę dodać do cebuli
2. Warzywa dusić ok. 2 minut, dodac twarożek i rozpuścić, stale mieszając. Wlac bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyc ogień i gotowac ok. 4 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
3. Plasterek salami pokroic w paseczki, włożyć na rozgrzaną sucha patelnię teflonową i zrumienić. Razem z odłozoną rukolą dodac do gorącej zupy

II: MAKARON Z SOSEM (171 kcal, 5g białka, 0.5g tłuszczu, 34g węglowodanów)

składniki:
- 60g pomidora
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- 40g spaghetti

wykonanie:
1. Pomidor umyć, przekroić na pół, usunąc pestki, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroic w drobna kosteczkę.
2. Teflonowa patelnię rozgrzać i zeszklic na niej cebule z czosnkiem. Dodać pokrojony pomidor i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Sos doprawić do smaku sola, pieprzem i chili
3. Osoloną wode doprowadzić do wrzenia, włożyć spaghetti i ugotować al dente (ok. 8 minut). Makaron wlac na sito i dokładnie osączyć. Wylac je na patelnie z sosem i wymieszać. Danie mozna udekorować listkami bazylii

III: ROLADKI Z CUKINII (200 kcal, 13g białka, 10g tłuszczu, 15g węglowodanów)

składniki:
- 30g jogurtu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- papryka w proszku
- sól
- 1 łyżeczka szczypiorku
- 60g cukinii
- 20g szynki
- 15g grissini
- 30g pomidorów koktajlowych
- 1 łyżeczka oleju

wykonanie:
1. Jogurt wymieszać z musztardą. Dip doprawic papryką i solą, wymieszac z posiekanym szczypiorkiem.
2. Cukinię oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na 6 cienkich plastrów. Ser i szynkę pokroić na 3 paski. Grissini (grube paluszki) podzielić na 3 kawałki. Na 3 plastrach cukinii połozyć po 1 kawałku szynki i grissini, zwinąć i spiąć wykałaczkami
3. Pomidorki umyć, przekroic na pół, razem z pokrojonym serem wyłozyć na pozostałe plastry cukinii. Zwinąć i spiąć.
4. Na patelni teflonowej rozgrzac olej, włozyć roladki i obsmażyć. Podac z dipem jogurtowym

IV: INDYK Z SALSĄ (191 kcal, 22g białka, 6g tłuszczu, 10g węglowodanów)

składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oliwy
- kotlet z indyka (80g)
- 100g pomidora
- 30g czerwonej cebuli
- 1 zielona pepperoni
- 1 łyżeczka soku z cytryny

wykonanie:
1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, wymieszać z oregano, papryka w proszku, sola i oliwą. Kotlet opłukać, osuszyć i pokroic na kawałki. Mięso posmarowane przygotowaną marynatą, odstawic na 15 minut.
2. Pomidor oczyścić, umyć, pokroic w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroic w mała kostkę. Cebulę obrać i posiekać. Papryczke pepperoni umyć, naciąć, po usunięciu pestek pokroic w kostkę.
3. Pomidor wymieszać z cebulą, pepperoni i sokiem z cytryny, sos doprawic sola i pieprzem. Patelnię teflonową rozgrzać, włozyc mięso i smażyć na złocistobrązowo, ok. 3 minut z każdej strony. Podać z salsą.
 
reklama
przepisy na dania do 300 kcal

I: RYBA Z POMIDORAMI (295 kcal, 39g białka, 8g tłuszczu, 10g węglowodanów)

składniki:
- 200g filetu z okonia
- 20ml soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 100g pomidorów
- 100g cebuli
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

wykonanie:
1. Garnek rzymski namoczyc w wodzie. Rybe opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Z jednej strony posmarowac musztardą, po czym pokroic ukośnie w paski. Pomidory umyć, pokroic w plastry i oprószyć solą. Plastry pomidora i kawałki ryby ułożyć w garnku tak, aby zachodzily na siebie
2. Cebulę oczyścić i pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanej patelni teflonowej. Pomidory i rybe posypać cebulą, oproszyc pieprzem. Garnek przykryć, wstawic do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawic na 200 stopni. Rybę dusić ok. 45 minut
3. Potrawę wyjąc z garnka, posypać pokrojonym szczypiorkiem i natychmiast podawać

II: CANNELONI (294 kcal, 20g białka, 15g tłuszczu, 16g węglowodanów)

składniki:
- 125g botwiny
- sól, pieprz
- 100g pomidorów
- 20g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 50g twarożku
- 1 żółtko
- 2 rurki canneloni
- pieprz cayenne
- 15g sera tylżyckiego

wykonanie:
1. Botwinę oczyścić, umyć, łodygi posiekać. Liście blanszować ok.2 minut w osolonej wodzie, a 1/2 porcji łodyg - ok. 5 minut. Odcedzić, liście posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i pokroic w kostkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę, z pomidorami i mlekiem gotowac na wolnym ogniu ok. 5 minut. Sos zmiksować, dodac surowe łodygi botwiny, doprawić.
3. Liście botwinki i zblanszowane łodyżki wymieszać z bułka tartą, twarożkiem, żółtkiem, solą i pieprzem. Farsz doprawić. Forme natłuścić. Canneloni obgotować, napełnic farszem, włozyć do formy, polac sosem pomidorowym. Piec w piekarniku ok. 30 minut. Ser pokroić w paski i posypać makaron 5 minut przed końcem pieczenia

III: DUSZONE WARZYWA (283 kcal, 12g białka, 10g tłuszczu, 34g węglowodanów)

składniki:
- 100g brokułów
- 100g małych marchewek
- 50g cebulki ze szczypiorkiem
- 1 łyżeczka masła
- 60ml soku jabłkowego
- 100g ziemniaków
- sól, pieprz
- 20g łagodnego sera pleśniowego

wykonanie:
1. Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Łodyżki obrać i pokroić w plasterki. Marchewki obrać, zostawiając nieco natki, umyć. Cebulkę oczyścić, opłukać, pokroic na kawałki dł 5 cm. Marchewkę poddusić na maśle, dodac sok jabłkowy, dusić jeszcze 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Marchewki wyjąć z wywaru. Wyłożyć brokuły, dusić ok 3 minut, wyjąć. Włozyć cebulkę, dusić ok 3 minut, wyjąć. Ziemniaki umyć, gotować w wodzie ok 15 minut.
3. duszone warzywa przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, doprawic solą i pieprzem., posypać serem pokrojonym w kostkę. Zapiekać ok. 10 minut. Podawać z ziemniakami i wywarem.

IV: SALATKA ZIEMNIACZANA (285 kcal, 5g białka, 14g tłuszczu, 31g węglowodanów)

składniki:
- 150g ziemniaków
- 20g cebuli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 60ml bulionu warzywnego
- 75g ogórka
- 80g rzoskiewki
- 1 łyzka octu z białego wina
- sół, pieprz
- 1 łyżeczka szczypiorku

wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyc i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać, posiekać. Razem z plastrami ziemniaków podsmazyc na patelni teflonowej na 1/2 łyżeczki oleju. Wlać bulion, doprawić do wrzenia. Zmniejszyc ogień, warzywa przykryć i dusić ok. 10 minut.
2. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżką usunąć pestki, miąższ pokroic w ukośne plastry. Rzoskiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki.
3. Ziemniaki z bulionem przełozyć do miski. Dodać ocet, sól, pieprz, 1,5 łyzki oleju. Dodać pokrojone warzywa, delikatnie wymieszać i odstawic na 20 minut do przemacerowania. Przed podaniem salatke posypać szczypiorkiem i jeszcze raz wymieszać
 
przepisy na dania do 400 kcal

I: FILET Z KURCZAKA (400 kcal, 23g białka, 11g tłuszczu, 47g węglowodanów)

składniki:
- 150g filetu z kurczaka
- 1 łyzka oliwy
- 1 łyzka octu
- 2 łyżki szałwii
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól, pieprz
- 20g cebuli
- 150g papryki
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 100ml soku z pomarańczy

wykonanie:
1. Mięso opłukać, osuszyć. Po 1/2 łyżki oleju i octu wymieszać z posiekaną szałwią, musztardą, odrobina soli i pieprzu, posmarowac mięso
2. Cebule obrać i pokroić na kawałki. Paprykę przkroić, oczyścić, umyc i pokroić w paski. 1/2 łyżeczki oliwy rozgrzać, na tluszcz włozyc cebulę i paprykę, dusic ok. 3 minut. Czosnek obraż i zmiażdżyć, dodac do podduszonych warzyw.
3. Dodać miód, sok z pomarańczy, 3 łyżki wody i reszte octu, przykryc i gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut.
4. Mięso włożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpotnego, piec w rozgrzanym piekarniku 10-12 minut. Pdac z warzywami. Danie mozna udekorowac szałwią

II: RAGOUT WARZYWNE (397 kcal, 8g białka, 23g tłuszczu, 35g węglowodanów)

składniki:
- 120g małych ziemniaków
- 80g marchwii
- 100g szparagów (ze słoika)
- 50g mrożonego groszku w strąkach
- sól, pieprz
- 10g masła
- 1 łyżeczka mąki
- szafran
- 60 ml smietany
- 1 łyżeczka octu winnego

wykonanie:
1. Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Marchewkę pokroić w grube plastry. Szparagi osączyć. Groszek pokroić w paski.
2. Ziemniaki i marchewkę gotowac 10 minut w osolonej wodzie. dodac groszek, gotowac jeszcze 5 minut. Warzywa dokładnie odcedzić.
3. W garnku roztopić masło. Dodać mąke i szafran, podsmażyć, stale mieszając. Dodać smietanę, ubic trzepaczką, zagotować, zmniejszyc ogień i gotować ok. 15 minut. Sos doprawic do smaku solą, swieżo zmielonym pieprzem i octem
4. ziemniaki, marchewkę, groszek i szparagi włozyć do sosu, podgrzać. Raguot posypać swieżą trybulą.

III: FILET Z SANDACZA (395 kcal, 20g białka, 23g tłuszczu, 26g węglowodanów)

składniki:
- 120g ziemniaków
- sól, pieprz
- 50ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 5 cebulek ze szczypiorkiem
- 10g masła
- 80g filetu z sandacza
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałazka szałwii
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka bulionu z warzyw

wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, umyc i pokroić w plastry. Gotowac ok. 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść. Dodać podgrzane mleko, puree doprawić solą i gałką.
2. Cebulki oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Podsmażyć na 5g masła. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 4 łyżki wody, dusic 10 minut.
3. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić sola i pieprzem. Smażyć na pozostałym maśle 3-4 minuty z każdej strony. dodac zmażdżony czosnek i szałwię, krotko podsmażyć. Rybe wyjąć z patelni.
4. Tłuszcz ze smażenia doprawic octem, wlać bulion, zagotować. Doprawic sola i pieprzem. Rybę podać z cebulką, puree ziemniaczanym i sosem.

IV: SAŁATKA Z BRUKSELKI (390 kcal, 15g białka, 18g tłuszczu, 23g węglowodanów)

składniki:
- 190g brukselki
- sól, pieprz
- 1/2 różowego grejpfruta (ok 200g)
- 1 łyżka octu z bialego wina
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 30g szynki

wykonanie:
1. Brukselkę oczyścić i umyć. Osoloną wodę doprowadzic do wrzenia, włożyć brukselkę i gotować ok 15 minut. Odcedzić, przelac zimną wodą i dokładnie osączyć, wystudzić.
2. Grejpfrut dokładnie obrac ze skórki, usuwając także cienką białą błonkę. Owoc wyfiletować, wyciekający sok zachować.
3. Ocet wymieszać z musztardą, sokiem z grejpfruta i olejem. Sos doprawić sola i pieprzem. Brukselkę i cząstki grejpfruta włozyc do salaterki, polac sosem, wymieszać i odstawić na conajmniej 30 minut.
4. Szynkę pokroić w cienkie plasterki. Sałatke jeszcze raz wymieszać, podac z szynką
 
Filonka - znalazłam te przepisy przypadkowo szukając kolacji a że są z podziałem na kcal, a teraz sporo Kwietniówek na diecie to wrzuciłam, aby nie zgubić a przy okazji i innym w wymyślaniu pomóc:-)
 
Przepis na mega szybki i mega smaczny obiad.

Gnocci w sosie pieczarkowo-śmietanowym z natką pietruszki, czosnkiem i parmezanem


makaron gnocci z lubelli ugotować al dente (pół opakowania)
w czasie gdy makaron się gotuje umyć 250g pieczarek, pokroić na plasterki i udusić na maśle (50g)
pod koniec duszenia dodać wyciśnięte 3 ząbki czosnku
podlać pieczarki śmietanką 30% (200ml)
doprawić solą i pieprzem, dodałam też trochę maggi
na koniec dodać poszatkowaną natkę pietruszki
makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i całość posypać tartym parmezanem
Gotuje się błyskawicznie, jest przepyszne, ale parmezan i natka obowiązkowe!!
Z innym serem to nie to;-)
 
Dzisiaj na obiad dla siebie samej zrobiłam nalesniki bo juz za mną chodziły a do tego nadzienie ze szpinaku na ostro bo też już za mną łaził ;-) mniam! Pycha...teraz pękam w szwach :eek: :-D
 
reklama
Do góry