reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
No to mam pomysła na obiad w sobotę:) Tylko muszle i pieczarki zakupię. Dzięki wielkie!
Nie ma za co;-)

Zapomniałam dodać, że pieczarki do muszelek przez chwilkę na wrzątku parzę a następnie przez maszynkę do mięsa przepuszczam. No i lepiej to smakuje jak przez te grubsze oczka będziesz mieliła zarówno mięso jak i pieczarki.
 
Fajne, niskokaloryczne przepisy znalazłam, więc wklejam, może i Wy skorzystacie:
ŚNIADANIE 300Kcal

ORYGINALNE:
1. Serek z płatkami owsianymi i truskawkami:
20 dag chudego serka homogenizowanego wymieszać z jogurtem waniliowym, 10 dag truskawek oraz łyżeczką płatków owsianych. Udekorować miętą. 305 kcal.

2. Koktajl owocowo-warzwny:
obrać 3 marchewki i kiwi. Zmiksować z łyżeczką miodu, 200 ml mleka, łyżką kiełków zbożowych. Zjeść z tostem posmarowanym łyżeczką masła i konfitur. 300 kcal.

3. Kanapka z jajkiem:
l pełnoziarnistą bułkę posmarować 10 dag serka wiejskiego i obłożyć plasterkami ugotowanego na twardo jajka. Doprawić solą i białym pieprzem, udekorować natką. Zjeść razem z 2 pomidorami i filiżanką kawy. 300 kcal.

PIKANTNE:
1. Pumpernikiel z serem camembert:
posiekaną szalotkę wymieszać z 3 dag camemberta oraz 3 łyżkami chudego jogurtu. Doprawić papryką, solą oraz pieprzem. Serem posmarować 4 kromki pumpernikla. 200 kcal.

2. Serek pomidorowy z chipsami:
2 małe pomidory pokroić na cząstki, wymieszać z 10 dag chudego serka. Doprawić do smaku solą jodowaną i pieprzem. Serek zjeść z garścią pikantnych chipsów. 200 kcal.

3. Karczochy z sosem cytrynowym:
sok i skórkę otartą z cytryny wymieszać z łyżeczką oliwy i octu jabłkowego. Doprawić solą i pieprzem. Polać przygotowane płatki z trzech karczochów (ze słoika). 200 kcal.

SŁODKIE:
1. Tosty pszenne z twarożkiem
tosty posmarować 3 łyżeczkami chudego twarożku i łyżeczką słodzonego dżemu truskawkowego. Udekorować świeżymi truskawkami. 200 kcal.

2. Sałatka owocowa z sezamem:
obrać i pokroić gruszkę, kiwi oraz mango. Owoce wymieszać, zalać sosem z łyżeczki miodu i soku wyciśniętego z pomarańczy. Sałatkę posypać łyżeczką sezamu. 200 kcal.

3. Malinowy kefir z płatkami kukurydzianymi:
małe opakowanie kefiru i 5 dag świeżych mrożonych malin zmiksować z łyżeczką miodu. Całość posypać 3 łyżkamiI płatków kukurydzianych. 200 kcal.

ŚNIADANIA 200Kcal

1. bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.
4. kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.
5. kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
6. jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.
7. małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
 
DRUGIE ŚNIADANIE / PODWIECZOREK 100Kcal

1. kromka chleba z masłem i pomidorem
2. kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem
3. kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka
4. filiżanka pomidorowej z ryżem
5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem
6. zupa chińska (gotowa)
7. zupa warzywna z grzankami (gotowa)
8. marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym
9. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem
10. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej
11. 4 cienkie plasterki mortadeli
12. plasterek szynki gotowanej
13. 6 plasterków polędwicy drobiowej
14. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek
15. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem
16. szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa
17. mały banan
18. różowy grejpfrut
19. 2 brzoskwinie
20. 2 jabłka
21. batonik Duplo, filiżanka kawy
22. 2 delicje
23. 5 kostek czekolady
24. ptyś z bitą śmietaną
25. 3 kulki lodów owocowych
 
Małe przekąski na drugie śniadanie i podwieczorek - 75 kcal każda

• kubeczek chudego jogurtu z garścią malin
• 2 mandarynki
• 2 kromki chrupkiego chleba
• miseczka suszonych owoców
• strąk papryki, 10 dag selera naciowego
• pomidor z plastrem mozzarelli, sera cammember lub brie
 
OBIADY 300-350kcal
1. pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (vegeta, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
5. szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku
6. szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szkl. maślanki lub kefiru
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. ! strąk czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.
8. Zupa jarzynowa
Potrawa ta (o ile nie jest przygotowna na tłustym mięsnym wywarze ani zaprawina śmietanączy zasmażką) stanowi danie niskokaloryczne i bogate w wiele witamin, biopierwiastków oraz błonnik. Trzeba jednak pamiętać o tym, że warzyw nie należy gotować zbyt długo by nie straciły swych cennych właściwości.
talerz 250ml - 98kcal
talerze 250ml zupy zabielanej 174,6
 
No i kolacje - dla Kwiatuszka:-)

KOLACJA 200Kcal
sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii (ponoc moze byc kapusta pekinska), 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego
2. pierogi leniwe z chudego twarogu (150g)
3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora
4. kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora
5. kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego
6. sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
7. sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
 
Mam tu jeszcze rozpiskę na dni:

dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 1 bułka pełnoziarnista z margaryną,
- 2 cienkie plasterki wędliny drobiowej,
- kilka plasterków świeżego ogórka,
- herbata lub kawa bez cukru

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 jabłko

OBIAD:
- 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami,
- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko

PODWIECZOREK:
2 biszkopty

KOLACJA:
sałatka z tuńczyka (120 g tuńczyka w sosie własnym wymieszaj z 2 łyżkami kukurydzy i 2 łyżkami gotowanego ryżu, dopraw do smaku solą i pieprzem), 1 szklanka soku owocowego

dzień drugi

ŚNIADANIE:
1 tost z odrobiną odtłuszczonej margaryny, dżemu lub marmolady o obniżonej zawartości cukru, herbata lub kawa bez cukru

DRUGIE ŚNIADANIE:
1 nektarynka

OBIAD:
1 kotlet schabowy - usuń tłuszcz z mięsa, posmaruj je 1 łyżeczką margaryny, posyp suszoną cebulą i drobno pokrojoną szałwią, grilluj ok. 8 minut z każdej strony

PODWIECZOREK:
2 herbatniki

KOLACJA:
ziemniaki z fasolą - obierz 1 ziemniaka, nakłuj go widelcem, posyp przyprawą do grilla i piecz w piekarniku (190 stopni) 1 godzinę. Podgrzej 100 g fasoli z puszki. Ziemniaka z wierzchu natnij na krzyż i ściśnij boki, aby się otworzył. Nałóż na wierzch fasolę, posyp startym serem cheddar (10 g) i zapiecz, aż się roztopi.

dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 1 pieczone jajo,
- 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny,
- kawa lub herbata z mlekiem

Pieczone jajo
- 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
- 1 jajo
- 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania. Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200 stopni.

DRUGIE ŚNIADANIE:
1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego

OBIAD:
gulasz z bekonu - podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z 1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4 jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek (mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)

KOLACJA:
zapiekanka z warzyw - rozpuść na patelni 1/2 łyżki margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50 g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem, ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez przykrycia, aż ser się zarumieni.

dzień czwarty

ŚNIADANIE:
berlińska przekąska, kawa lub herbata

Berlińska przekąska
- 1 kromka pumpernikla
- 1 łyżeczka chudego serka topionego
- 1 plasterek szynki westfalskiej
- 1 pokrojony w plasterki pomidor
- 1 gałązka pietruszki
Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 opakowanie chudego serka wiejskiego

OBIAD:
- stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g)
Usuń tłuszcz z mięsa. Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku kilka minut z każdej strony

PODWIECZOREK:
- 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)

KOLACJA:
kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
 
dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski

Serowy tost francuski (3 porcje)
- 1 łyżeczka startego sera cheddar
- 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 kromki bagietki, grubości 5 mm
Wymieszaj ser z margaryną, pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony. Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 3 suszone morele

OBIAD:
- szaszłyki z sosem orzechowym
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
- 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach
- 2 posiekane cebule dymki
- 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 1/4 łyżki mielonego imbiru
- 450 g chudej wołowiny na pieczeń
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 szklanka twarożku
- 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
Zmiksuj na gładką masę w blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir, sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.

PODWIECZOREK:
pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze szczypiorkiem)

KOLACJA:
- specjał z salami i szpinakiem

Specjał z salami i szpinakiem
Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z 1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i rozprowadź na kawałku pumpernikla.
Kromkę przekrój na pół. Udekoruj każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na kształt rożków.
Przybierz listkiem pietruszki.

dzień szósty

ŚNIADANIE:
- 2 plasterki żółtego sera,
- 1 mały pomidor,
- 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa,
- kawa lub herbata

DRUGIE ŚNIADANIE:
- 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego

OBIAD:
- ryż z jajem

Ryż z jajem (4 porcje)
- 1 opakowanie ryżu z warzywami
- 4 jaja
Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4 zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło, zaraz po przygotowaniu.

PODWIECZOREK:
- 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)

KOLACJA:
- 1 kanapka z wątrobianką,
- 1 szklanka soku owocowego

Kanapka z wątrobianką
Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez skórki.
Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2 cienkie pasterki wątrobianki.
 
reklama
i jeszcze przepisy na 100kcal, takie zapychajace i sycace

(słodki koktail)
Składniki:
-0.5 szklanki kefiru lub maślanki
-1 mandarynka
-5 słodzików
-1 kiwi
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

(świerzy koktail warzywny)
Składniki:
-obrany pomidor
-obrane jabłko
-trochę cebuli
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-odrobina szczypiorku
Wszystko dokładnie zmiksować.

Sycace cieple i niskokaloryczne danko
-120g gotowanego kalafiora
-120g gotowanego brokuła
-dwa średnie pomidorki (około 150g)
Na patelni zagrzać trochę wody, wrzucić warzwa pokrojone na duże kawałki, nakryć patelnię i zagrzać. Można dodać jakieś zioła do smaku, ja daje mnooooostwo swiezomielonego pieprzu.

Sałatka owocowa
1 pomarańcz
1-2 jabłka
1 kiwi
1 brzoskwinia
2-3 mandarynki
1 banan
Pokroić wszystko w maluteńkie kosteczki wsypać do miski i gotowe niskokaloryczne danie dla całej rodziny np. na kolację albo wizytę gości na codzien lepiej nie bo owoce nie koniecznie sa dobrymi skladnikami dietowymi zwlaszcza banany... aha salatka za 115 kcal

a teraz kilka znalezionych w necie przed chwila
SAŁATKA OWOCOWA kcal, 4g białka, 8 g tłuszczu, 5g węglowodanów)

składniki:
- 60g batawii
- 20g rukoli
- 1 pomarańcza
- 20 g kiełków alfalfa
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka twarożku
- 1 łyżeczka kwaśnej smietany (10% tł)
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oleju
- sól, pieprz

wykonanie:
1. Batawię i rukolę oczyścić, umyć i osuszyć. Listki porozrywać na kawałki. Pomarańczę obrać, nastęnie wyfiletować nad miseczką, wyciekający sok zachować. Z resztek miąższu wycisnąć sok.
2. Kiełki opłukać i osączyć, razem z listkami rukoli i batawii i cząstkami pomarańczy przełożyć do miski, delikatnie wymieszać. Słonecznik wsypać na suchą teflonową patelnię i krótko prażyć
3. Twarożek wymieszać ze śmietaną, octem, olejem i sokiem z pomarańczy na gładką masę. Przygotowany dressing doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę skropić sosem i posypać słonecznikiem

II: MINESTRONE (100 kcal, 6g białka, 3g tłuszczu, 13g węglowodanów)

składniki:
- 30g ziemniaka
- 50g pora
- 30g cukinii
- 20g marchwii
- 20 g fenkułu
- 50g pomidora
- 30g cebuli
- 1 łyżeczka oleju
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 10g startego parmezanu

wykonanie:
1. Ziemniak obrać, umyc i pokroić w kostkę. Por, cukinię i fenkuł (koper włoski) dokładnie oczyścić, umyć i też pokroic w kostkę. Pomidor naciąć na krzyż, sparzyć, przelać zimna wodą i obrać ze skórki. Miąższ pokroic w kostkę
2. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni teflonowej rozgrzać olej i zeszklic na nim cebulę. Dodac pot, cukinię, marchewke i fenkuł, krótko dusić. Wlać bulion, dodać pomidory i ziemniaki, gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Minestrone doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupe posypać posiekaną natka pietruszki i startym parmezanem

III: POMIDORY Z SOSEM (93 kcal, 4g białka, 5g tłuszczu, 6g węglowodanów)

składniki:
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 200g dojrzałych pomidorów
- sól, czarny pieprz
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oliwy

wykonanie:
1. Pietruszkę opłukać pod bieżąca wodą i dokładnie osuszyć. Listki oderwać od gałązek i posiekać.
2. Pomidory umyć i pokroic w plastry, ułożyć na talerzu, posypac odrobiną soli i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
3. Ocet dokładnie wymieszać z oliwą, skropić pomidory, posypać natką pietruszki
By potrawa miała bardziej włoski smak mozna użyc octu balsamico zamias winnego i bazylii zamiast natki

IV: MARCHEW Z DIPEM (100 kcal, 3g białka, 5 g tłuszczu, 9g węglowodanów)

składniki:
- 100g marchwi
- 1 łyżeczka oleju z kiełków
- sól, pieprz
- 50g jogurtu (1,5% tł)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnnku
- sos worcester

wykonanie:
1. Natkę marchewki odkroić, pozostawiająć niewielki kawałek. Warzywo obrac i umyć
2. Na teflonowej patelni rozgrzac olej. Marchewki włożyć na tłuszcz, dusic ok 8 min. Pikantnie doprawić sola i pieprzem
3. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Czosnek obrać, zmieżdżyć i dodac do jogurtu. Dip doprawić kilkoma kroplami sosu worcester.
4. Marchewki wyjąc z patelni, gorący olej dodać do dipu jogutrtowego. Podawać z dipem

SMACZNEGO!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Do góry