reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Dla Agnieszki ciasto piwne do karpia .
Dajesz tyle samo żółtka co piwa ( piwo jasne 5% my kupujemy tyskie czy żywca np )
Czyli np szklanka żółtek to szklanka piwa . mieszamy zagęszczamy mąka żeby wyszła taka konsystencja aby dało się tym obtoczyć karpia . obtaczamy i na patelnie . ciasto można uzyć do wszystkiego także do mięsa

reklama
Nie wiem czy było ale napiszę bo na święta jak znalazł,nie pisze ilości bo to w zależności czy ktoś chce dużo zrobić czy mało ja zawsze na oko dlatego wypisze składniki same

Sałatka śledziowa pod pierzynką
śledzie solone,jabłko,cebula,ogórek konserwowy,majonez ser żółty

Wszystko kroimy w kostkę układamy warstwami na spód cebula potem śledzie warstwa majonezu jabłko ogórek warstwa majonezu i na wierch starty na małych oczkach ser.
Krótkie szybkie smaczne:tak:

Pierniczki
rozpuścić masło+ 3/4 szklanki cukru (jak ktoś chce bardziej słodkie to stosownie zwiększyć proporcję)+ 0,5 szkalnki miodu. Zdjąć z gazu.
Przesiać 3,5 szklanki mąki+ 2 plaskie łyżeczki sody+ 2 płaskie łyżeczki kakao+2 łyżeczki cynamonu+4 łyżeczki przyprawy do piernika+ 2 jaja- połączyć to z masą maślano-miodową i wyrobić.
2 h w lodówce (ale może też czekać całą noc, jak kruche).
Rozwałkować i powycinać pierniczki :-)
piekarnik- 200- około 6-7 minut (z termoobiegiem)

Franekkimono- u mnie też sięrobi śledzie pod pierzynką, ale daje się inny zestaw :-) mianowicie śledzia, cebuję, ugotowany ziemniak i marchewka (starte na dużych oczkach)+ jajka+ majonez :-)

no to kolejny przepis na pierniczki...
0,5 kg mąki
5 żółtek
200 g cukru pudru
1 kosta margaryny (miękkiej)
2 łyżki śmietany
Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Można odstawić do lodówki. Ja tam od razu biorę po troszeczce rozwalkowuję do grubości tak 0,5 cm może ciut mniej (byle nie za cienkie) i wycinam. Wkładamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy na samym termoobiegu do zrumienienia.
Potem można do woli przyozdobić

my śledzia pod pierzynką robimy tak jak franek ale zamiast sera jest burak

Wronia czy zamiast tego serka z Piątnicy można użyć takiego Twarog-Delikatny-smietankowy-59216-big.jpg

nie ma jak to wejsc na kulinarny i obcykac se przepisy na swieta :-)
dzieki laski, ja napewno tu skorzystam z poniektórych, w koncu sama musze zrobic wigilie i swieta.
bo pierwsza wigilie robie u nas potem do rodzicow. i 1 dzien sw u nich reszta w domu.

reklama
Do góry