reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Karkówka z kapustą kiszoną
około 1,5 do 2 kg karkówki pokroić w plastry przyprawić vegetą i krótko obsmażyć z obu stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić 4 cebulki podsmarzyć i wrzucić na karkówkę. Ok 300g pieczarek pokroić i surowe wrzucić na karkówkę. To wszystko przykryć cienką warstwą posiekanej kiszonej kapusty i polać sosem.
sos:
2,5 łyżki magi
2 łyżki octu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki cukru
3 łyżki wody

Piec pod przykryciem w 180'C ok 1,5 godziny

SMACZNEGO !
 
reklama
Jak ktoś lubi owoce morza polecam spagetti .
Kupujemy mieszanke owoców ( kalmary ośmiorniczki , krewetki ito taką małą ze 200g )
Podsmażamy cebulke, czosnek , dodajemy owoce morza , chwilkę smazymy , zalewamy białym winem .
Jak winko odparuje dodajemy pokrojone w kawałki pomidory z puszki ( takie jak do pomidorowej ) pokrojone w kawałki .
Podajemy z makaronem spagetti .. palce lizać :) jak ktoś oczywiście takie wynalazki lubi . No i mega proste.

Druga rzecz którą czasem robimy to szpinak z serem lazur . podsmazamy szpinak taki z mrozonki ( ja doprawiam czosnkiem ) jak się zagrzeje dodajemy ser lazur błekitny . On się super roztapia .
Podajemy z makaronem farfale ( te kokardki )
 
Aniam jak pokaże te przepisy mężowi to już wiem co sie znajdzie na naszej i tak meeeeega liście zakupowej na sobote... :-D uwielbiamy i owoce morza i szpinak... :-D no i chyba wiem co w sobote na obiad ;-) DZIĘKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
Aga - te mieszanki sa takie już z malutkimi owocami ( ok 10-15 zł paczka kosztuje ) takie gotowe co od razu na pataelnie się tylko wkłada . Rozmroź troszkę przed robieniem żeby tej wody nie było . SZpinak kupuje ten przemielony , hortex np. winko jakies najtańsze , u nas SZymek też to wcina
No i weekend wolny bo to obiady na 15 min roboty :)
 
co do szpinaku jeszcze to uważam że najlepszy jeśli chodzi to mrożony to brykiet...ma stanowczo najmniej wody w sobie :tak: to tak z ostatnich obserwacji...
a co do tych owoców morza to pamiętasz może z jakiej firmy? Tak z ciekawości pytam... no i czy takie na wage też moga być bo jedziemy do Auchana a tam bywaja i na wagę owoce morza... A w winko to jesteśmy zaopatrzeni ale chyba właśnie białego u nas niet :eek:
 
niedawno o pierogach było, ja znalazłam w necie gdzieś ze sie drożdże daje, spróbowałam i wyszło rewelacyjnie!

1kg mąki,
3 dkg drożdży
4 łyżki oleju
gorąca ( nie letnia czy ciepła, gorąca, byle sie tylko dotknąć dało) woda

od razu mieszałam, bez zadnych zaczynów itp i ciacho wyszlo super, delikatne, mięciutkie, latwo się sklejało i żaden mi się nie rozwalił a to już świeto:-)
ZRobiłam dzisiaj ciasto z Twojego przepisu i jest świetne!! Nawet teściowa poprosiła o przepis;-)
 
reklama
Na prośbe mamusi:-)

CIASTO Z NUTELLĄ I WIŚNIAMI:-)

- 1 paczka sucharów pszennych (niebieskie opakowanie)
- 1 słoik nutelli (400g)
- 2 paczuszki migdałów (płatki- ok 100g)
- 4 serki twarożkowe (ja kupuje z Plątnicy)
- 1 śmietana 36% (0,5l)
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 lub 4 zagęstniki (dr Oetkera) (2-zimą, 4- latem)
- 2 słoiki wiśni wydrążonych
- 3 galaretki wiśniowe (rozpuścic w 1l wody)

Suchary zmielic, wymieszac z nutellą. Następnie wyłożyc na blachę, mocno ubic i wygładzic łyżką. Śmietane ubic na gęsto. Cukier puder wymieszac z zagęstnikami, dodac do śmietany i ubijac do sztywnosci. Następnie dodac serki i mieszac na małych obrotach. Wyłożyc na suchary z nutellą, posypac migdałami, ułożyc odsączone wiśnie i zalac gęstniejącą galaretką. Włożyc do lodówki na conajmniej 12godz.

Smacznego:-)
 
Do góry