reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

A ja dziś pyknęłam 54 pierożki z mięskiem.
Wczoraj jakiś dziwny program oglądałam "Szalonegary" czy jakieś tam inne gary na tvp1 i o pierogach było. Zawsze robiłam z mąki, jaj i wody z solą ciasto. Dziś po oglądnięciu fachowców zrobiłam z mąki, soli, wody, mleka i masła klarowanego. Mięciutkie, pyszniutkie ciasto wyszło, różnica ogromna! M. sie ucieszy bo już dawno pierogów nie robiłam:-)
 
reklama
A ja dziś pyknęłam 54 pierożki z mięskiem.
Wczoraj jakiś dziwny program oglądałam "Szalonegary" czy jakieś tam inne gary na tvp1 i o pierogach było. Zawsze robiłam z mąki, jaj i wody z solą ciasto. Dziś po oglądnięciu fachowców zrobiłam z mąki, soli, wody, mleka i masła klarowanego. Mięciutkie, pyszniutkie ciasto wyszło, różnica ogromna! M. sie ucieszy bo już dawno pierogów nie robiłam:-)
To ja poproszę o przepis, bo ja z mąki i letniego mleka robię. Też są ok, ale zawsze wart udoskonalić;-)
 
ja zrobiłam tak:
ok 0,5kg mąki
łyżeczka soli
1/4 szklanki masła klarowanego (zwykłe rozpuszczone myślę że też będzie ok)
1/3 szklanki letniej wody
1/3 szklanki letniego mleka

Wszystko wyrabiać i wyrabiać, ewentualnie dodać więcej mąki lub mleka aby konsystencja była odpowiednia ale nie przesadzić z mąką bo będa twarde! wyrobione rozwałkować, wyciąć szklanką kułeczka i napchać czym się tylko chce. Gotować 5 min w osolonej wodzie!

Wczoraj podałam w wersji de lux 10000kalorii :-) podsmażone z sosikiem (podsmażony bekon z pieczarkami, śmietanką i sokiem z cytryny), do tego mix sałat z warzywami z balsamico. Ale był wypas!
 
a co dałaś do środka tej bomby kalorycznej ??

a jaka mąka ?? ma to znaczenie ?? czy mogę użyć kukurydzianej zamiast pszennej ??
 
Musze sprobowac to ciasto,bo ostatnio nie robie pierogow,bo mi ciasto wychodzi strasznie twarde i nawet ulepic sie nie chce.
Widzialam te pierozki w tv,ale za pozno i nie wiem jaki byl przepis.No to teraz juz wiem.

kici nie znam sie ale wydaje mi sie ze chyba tylko pszenna choc do konca nie jestem pewna.
 
Do środka dałam mięsko mielone (mama mi zmieliła łopatkę) przesmażone z cebulką, solą i pieprzem.
Ja dałam makę pszenną ale myślę ze pokombinuję z innymi. Jak mają wyjść to i tak wyjdą nawet z dodatkiem jakiejś innej fajnej mąki. Jak wypróbuję to napiszę.
 
Płytę kokosową zrobiłam bo miałam białka ... wczoraj upiekłam kurche ciasteczka z tego przepisu
kruche ciasteczka
5 zółtek
1/2 kg mąki
200 g cukru pudru
2 łyżki śmietany lub maślanki
1 kostka margaryny palmy (miękkiej ale nie rozpuszczonej)

Wszystko razem zagniatamy na ciasto. Rozwałkować i wycinać foremkami. Piec w 180 st aż sie zrumienią.

No i zostało mi białek - niepełna szklanka ...
płyta kokosowa
Szklanka białek
szklanka cukru
200 g kokosu
wrzuciłam białka i ubiłam na sztywno dodać niepełną szklankę cukru. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st na samym termoobiegu aż sie zrunieni. Później wyłączyć piekarnik ale zostawic na chile w piekarniku żeby podeschło

Do tego należy zrobić biszkopt. I zostawić wszystko aż wystygnie.
Krem
Na biszkopt zrobić krem z miękkiej margaryny - 1/2 opakowania dużego czyli 250 g (w stylu delma tylko że ja wizięłam najtańszą jaką znalazłam) i dodac dżem jaki kto lubi. Posmarować biszkopt przylkeić płytę kokosowa i wstawić do lodówki. Najlepsze na drugi dzień ponoć ale u nas nigdy tak długo nie wytrzyma :-D
 
reklama
dla amatorek słodkości!!!
wczoraj w biedzie znalazłąm masę krówkową o smaku kokosowym. Dziewczyny- re-wel-ka. Poprzekłądałąm takie duże wafle tą masą i vualla deserek do kawki gotowy. Najlepiej smakuje na drugi dzień- ale takie słodkie że po jednym kawałku myślałąm że mi się paszczęka sklei. Szybko tanio i smacznie

hahah- ale reklame zrobiłam
 
Do góry