reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

Kamisia zabije... ślinianki mi na maksa pracują!!!!!!!

A ja dzisiaj zdobylam 2 króliki ubite... w dodatku swojskie i eko... i jakie wielkie :szok: jeden poszedł na porcje dla M. na zupki (kurde 16 porcji...a każda spokojnie na 2 dni...) a drugi na święta będzie... dobrze że teść ma w genach obrabianie ubitych zwierzaków bo mi to podzielił... ja tylko pakowałam...

reklama
dziewczyny potrzebuję przepis na smaczne, efektownie wyglądające ciasto, które nie wymaga za dużo filozofii i nakładu pracy. Ot i powiedziała co wiedziała:-D

a mnie tam fsiora wno co jem no... może poza obślizłymi ślimakami, żabami błeeee i pewnie coś z obślizłości się jeszcze znajdzie ale krewetki, kalmary... mniam :-D

Malibu
100g wiórków kokosowych
1,4 L spirytusu
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
Wiórki zalać spirytusem, namoczyć 2 dni. Następnie wiórki odcisnąć przez ścierkę (pieluszkę tetrową), otrzymamy sok ;-) Mleka z puszki dobrze zmiksować, dodać sok ;-) i zmiksować. Gotowe
Kawowa
2 puszki mleka niesłodzonego skondensowanego
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka spirytusu (ok. 200 ml)
W mleku rozpuścić cukier i kawę. Zagotować, ostudzić i mieszkając dodać szklankę spirytusu. Gotowe

Malibu
100g wiórków kokosowych
1,4 L spirytusu
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego
Wiórki zalać spirytusem, namoczyć 2 dni. Następnie wiórki odcisnąć przez ścierkę (pieluszkę tetrową), otrzymamy sok ;-) Mleka z puszki dobrze zmiksować, dodać sok ;-) i zmiksować. Gotowe
Kawowa
2 puszki mleka niesłodzonego skondensowanego
1 szklanka cukru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka spirytusu (ok. 200 ml)
W mleku rozpuścić cukier i kawę. Zagotować, ostudzić i mieszkając dodać szklankę spirytusu. Gotowe

Kawowoą kiedyś robilismy - pychota :)

niedawno o pierogach było, ja znalazłam w necie gdzieś ze sie drożdże daje, spróbowałam i wyszło rewelacyjnie!

1kg mąki,
3 dkg drożdży
4 łyżki oleju
gorąca ( nie letnia czy ciepła, gorąca, byle sie tylko dotknąć dało) woda

od razu mieszałam, bez zadnych zaczynów itp i ciacho wyszlo super, delikatne, mięciutkie, latwo się sklejało i żaden mi się nie rozwalił a to już świeto:-)

reklama
Ewcia, ale sie usmialam, ze to juz wyczyn :-)
Ja po latach prob i bledow mam taki patent na pierogi:

3 szklanki maki (tzn. u mnie sa to kubki, bo szklanek nie posiadam)
1 szklanka-kubek cieplej wody
3 lyzki oleju (niektorzy daja roztopione maslo, ale olej jest OK).

I to wszytsko. Wychodzi fajne 'klejne' ciasto, a po ugotowaniu jest miekkie, a jednoczesnie sprezyste :-) Mysle, ze sekret tkwi w dodaniu tluszczu zamiast jajka...

Do góry