reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
to i ja zrobie jutro bułeczki, a co :) a ile wam wyszło z tego przepisu ??
no i pytanie najgłupsze z głupszych- mąka pszenna to taka zwykła najzwyklejsza np wroclawska??

mnie z tego przepisu wychodzi 8-9 bułeczek, a pszenna to wrocławska, tortowa... ja ostatnio kupiłam nawet z lubelli do wypieku ciast drożdżowych... ale różnicy nie widzę więc po co przepłacać :-p
 
Zapodaje przepis na golabki
-z kasza
-z miesem.
Przepis tesciowej :)baffled::baffled::baffled:) ale golabki wychodza przepyszne.
W ten weekend robie rybke po grecku, ale w przyszly bede robic pierwszy raz te golabki. Warto.
Moim faworytem sa golabki z kasza, niebo w gebie!



Gołąbki


Produkty
1 głowka kapusty włoskiej
2 woreczki kaszy jęczmiennej(ta najlepsza), gryczanej lub ryżu
30dkg pieczarek
2 cebule
2 czosnku ząbki
1/2 kg męsa mielonego
4-5 grzybków suszonych

wykonanie
farsz
kaszę ugotować, wystarczy 15 min, bo potem i tak sie piecze
na patelni(dużej) zeszklić(na oleju) cebulkę z czosnkiem ,majerankiem i solą,
po zaszkleniu dodać pieczarki i dusić-można utrzec troche marchewki i dodać, ale to niekonieczne-
a w międzyczasie zamoczyć grzyby suszone,
potem je pokroić drobno i też dorzucić(wody z gzrybków nie wylewać!!)
do patelni dołożyć oba worki kaszy i podlać tą wodą z grzybków....i doprawiam tymi ziołami ekologicznymi lub vegeta ,solą , bazylią .dusic az odparuje woda.
połowe kaszy z grzybami od razu gotowe na gołąbki, a drugą połowę wymieszać z mięsem.
Do dużego gara wlać wody, posolić jedną łyżkę stołową(od zupy)i zagotować.
Z kapusty odcinac przy nasadzie (kłąbie) liście, jeden po drugim, do najdrobniejszych jakie łatwo odchodzą.
Potem te liście wrzucac po 3-6 szt, zależne od garka aby ich nie połamać i gotować 3-4 min.
Wyjac i kłąść na miskę lub duzy płytki talerz, będzie z nich ciekło jeszce duzo wody.
zawijać i kłąśc do wysmarowanych naczyń do pieczenia,
przykryć folią srebrna , podziurawioną np. nożem.
Piec około 50-60 min

smacznego
 
babka drożdżowa

do miski rozkruszyć 100g drożdży na to posypać 1 szkl. cukru i dwa cukry waniliowe
na to 3/4 szkl. mleka
na to 5 jaj roztrzepanych
na to 3/4 szkl. oleju
na to 2 szklanki mąki (przesianej)

wszystko to NIE MIESZAJĄC przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc
Rano dokładnie wymieszać mikserem na to jeszcze 2 szkl. mąki ponownie wymieszać i wylać na blaszkę . (można dodać do ciasta rodzynki lub owoce)
Na wierzch kruszonka: 1/2 margaryny + szklanka mąki + szklanka cukru

Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 170-180' C ok 45 minut

SMACZNEGO!!!
 
Uwielbiam Michałki ale o białych jeszcze nie słyszałam...musze poszukać... :tak:

a my ostatnio jedliśmy

brukselke pieczoną w piekarniku
świeża brukselkę (lub wcześniej rozmrożoną jeśli nie ma świeżej) kroje na połówki wrzucam na blachę polewam troszkę oliwą (ale troszeczkę) i sole. Wkłądam do piekarnika najpierw na 180 st. a potem przestawiam na grill i piekę aż się zrumieni. Wyjmuje polewam sosem czosnkowym i wcinam...

Sos czosnkowy
śmietana lub jogurt naturalny w ilości wg uznania
czosnek (wg uznania - zalezy jak ostre sie chce)
przyprawa koperkowo-ziołowa
Wymieszać

Cytrytnówka
skórkę z trzech dużych cytryn zetrzeć na tarce o małych oczkach wsypać niepełną szklankę cukru wlać trochę wódki dolać wyciśnięty sok z pół cytryny. Gotowac godzinę na małym ogniu. Pod koniec dolać resztę wódki. Wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem na 3 godziny. Najlepiej smakuje z lodem ;-)

jak mi sie jeszcze coś przypomni to napisze


he he he skleroza :-p
Szpinak
szpinak, czosnek (raczej dużo), duuużo pieprzu i soli...
Szpinak gotujemy i odparowujemy z wody. Wyciskamy czosnek dodajemy pieprz i sól... powinno być pikantne.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry