reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
Aga
ale bez maszyny pieczesz?

sprawdzialm kiolejny przepis na dynię i również polecam:

Zupa z dynii
Składniki:
- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

Bez... tylko nie wyrabiam tego mikserem bo bym go zajechała a normalnie rękami... i super wychodzi. Daje mieszankę, wodę i drożdże mieszam wszystko razem (drożdże najpierw rozpuszczę w 1/2 szklanki wody). Odstawiam na tyle ile przepis każe a potem jeszcze raz zagniatam przez chwile i nadaję kształt formy (wałek lub placek robie) do formy trochę ugniatam tak aby doszło do brzegów formy i odstawiam do podwojenia objętości... to jedyny punkt gdzie nie trzymam się podanego czasu. A potem do piekarnika. Zreszta na tych mieszankach jest podany sposób postępowania przy pieczeniu w piekarniku...

Agnieszka spróbowałam w niedzielę zrobić te twoje bułeczki maślane, dałam do środka każdej po pół kostki czekolady. Rewelacyjny przepis.

Pomysł na "Niedrogi, smaczny i szybki obiad"
Porcja dla 4 osób:
-4udka z kurczaka
-2cebule
-4ziemniaki
-6pieczarek
-3marchewki
-przyprawy(do kurczaka, ocet jabłkowy, sól, czosnek, majeranek)

Kurczaka, umyć. Pokroić w cienkie plasterki ziemniaki, cebulę, marchewkę i pieczarki, dodać przyprawy, pół szklanki wody i 5łyżek octu jabłkowego. Całość dokładnie wymieszać z kurczakiem i zapakować do rękawa do pieczenia. Piec ok godzinę.

Pomysł może niewyszukany ale polecam, smaczny, zdrowy i niedrogi obiad! Wydałam 15zł i mam obiad dla siebie i męża na 2 dni:-)
a tak to wygląda:

Załączniki

• kurczę.jpg
    kurczę.jpg
    25,3 KB · Wyświetleń: 34
Zielona-szatkujesz kapuste , szatkujesz marchewkę solisz i czekasz aż puści soki. My kisimy w takiej dużej misce i jak zaczyna pracować to robię dziury w tej kapuście ,żeby ten sok kapuściany miał ujście. Śmierdzi niesamowicie, ale jaka przyjemność z jedzenia później:)

Agnieszka spróbowałam w niedzielę zrobić te twoje bułeczki maślane, dałam do środka każdej po pół kostki czekolady. Rewelacyjny przepis.

to i ja zrobie jutro bułeczki, a co :) a ile wam wyszło z tego przepisu ??
no i pytanie najgłupsze z głupszych- mąka pszenna to taka zwykła najzwyklejsza np wroclawska??

reklama
Do góry