reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

oj kochane zaniedbałyśmy ten cudowny wątek :-D
więc wstawię tu dwa przepisy mojej babci pierwszy na przepyszny delikatny sernik a drugi na kotleciki z piersi kurczaka

sernik

1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 całe jajko
1/2 szklanki cukru
1/3 kostki margaryny
zagnieść i wyłożyć na blachę

masa twarogowa
1 kg sera
5 jaj
1 budyń waniliowy
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
białka ubić z cukrem na sztywno resztę składników wymieszać i na koniec dodać ubite białka
Masę wylać na ciasto i piec około godzinę w 170'C

siekane kotleciki z piersi
2 piersi z kurczaka
2 papryki
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
20dag pieczarek

cebulę i pieczarki podsmażamy
kurczaka drobno siekamy
papryka w małą kostkę
jajka rozbełtać posolić i popieprzyć
wymieszać wszystkie składniki formować z nich kotleciki i smażyć :)

SMACZNEGO!!!

reklama
a ja wczoraj zrobiłam chleb, dostalam zaczyn i przepis
kupilam mąkę razową 2000, i pszenną gruboziarnistą 750 do tego pestki dyni i słonecznika no i powinno być jeszcze siemię lniane ale akurat nie mialam
no i wyrobilam ciasto, które musi 14 godzin rosnąc
skończylam o 23
w nocy jak wstawalam o 2:30 do malego to poszlam wyjąć garsć ciasta do lodówki jako zaczyn na następny chlebuś
i trochę zdołowalam bo nic nie wyrosło ale za to dzis rano z polowy foremki zrobila sie cala wiec jest szansa ze cos z tego bedzie
czekam do 12 by upiec
piecze sie 1,5 godziny a potem musi schnąc pod sciereczką kolejne 2... ech nie tak szybko z tym chlebusiem ale miejmy nadzieje ze warto
jeszcze nigdy chleba nie pieklam
jak sie uda to poczuje sie bardziej spełniona jako "matkopolko" :)

a i robiłam też leczo z patisonami i zawekowalam :)

Mąż chodzi i przebąkuje o pieczeniu chleba...
Kurcze mój wujek piekł pyszny chlebuś, ale niestety już ani wujka ani chleba nie ma :-(
kurcze może gdybym dostała dobry zaczyn (bo to jednak nie takie proste) to bym tego chleba razowego z ziarnami narobiła...

Kwiatuszku, ja też ostatnio chleb piekłam. Wyszły 2 blaszki, pachniały i wyglądały cudownie, M. z teściem się na gorący jeszcze rzucili i po rozkrojeniu okazało się, że zjadliwa jest tylko skórka:/ Reszta to taki kit:/
Jak i Twój chlebek się uda to poproszę o przepis;-)

mmmmm.... w moim domu pachnie chlebem cudowne uczucie
mój chlebek siedzi jeszcze w poecu jak sie uda to sie pochwale przepisem bo tez nie wiem co tam bedzie w środku ale w kazdym badz razie dla samego zapachu warto bylo :)
tylko ze trzeba miec ten "zaczyn" ja go dostalam od kogos kto piecze
nie wiem w jaki inny sposób mozna go uzyskac

dobra poszlam na łatwiznę oto przepis :)
100_6742.jpg

Ostatnia edycja:
Dziewczyny nigdy takiego pysznego chleba nie jadlam
bez jaj
ja uwielbiam razowe pieczywo ale takiego jeszcze w sklepie nigdy nie kupilam :)
Elvie
mój chleb tez byl jak kit ale w moim przepisie jest zalecenie zeby on "wyschnął" przez 2 godziny u mnie po dwóch godzinach jest jeszcze ciepły i nie wyschnął do końca więc potrzebuje wiecej czasu ale jest pycha

reklama
Do góry