reklama
iza813
mama Szymka i Samuela
no więc mogę zdać relacje... sernik na zimno z diety dukana jest rewelacyjny mniaaaaaaaaaaaaaam!
a gdzie przepis ???
zielona maupa
Na skrzydłach melancholii
Ostatnio wycudowalam pyyyyyszne pstragi.
Niewatpliwa ich zaleta jest to, ze moga byc zarowno pieczone w piekarniku, jak i na grillu (taka wersja bedzie zdecydowanie smaczniejsza)
co potrzeba?
- maslo
-pstragi
-olej
-sol
-czosnek
- natka pietruszki
- SWIEZY rozmaryn
-SWIEZY tymianek
- sok z cytryny lub lemonki
Kilka pstragow (przekrojonych na pol) skrapiamy sokiem z cytryny lub lemonki, co kto woli, i posypujemy sola. Wsadzamy do lodowki na 20 minut. W miedzyczasie miekkie maslo mieszamy z drobno posiekana natka pietruszki, przecisnietym przez praske czosnkiem, odrobina soku z cytryny i soli. Powstala w ten sposob mase wykladamy na folie, rolujemy waleczek i wsadzamy do zamrazalnika na jakies 30 minut.
Wyciagamy pstraga z lodowki i w dziure w brzuchu wsadzamy galazke rozmarynu i kilka galazek tymianku UWAGA: nie przesadzamy z ziolami
Pstragi z wierzchu smarujemy olejem i do piekarnika, albo na grill
Jak juz sie upieka (po okolo 30 minutach) ukladamy na nich pokrojone w plasterki maselko ziolowe i gotowe.
Niewatpliwa ich zaleta jest to, ze moga byc zarowno pieczone w piekarniku, jak i na grillu (taka wersja bedzie zdecydowanie smaczniejsza)
co potrzeba?
- maslo
-pstragi
-olej
-sol
-czosnek
- natka pietruszki
- SWIEZY rozmaryn
-SWIEZY tymianek
- sok z cytryny lub lemonki
Kilka pstragow (przekrojonych na pol) skrapiamy sokiem z cytryny lub lemonki, co kto woli, i posypujemy sola. Wsadzamy do lodowki na 20 minut. W miedzyczasie miekkie maslo mieszamy z drobno posiekana natka pietruszki, przecisnietym przez praske czosnkiem, odrobina soku z cytryny i soli. Powstala w ten sposob mase wykladamy na folie, rolujemy waleczek i wsadzamy do zamrazalnika na jakies 30 minut.
Wyciagamy pstraga z lodowki i w dziure w brzuchu wsadzamy galazke rozmarynu i kilka galazek tymianku UWAGA: nie przesadzamy z ziolami
Pstragi z wierzchu smarujemy olejem i do piekarnika, albo na grill
Jak juz sie upieka (po okolo 30 minutach) ukladamy na nich pokrojone w plasterki maselko ziolowe i gotowe.
a gdzie przepis ???
Już to nadrabiam :-)
SERNIK NA ZIMNO DIETETYCZNY:
Składniki:
· 1kg serka homogenizowanego waniliowego (serek homo naturalny - 0% tłuszczu - miesza się ze słodzikiem i aromatem waniliowym)
· galaretka ( 5 torebek herbaty lipton truskawkowej lub innej owocowej zalewamy dwoma szklankami wrzątku, 5-6 łyżeczek żelatyny rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i dodajemy do naciągniętej herbaty, po ostygnięciu do lodówki)
· 6 łyżeczek żelatyny
· 0,5szkl wrzątku
· 2 śmietan-fix
· 6-10 kropel zapachu śmietankowego
· 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Żelatynę zalać wrzątkiem. Odstawić do wystygnięcia. Serek ubić ze śmietan-fixem. Podczas ubijania dodać zapach i sok z cytryny. Dodać wystudzoną żelatynę. Wymieszać łyżką. Następnie dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Rozlać do miseczek wyłożonych folią spożywczą, lub do tortownicy. Odstawić do lodówki do stężenia, a następnie pochłaniać w ilościach nie ograniczonych gdyż jest to produkt dietetyczny
Zamiast serka homo można dać jogurt grecki, wtedy sernik jest bardziej kwaskowy, ale i tak pyyyyyyszny bo zrobiłam obie wersje
aaaa ja galaretkę zrobiłam wieczorem, a sernik rano można też zrobić na odwrót ;-) sernik wieczorem, a rano galaretkę i na wierzchu zrobić warstwę galaretki jak w tradycyjnym serniku na zimno :-)
Ostatnia edycja:
kamisia1101
Bo teraz serca mam dwa...
obitki, w tym tygodniu w Biedzie jest w sprzedaży PESTO. Słoiczek kosztuje niecałe 4 zł chyba, więc tanio- bo w Bomi kosztuje około 7 plnowWczoraj wypróbowałam i rewelka- osobiście uwielbiam makarony i róznego rodzaju pasty i sosy do nich...Nie wiem czy to pesto jest na stałe w ofercie więc pójdę dziś zrobić zapasy.
reklama