reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Cos pysznego dla naszych brzuszkow

reklama
a jakies dobre pomysly na brokuly macie?? ;-)

W necie możesz znaleźć mnóstwo przepisów- tak na szybko można obgotowanego brokułka zapiec z makaronem , jakąś szyneczką i serem albo sosem beszalemowym.
Można zrobić sałatkę z brokułów, pomidorka,jajka ogórka świeżego i kukurydzy z dwoma ząbkami czosnku i ćwiarteczkami jajek i zalać sosem -ja np do tej sałatki lubię jogurt bałkański zmieszany z maggi

Mnóstwo...ja generalnie uskuteczniam radosną twórczość oo:laugh2:

Tortilla hiszpanska

Skladniki (te ktore podaje sa dla 8 osob, wiec nalezy odpowiednio dostosowac):

4 lyzeczki oliwy z oliwek
1 sredniej wielkosci cebula pokrojona w drobne pazurki
2 oprzednio ugotowane sredniej wielkosci ziemniaki (okolo25dkg) pokrojone w
slupki lub kostke czy talarki
8 jaj
sol i pieprz do smaku
drobno posiekana natka pietruszki
pokrojona w drobne kawalki szynka, ilosc wedle uznania

Cebule podsmazac na oliwie do czasu az sie zeszkli, dodac ziemniaki i smazyc przez chwilke, nie doprowadzajac do zrumienienia.
Jaja nalezy rozlocic, dodac sol, pieprz i natke pietruszki, po czym zalac nimi ziemniaki i cebule.
Zmniejszyc ogien.
Drewniana szpatulka nalezy ¨odpychac¨ jaja od brzegu patelni ku srodkowi.
Jak juz jaja beda sciete nalezy je zsunac na talez, po czym spowrotem przelozyc na patelnie ¨ do gory nogami ¨. Smazymy jeszcze przez chwile. I gotowe.
Tak usmazona tortille obsypujemy kawalkami szynki.

Mozna szynke wkomponowac w tortille.

Wersja dla leniwych jest taka, ze jaja z podsmazonymi ziemniakami i cebula przelewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika :-)

Wersja dla leniwych mi się bardzo podoba... Widziałam kilka razy, jak to robią to mnie lekko przeraża przekładanie na drugą stronę, bo mam wrażenie, że mi się porozwala! Jadłam to też kilka razy- bardzo smaczne i syte :-)

Na weekendowy obiadek robię indyka w porach i suróweczkę z czerwonej kapusty - nakroiłam się jak wściekła, pazurów doszorować nie mogę.
A indyk bardzo prosty i smaczny:
spory kawał piersi przyprawiamy ziołami albo czym tam lubimy
pora rozdzielamy na pojedyncze liście i parzymy we wrzątku, żeby zrobił się taki elastyczny
indyka owijamy w pora, na wierzch układamy plastry wędzonego boczku i pieczemy półtorej godzinki

zielonamaupa - musze wyprowac ta tortille :-) ale bede musiala ja "udoskonalic" o ser zolty, bo moj Kuba ostatnio do wszystkiego dodaje ser zolty :sorry2:

reklama
to ja dzisiaj cos szybkiego i malo zdrowego....
smazona kielbasa z cebula zmieszana z ketchupem.....
strasznie tluste ale jakie mniam mniam :p...

o matko... "kiedys" tez lubialam... teraz nie moge zniesc tego zapachu, pozniej mega wzdecie no i na koniec zgaga by byla prze pol nocy.... hehe ciąża to taki błogosławiony stan :-D

Do góry