Na dobre trawienie – jedz błonnik!

Ostatnie zmiany: 27 czerwca 2019
Na dobre trawienie – jedz błonnik!

reklama

Twój układ trawienny jest jednym z najbardziej istotnych elementów całego ciała. Zgodnie z najnowszymi badaniami, ludzie są żywo zainteresowani problematyką zdrowego trawienia. Ponad 50% badanych osób jest dziś bardziej zainteresowana zdrowym trawieniem, jak jeszcze przed dwoma laty. A imponujące 80% ma odczucie,iż potrzebuje poprawić trawienie, choć jeszcze niewiele z tym robi.

Trawienie może wpływać także na inne obszary naszego zdrowia - wagę, energię, skórę i system immunologiczny w sposób, w jaki byśmy nie przypuszczali. Niezwykle istotne jest zrozumienie powiązań pomiędzy zdrowym trawieniem, a ogólnym dobrym samopoczuciem.

Aby uzyskać jak najwięcej zacznij od błonnika jako elementu odżywiania. Aby zwiększyć spożycie błonnika, o ile to możliwe - postaw na warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste.
 
Fakty o trawieniu

·    Jelito cienkie jest miejscem, gdzie odbywa się większość procesu trawienia i wchłaniania składników odżywczych
·    Jakość funkcjonowania układu trawienia może znacząco wpłynąć na odporność organizmu
·    Większość mieszkańców Ameryki i Europy Zachodniej spożywa dziennie jedynie 14 gramów błonnika, podczas gdy zaleca się spożywanie 30-40 gramów błonnika dziennie.

Oczyszczanie i wchłanianie składników odżywczych

W życiu codziennym Twój organizm może być narażony na działanie toksyn. Prawidłowo funkcjonujący układ trawienny może pomóc organizmowi w neutralizowaniu i eliminowaniu toksyn.

Wspieranie zdolności organizmu do wchłaniania składników odżywczych i eliminowania toksyn poprawia skuteczność  utraty wagi. Popraw zdolność wchłaniania składników odżywczych, a zobaczysz jak poprawi się Twoje zdrowie i waga.

Quiz: co wiesz o zdrowym trawieniu?

1.Jak długi jest przewód trawienny u przeciętnej dorosłej osoby(począwszy od jamy ustnej do odbytu)?

a.1,5m
b.3,6m
c.9m
d.30m

2.Jak długo średnio trwa przejście pokarmu przez żołądek i jelito cienkie?

a.2 dni
b.6 do 8 godzin
c.24 godziny
d.20 minut

3.Co może spowodować zgagę?

a.Czekolada,sok pomidorowy i mięta
b.Papryczki chili,cytryna i imbir
c.Piwo,chipsy i sos guacamole
d.Grejpfrut,pikle i ser


4.Ile śliny produkuje dziennie Twój organizm?

a.Około pół kubka
b.Około kubka
c.1 do 2 kubków
d.2 do 6 kubków

5.Mówi się o zatwardzeniu,kiedy:

a.Nie wypróżniałaś się dłużej niż dwa dni
b.Nie wypróżniasz się po każdym posiłku
c.Twój stolec jest twardy i ciężko przechodzi
d.Nie wypróżniasz się codziennie o tej samej godzinie

6.Niestrawność:

a.To ogólne pojęcie określające problemy żołądkowe
b.Może obejmować symptomy takie jak zgaga,nudności,odbijanie i wzdęcia
c.Może nasilać się w wyniku stresu
d.Wszystkie powyższe

7.Ile jedzenia spożywa przeciętna osoba w ciągu roku?

a.500kg
b.180kg
c.1130kg
d.360kg

8.Większość wrzodów spowodowana jest:

a.Jedzeniem zbyt doprawionych potraw na pusty żołądek
b.Infekcjami bakteryjnymi w ściankach żołądka
c.Otyłością
d.Piciem zbyt dużej ilości napojów gazowanych

9.Zespół Jelita Wrażliwego (IBS) trudno jest zdiagnozować,ponieważ:

a.Symptomy mogą różnić się w zależności od osoby
b.Więcej mężczyzn cierpi na tę chorobę
c.Może powodować rozwolnienie lub zatwardzenie
d.Ma takie same objawy,jak nietolerancja laktozy

Klucz do odpowiedzi:
1.c
2.b
3.Zarówno a i d
4.d
5.c
6.d
7.a
8.b
9.Zarówno a i c

PRZETRAW TO!

Dlaczego zdrowy układ trawienny jest tak cenny?

Większość osób doświadczyło już z pewnością problemów z trawieniem.W wielu dietach naszych czasów nie ma wystarczającej ilości składników odżywczych,takich jak błonnik,niezbędnych dla dobrego funkcjonowania układu trawiennego.Błonnik jest niezbędny w procesie kontroli wagi i ważny dla zdrowia jelit,jednak większość z nas spożywa jedynie połowę zalecanej ilości błonnika.

Co możesz zrobić by zwiększyć spożycie błonnika?

Zawsze zachęcam, by codziennie spożywać od pięciu do siedmiu porcji owoców i warzyw,by pokryć zapotrzebowanie na błonnik.Jednakże mam świadomość,jaki to stanowi problem przy naszej dzisiejszej diecie i stylu życia.
 
Jednak aby utrzymać zdrowy układ trawienny,wspieraj zdrową dietę dużą ilością błonnika na zdrowe trawienie.

Marta Dymek
Trener Wellness

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: