reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Żłobki i przedszkola:)

No wczoraj był kosmos! całe popołudnie i wieczór mówiła, że nie pójdzie do przedszkola
icon_sad.gif

dziś rano to samo! mówię do niej chodź zobaczymy jak się dzieci mają! ona do mnie "dobrze, ale nie zostawisz mnie tam" ja do niej, że zobaczymy!
no i w przedszkolu zaprowadziłam ją do sali, poleciała do zabawek jak zobaczyła, że się zbieram to w płacz, dałam jej buziaka i wyszłam! pani mówi, że dziś było o niebo lepiej! troszkę się przespała, bawiła się póxniej, nawet narysowała 2 słoneczka
icon_smile.gif
jedno dla mnie, drugie dla Pawła
icon_smile.gif
no i nawet zjadła obiad, tzn. drugie dania :-) no i mówi, że jutro też pójdzie i że będzie płakać, ale tylko troszkę :-)

reklama
Agrafka - ile kasy???Wow, nieźle...u nas jest 150zł za cały rok szkolny i z tego będą szły pieniążki na artykuły szkolne (kredki, papier itp), małe dofinasowanie jakiś wyjść i trochę zabawek..do tego zapłaciłam 30zł na ubezpieczenie i tyle. zajęcia dodatkowe - u nas zaczynają się od października i np. rytmika na semestr wychodzi 60zł (zapisałam młodą), zajęcia będą w poniedziałki o 12.30..mają być też zajęcia taneczne, ale tu się jeszcze waham, bo w sumie w naszym przedszkolu cały ten rok ma być poświęcony muzyce (śpiew, taniec itd..), więc nie wiem, a za semestr kosztuje to 144zł..

gawit gratulacje dla Martynki! super

a jak u Was z wycieczkami, bo widzę,z ę żadna nie pisze. Piszecie tylko, ze komitet na pomoce i przyboty. A kto płaci za teatrzyki w przedszkolu, wycieczki, kino itp?

ja jeszcze nic na temat opłat nie wiem :-(zebranie będzie w poniedziałek więc wtedy pewnie wszystko nam powiedzą:-)

gawit gratulacje dla Martynki! super

a jak u Was z wycieczkami, bo widzę,z ę żadna nie pisze. Piszecie tylko, ze komitet na pomoce i przyboty. A kto płaci za teatrzyki w przedszkolu, wycieczki, kino itp?

jak teatrzyk jest na miejscu, albo mogą dojść spacerkiem to się płaci pani (zwykle były to kwoty 2 góra 5zł)

u nas jest 80zł na rok na Radę Rodziców za to kupują artykuły papiernicze do sal, autobusy gdy gdzieś jadą, zwykle jakieś 2 większe wycieczki (całodniowe) w okolicach Mikołaja i Dnia Dziecka, paczka na Mikołaja . Tak było z Patulą więc myślę, że z Arkiem będzie tak samo.

Kilolek, ja zrozumiałam z tego, co mówiła wychowawczyni, że część na to, co wymieniłaś będzie z komitetu, a część my będziemy dopłacać..a jak będzie - to się okaże w praniu..

Znalałam i doczytałam z ciekawością ten wątek

gratulacje dla wszystkich przedszkolaków!!!

Cieszę się, że dałam Pawła w lutym do przedszkola bo teraz idzie bez problemu (oprócz tej nieszczesnej kupy-zaczął się lekko blokować tzn, wstrzymywać), oczywiście lekki katarek, ale myślę że na tle bardziej alergicznym. Pawel chodzi co drugi dzień więc w domu go zawsze podleczę ten jeden dzień.

Musimy jakoś przetrwać te pierwsze dni, wiadomo że płacz się dzieciom udziela

Dziewczyny fajnie że z dzieciaczkami już coraz lepiej.
U mnie dziś M zaprowadzał Alę i niestety byla od niego odrywana z placzem, ale jak przyszła, sprowadziłą ją pani wychowawczyni i mówiła ze ładnie się bawiła już później.
Z resztą Ala sama mi też opowiadała że bawiły się z Olą w domku na placu i że miały pożar w domku :-) i poprpsiła chłopca żeby ugasił, ale były korki i straż długo jechała :-):-)
A potem rzucała żółtą piłkę z Olą tak mocno że piłka wyleciała za płot :)

Ala mówi ze nie lubi pani MArty - wychowaczynki, mimo, ze to bardzo miła Pani,a le wydaje mi się ze wiem już o co chodzi. Ala chyba widziałą jak ta pani przytula inną dziewczynkę która płakała i tak sobie myślę, ze jej brakuje bardzo tego przytulania, kontaktu fizycznego. W domu ejst ciągle tulona, w żłobku też ciocie tuliły dzieci, brały na kolana, a tutaj na pewno jest tego dużo mniej o ile w ogóle.
Musze o tym powiedzieć wychowawczyni.

A co do pieniędzy, widze, ze jedynie u kilolka jest jakoś podobnie jak u mnie, w innych przedszkolach dużo taniej. Ciekawe czy przełoży się to na ilość imprez itp.
Pieniadze na RR są u nas właśnie na pokrycie wszystkich wyjść, wycieczek, imprez itd. Nasz fundusz klasowy bedzie na pomoce dla naszych dzieci. Jeśli chodzi o RR to nie ma tu przejrzystości i na razie nie słyszałam zeby był gdzieś dostęp do informacji o tym co i za ile jest kupowane i tu jest główny problem. Bo np. u Ali było we wtorek 1 mydło na 4 umywalki w łazience (!). Arodzice na wyprawke mieli przyniesc:
- mokre chusteczki
- suche chusteczki
- reczniki papierowe
- ryze papieru
- 2 paczki kredek
- 2 kleje

Nei mam nic przeciwko kupowaniu materiałów, ale z tymi środkami czystości to już zaczyna być przesada - no przecież coś w tym przedszkolu musi być chyba z pieniedzy gminy ? Albo ja już nic nie rozumiem ?

u nas z oplatami jak podliczyłam teraz wszsytko (bez tych chusteczek :)) to w maksymalnym wariancie wychodzi 460 zł, ale nie wiem czy czegoś nie zgubiłam..

zależy od gminy ale nasza nie daje na pomoce plastyczne. Czy est mydło i papier to nie wiem, nie przysżło mi do głowy zapytac chłopaków. z reszta i tak by pewnie nie powiedzieli. Ale chusteczki przynosimy co miesiac.
Agrafka moze dlatego, ze u nas generalnie jest drogo, drogie gminy

reklama
Do góry