reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Żłobki i przedszkola:)

dziewczyny, od połowy marca chcę Asię zostawić tylko na 2 dni w tygodniu z możliwością powrotu na 5 dni w każdej chwili.
Spytałam się ile to kosztuje, to tylko 180 zł mniej. Czyli 400zł. Z moich wyliczeń wychodziło maks.250 zł;-) Oni po prostu sobie więcej liczą za takie dzieci:sorry:

Sens jest czy nie? Chyba nie bardzo. Już nawet myślałam żeby dać ją do klubiku ale przed chwilą się rozmyśliłam, tu zna panie i ma koleżanki/kolegów, a cholera wie gdzie trafimy, jakoś zaufania do klubów malucha nie mam.

reklama
Dziunka to rzeczywiście drogo, mnie pani miło zaskoczyła bo policzyła nam proporcjonalnie: 5 dni w tygodniu za pół dnia było 800 zł, a za 3 dni od marca będzie 480 zł.
A jakie masz plany od września - posyłasz Asię gdzieś do przedszkola?
Ja bym chyba na klub nie zmieniała, tu Asia się już zaaklimatyzowała, chyba nie ma sensu jej stresować...

Tak, chcę żeby do tego samego przedszkola poszła (bo tu jest żłobek + przedszkole). IO to kolejny plus za pozostawieniem jej w tym żłobku.

O rany ale wy dużo za przedszkole płacicie:szok: ale wiadomo w większym mieście mieszkacie.My płacimy 4,50 dziennie za jedzenie tj. śniad+obiad+ podwieczorek i 2 zł za godż gdy minie 13-00. Mi wychodzi max 140 zł miesięcznie za wszystko gdy młoda chodzi bez przerwy od godz 8-14 codziennie , bo jak opuszcza czy szybciej ja wybiorę to jeszcze mniej.

O rany ale wy dużo za przedszkole płacicie:szok: ale wiadomo w większym mieście mieszkacie.My płacimy 4,50 dziennie za jedzenie tj. śniad+obiad+ podwieczorek i 2 zł za godż gdy minie 13-00. Mi wychodzi max 140 zł miesięcznie za wszystko gdy młoda chodzi bez przerwy od godz 8-14 codziennie , bo jak opuszcza czy szybciej ja wybiorę to jeszcze mniej.

mamajuli ja tyle place bo to jest prywatny klubik malucha, nie panstwowy :/

Tak tak :tak: a jest nawet możliwość płacenia tylko 99 zł tylko wtedy dziecko 2 razy w tyg siedzi do 13-00.

ja za taką opcję płacę 240 zł, ale to prywatny klub malucha. Od wrzesnia licze na panstwowe przedszkole, ale rekrutacja dopiero od kwietnia

Dziunka a moze dacie radę w domowym budżecie zaoszczędzić te 180 zł , bo nie warto małej przenosić. Szkoda jej nerwów, aklimatyzacji , koleżanek ...

Trzeba mieć z czego oszczędzać ;-) ale nie mówmy o tym.

W każdym razie wytlumaczcie mi proszę- czym różni się przedszkole SAMORZĄDOWE od NIEPUBLICZNEGO?

reklama
Trzeba mieć z czego oszczędzać ;-) ale nie mówmy o tym.

W każdym razie wytlumaczcie mi proszę- czym różni się przedszkole SAMORZĄDOWE od NIEPUBLICZNEGO?

hmm.. wydaje mi sie, że niepubliczne to jest prywatne, które spelnia takie wymogi jak normalne przedszkole.
a samorządowe to chyba publiczne tylko kwestia skad dostaja środki.

Ale nie ejstem pewna.

Do góry