reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdrowie i uroda

Ania2608: zimno może być problemem jesli nie miałaś go nigdy przed ciążą a jesli miałaś wcześniej to masz też odpowiednie przeciwciała. Nie martw się. Uważaj tylko bo opryszczka może czasem przenieść się na narządy rodne a to może juz stanowić problem zwłaszcza jesli wystąpi w okolicach porodu bo można zarazić dzidzię. ja też miałam zimno zaraz na początku ciąży więc się wszystkiego dowiedziałam. Prawdopodobieństwo problemów jest baaaardzo małe

reklama
Ania2608: zimno może być problemem jesli nie miałaś go nigdy przed ciążą a jesli miałaś wcześniej to masz też odpowiednie przeciwciała. Nie martw się. Uważaj tylko bo opryszczka może czasem przenieść się na narządy rodne a to może juz stanowić problem zwłaszcza jesli wystąpi w okolicach porodu bo można zarazić dzidzię. ja też miałam zimno zaraz na początku ciąży więc się wszystkiego dowiedziałam. Prawdopodobieństwo problemów jest baaaardzo małe

Dorotka masz racje, z tym że jak masz na narządach rodnych opryszczkę przed porodem to wykonują cesarskie cięcie. Ja tez mam ten problem czasami

Dorotka dziękuję bardzo:tak: Wcześniej też miałam zimno,ale nie tak często:no: Wyczytałam gdzieś,ze to może być problem dla tego wolałam zapytać kogoś kto pytał o to lekarza.Całe szczęście na narządach rodnych nigdy nic takiego nie miałam.

czesc,
o ile dobrze pamiętam, to rodzajów wirusów wywołujących opryszczkę jest kilka. i to, że jestes nosicielem tego, ktory pojawia się w okolicy ust/nosa, nie oznacza, że masz też te np odpowiedzialne za inne obszary ciała. ja kiedys miałam na kolanie...
wirusy uaktywniają sie zazwyczaj przy osłabionym (stresem, ciążą...) organizmie - więc ładuj w siebie swieże warzywa - teraz ich mamy pod dostatkiem, odpoczywaj i myśl pozytywnie - to zaszkodzi oprszyczce, a dzieciątku bardzo pomoże:-)

a co do prewencji odparzeniowej, to myślę, że warto w te upały nosić leciutkie biustonosze - bez żadnych firzbin/fiżbin?, poduszek, usztywnień i szwow. są takie specjalne dla kobiet w ciąży (mamabel triumpha) za około 60 pln i jedyną ich wadą jest niski poziom seksowności;-) ale za to mozna zacząc sie przyzwyczajac - bo podobnie wygladają te do karmienia:-p. poza tym "rosną" o jeden rozmiar razem z biustem i ja swój noszę już od kilku miesięcy:-D

czesc Dziewczyny!

mam do Was pytanie dt zestawienia krwi powodującego konflikt serologiczny w drugiej ciąży. Czy którejś z Was to dotyczy?
Czy lekarz zalecał jakieś badania na przeciwciała? Czy wspominał coś o podaniu immunoglobuliny w czasie ciąży?:confused:

pozdrowienia :-)

Mój lekarz chciał wiedzieć tylko jaką ja mam grupę...gdy powiedziałam że + to powiedział że nie ma konfliktu...i tyle...

Pinokia ja mam konflikt - mam 0 RH-
to jest moja pierwsza ciąża i teraz za dwa tygodnie mam mieć robione badanie krwi na przeciwciała, wiem też że po porodzie będe mieć podany zastrzyk tylko nie pamiętam nazwy z czym:sorry2:.

reklama
U Nas będzie konflikt serologiczny ale w pierwszej ciąży tylko robię badania na obecność przeciwciał w krwi oraz po porodzie otrzymam immunoglobulinę aby w 2 ciąży nie było problemów.

Do góry