reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

reklama
Ja dzieci nie mam. Tobie chodzi pewnie o USG gdzie sprawdza się przezierność karkową, na podstawie, której ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia wad i chorób genetycznych (np. zespołu Downa).
To badanie wydaje mi się, że już od dawna jest standardem. I każda kobieta ma to USG robione między 11 a końcem 13 tygodnia ciąży.

Rajani ja w poprzedniej ciąży nie robiłam usg genetycznego, ale teraz mam już umówione na 15.04
Bosmanka
chodząc na NFZ ono nie jest w standardzie, tylko jeśli są konkretne wskazania, np wiek matki. A tak można sobie je zrobić prywatnie na własną rękę, podobnie z usg genetycznym w ok 20tyg.

No nie wiem... Może nie jest to jakoś uregulowane, ale w Warszawie wszystkie moje znajome miały to badanie z NFZ. Ja w poprzedniej ciąży też dostałam skierowanie, ale nie zdążyłam już na nie pójść...:(
Wszystkie były, łącznie ze mną ;) poniżej 30 lat :)

Żeby te badanie mieć na NFZ poniżej 35 roku życia, lekarz musi w karcie ciąży nakłamać że w usg coś zauważył nie tak i wtedy może skierować na NFZ. Niestety takie są realia wymagań Ministra Zdrowia.

Ponadto kobiety w ciąży mogą być objęte programem badań prenatalnych, o ile zostanie spełniony co najmniej jeden warunek :
• wiek powyżej 35 lat;
• wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
• stwierdzenie strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
• stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
• stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.

Leczenie następuje na podstawie skierowania lekarza ginekologa.

Ostatnia edycja:
bosmanka[FONT=&quot] genetyczne to nie standard. Z NFZ jest refundowane przy wskazaniach i u kobiet po 35 roku życia. Ja mam genetyczne 19 kwietnia, ale prywatnie.[/FONT]

reklama
Do góry