reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

reklama
Ja dzieci nie mam. Tobie chodzi pewnie o USG gdzie sprawdza się przezierność karkową, na podstawie, której ocenia się prawdopodobieństwo wystąpienia wad i chorób genetycznych (np. zespołu Downa).
To badanie wydaje mi się, że już od dawna jest standardem. I każda kobieta ma to USG robione między 11 a końcem 13 tygodnia ciąży.

Rajani ja w poprzedniej ciąży nie robiłam usg genetycznego, ale teraz mam już umówione na 15.04
Bosmanka
chodząc na NFZ ono nie jest w standardzie, tylko jeśli są konkretne wskazania, np wiek matki. A tak można sobie je zrobić prywatnie na własną rękę, podobnie z usg genetycznym w ok 20tyg.

No nie wiem... Może nie jest to jakoś uregulowane, ale w Warszawie wszystkie moje znajome miały to badanie z NFZ. Ja w poprzedniej ciąży też dostałam skierowanie, ale nie zdążyłam już na nie pójść...:(
Wszystkie były, łącznie ze mną ;) poniżej 30 lat :)

Żeby te badanie mieć na NFZ poniżej 35 roku życia, lekarz musi w karcie ciąży nakłamać że w usg coś zauważył nie tak i wtedy może skierować na NFZ. Niestety takie są realia wymagań Ministra Zdrowia.

Ponadto kobiety w ciąży mogą być objęte programem badań prenatalnych, o ile zostanie spełniony co najmniej jeden warunek :
• wiek powyżej 35 lat;
• wystąpienie w poprzedniej ciąży aberracji chromosomowej płodu lub dziecka;
• stwierdzenie strukturalnych aberracji chromosomowych u ciężarnej lub u ojca dziecka;
• stwierdzenie znacznie większego ryzyka urodzenia dziecka dotkniętego chorobą uwarunkowaną monogenetycznie lub wieloczynnikową;
• stwierdzenie w czasie ciąży nieprawidłowego wyniku badania USG lub badań biochemicznych wskazujących na zwiększone ryzyko aberracji chromosomowej lub wady płodu.

Leczenie następuje na podstawie skierowania lekarza ginekologa.

Ostatnia edycja:
bosmanka[FONT=&quot] genetyczne to nie standard. Z NFZ jest refundowane przy wskazaniach i u kobiet po 35 roku życia. Ja mam genetyczne 19 kwietnia, ale prywatnie.[/FONT]

reklama
Do góry