reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

Kamcia spokojnie, jeszcze przyspieszy z wagą, zobaczysz. U mnie na ostatnie wizycie wskaźnik był leciutko poniżej normy, a ostatnio znów powyżej. I bądź tu człowieku mądry z tymi pomiarami. Jeśli córeczka jest zdrowa to nie martw się na zapas ;]

reklama
Kamcia najważniejsze, ze mała dobrze się rozwija, a jaką wagę będzie mieć po porodzie to zobaczysz na porodówce. Moja miała wg USG ważyć 500 więcej, a okazało się że waży 3010 -39 tc słodziak mały z długimi nogami :-). Teraz jest najwyższa wśród koleżanek. Także nie przejmuj się.
Teraz też bym chciała w granicach 3 kg, ale jak będzie to się okaże.

No i ja też po wizycie - konsultacji. Trafiłam na bardzo fajną Panią Doktor - taka bardzo ludzka. Oczywiście cała historie mojego życia od listopada zeszłego roku opowiedziałam - 3razy pytała się czy to na pewno rak:-) W każdym razie powiedziała, ze prawdopodobnie już na następnej wizycie da mi skierowanie na Borowską na cc że przy tężyczce nie ma co ryzykować. (żeby zrobić je w 38tyg., oczywiste dla niej było, ze muszę rodzić w ośrodku o najwyższej referencyjności i nie robiła żadnego problemu, zapewniła mnie, że mają endokrynologów no i położą mnie do szpitala trochę wcześniej na wszelakie badania, żeby wiedzieć co i jak podać mi podczas porodu no i po nim) Poprosiła mnie o konsultację z onkologiem czy nie widziałby wskazań do wcześniejszego rozwiązania ciąży (w 36tygodniu)w związku z moim leczeniem uzupełniającym - wiadomo rak się rozwija jak nie zakończy się leczenia, ale jakoś nie uśmiecha mi się szybciej Ktosia na świecie witać - źle mu u mnie nie jest:tak: Ogólnie mnie pobadała, zrobiła 15minutowe KTG i wszystko dobrze, jedyne co mnie strasznie zmartwiło to to, ze nie podoba jej się brzuszek Dziecka - że niby za mały:-( I dlatego mam się zgłosić do niej za 3tygodnie na kontrolę. I nie powiem, żebym się nie ,martwiła - bo jeśli chodzi o mnie zniosę wszystko, ale Dzidziuś ma być zdrowy - zresztą Wy doskonale wiecie o czym mówię - każda matka tylko tego sobie życzy:tak: A waży w 31tygodniu 1450,
Takhisis po co są te przepływy? Po co się je bada? Mi mówiła, ze wszystko pięknie jeśli o nie chodzi, tylko tak do końca nie wiem o co chodzi, a widzę, że Ty zorientowana jesteś :-)
No nic - jutro idę do mojej ginekolog, pewnie od razu też zrobi mi USG. A teraz mykam troszkę się pokłuć - Mg, P, K, morfologia, IgM i oczywiście pakiecik tarczycowy - TSH i Wapń:-D

Tosienka gratuluje udanej wizyty:-)
Ja wam powiem ze mi sie strasznie podobaja malutkie dzieci. Jesli sa donoszone.... Nie smiem sadzic ze duze nie sa fajne ale te kruszynki do 4kg sa slodsze:-D Moj Olis urodzil sie z waga 3480 i 57cm i byl naprawde drobny. Maz musial jechac po male ciuszki bo najmniejsze jakie sobie kupilam to 62 wiec plywal w tym:-D A wierzcie mi ze pani gin powiedziala do mnie na ostatniej wizycie tak " zycze powodzenia....i sily. Dzidzius bedzie naprawde duzy! " wiecie jaka ja bylam przerazona.....A tu taka kruszynka

Kamcia nic się nie martw, może mała jeszcze nadrobi a nawet jeśli nie to 3 kg to i tak nieźle
Ja to się boje że moja za duża będzie no ale to dopiero zobaczę za tydzień ile przybrała na wadze
tosienka dobrze że wizyta udana

a powiedzcie mi jak wasze brzuszki rosną? ja dziś rano mierzyłam i jest 106cm w obwodzie, za to schudłam kg ale to przez dietę

Tosieńka cieszę się, że jesteś zadowolona z wizyty. A z tym brzuszkiem na pewno wszystko ok. i ktosiek jest 100% zdrowy.
Przepływy to chyba odnoszą się do pępowiny i chodzi o to, czy pępowina dostarcza odpowiedniej ilości składników odżywczych do dziecka. Jeśli przepływy są za małe, to znaczy, że dziecko dostaje za mało składników i jego wzrost się wyhamowuje.

joanna_84 u mnie przedwczoraj obwód brzucha miał 108 cm, ale to różnie bywa, czasami dzień po poprzednim pomiarze jest mniejszy, bo się jakoś inaczej ułożył, albo co. Właśnie zmierzyłam i dziś jest 107cm.

Czyli tym brzuszkiem mam się nie martwić? Bo teraz sprawdziłam i na wizycie z 08.08. też wychodziło, że jest mniejszy - główka i kość udowa wskazywały na 27tydzień, a brzuszek na 24tydzień...

Tosieńka myślę, że każde dziecko jest inne i nie ma co panikować, jeśli lekarz nie jest specjalnie zaniepokojony. Mojemu małemu na usg rogi tylne komór bocznych wyszły w górnej granicy normy co mogłoby wskazywać na wodogłowie, ale wcale tak nie musi być, może po prostu taka uroda mojego małego, więc nie będę się denerwować na zapas. Tak naprawdę w ciąży jest tyle rzeczy do stresowania się, że nie możemy się temu poddać, bo byśmy zwariowały. Trzeba robić wszystkie badania i leczyć co się da leczyć, a o reszcie nie myśleć i nie zakładać czarnych scenariuszy. Trzeba wierzyć, że wszystko jest ok.

reklama
hej kobietki i jak wróciłam od lekarza - mała 2200 waży - 32w3d lekarz twierdzi że mało - a ja myślę, że idealnie ... dziwny jakiś wogóle jak spojrzał, że moja pierwsza urodziła się w 38 tyg. z wagą 2950 to mówi, że malutko i zaraz wypytywał dlaczego tak WCZESNIE ?? bez sensu ... no ale mój dzisiaj miał zastępstwo i tylko raz do tego lekarza szłam więc luzik.

Do góry