reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

bosmanka zawsze można sobie to tak tłumaczyć z tym twardnieniem, ale mimo wszystko wolałabym, żeby sobie jeszcze nie ćwiczyła.

reklama
Cześć:) ja po wczorajszym badaniu byłam późno w domku więc pisze dziś;)
obie dziewczynki są zdrowe i ładnie rosną. Miały pomierzone porządnie serduszka i przepływy w serduszkach, organy i główkę;) widziałam małe paluszki dłoni i stop;) i malenkie uszka;) ruchliwe były ale współpracowały z lekarzem;)
Antonina ma 437g a Marysia 355g ;) jedyne co lekarz zauważył to ze u Marysi oś serca jest pod katem 30st a prawidłowa od jest pod katem 45st. Napisał ze najprawdopodobniej jest to bez znaczenia klinicznym bo resztę parametrów i struktury serduszka ma prawidłowe. Marysia ma jeszcze słabo wypełniony pecherzyk zolciowy ale to najprawdopodobniej spowodowane tym ze jest mniejsza. Za 4do6tyg muszę powtórzyć genetyczne żeby jeszcze raz zbadał dopplera serduszka i resztę.
Buziaki:*

Dziewczyny jestem podłamana. Spada mi hemoglobina,jeszcze miesiac temu było wszystko ok ale od tego czasu w ciągu 4tyg spadła z 13.4 do 11.6 :/ Wiem mam się dobrze odżywiać co będę się starała robić już wcinam szpinak piję sok z buraka i szamię mase warzyw i owoców mam nadzieję,ze to pomoże. To jedna strona medalu a druga jest taka,ze ciągle o tym myślę i wyję po kątach od wczoraj wiem,ze jeszcze nic strasznego sie az tak nie dzieje ale mimo to jakoś nie mogę sie uspokoić,pewnie i hormony są tego przyczyną. Jedyny pozytyw to taki,że w poniedziałek zobaczę mojego bobaska na usg.

Natalii czekałam na ciebie :-) Dobrze, ze dziewczynki rosną ładnie, a co do Marysi to lekarz ma racje.

Madziulka spokojnie będziewsz u lekarza to ci doradzi, a na razie dbaj o siebie i zobaczysz, że będzie dobrze.

Nnatalie super wieści :) Ale Ci rosną te bąble ładnie :) kawał babek z nich

Madziula a jakie masz podane wartości dla hemoglobiny? Bo ja się natknęłam w internecie na dane 7,5-10 o ile wartość wyrażona jest w milimolach.
Łykasz już żelazo, albo inne zbilansowane witaminy dla ciężarnych?

Ale chyba obniżająca się hemoglobina w ciąży to jest dość popularne zjawisko...

Madziulka11 jedz masę wołowiny. Miałam anemię zanim zaszłam w ciąże hemoglobina między 8 a 9. I tak mi się to ciągnęło przez kilka miesięcy dopóki nie poszłam do dietetyczki. Niedokrwistości jest kilka rodzajów: z powodu niedoboru żelaza, kwasu foliowego, witaminy B12. Ciężko bez konkretnych badań stwierdzić który rodzaj dotyczy Ciebie. Gdy zastąpiłam mieso wieprzowe i drób wołowiną z moją hemoglobiną jest elegancko. Jem praktycznie z mięs tylko rybki i wołowinę, inne mięso tylko gdy jestem u kogoś na obiedzie

Oj, piękne zdjątka - zwłaszcza Lidii drapiącej się po nosie, hi hi :-)
Cieszę się ze wszytskich dobrych wieści - tak trzymać :tak:
I gratuluję kolejnych ujawnionych płci - ja chyba poczekam do porodu....

szczęsciara jak ja kocham takie baby :rolleyes2: Pewnie bym takiej wyjechała, że na 15 urodziny mama obiecała mi kupić deskorolkę, ale w tej sytuacji chyba nie skorzystam :-p;-) Ale super, że Cię odmłodziła :-)

Kamea kochana ja też się na chłopaka nastawiam - najwyżej będę na porodówce pod sufit skakać, gdyby się okazało że dziewczynka ;-)

Dżaga no to nic tylko odpoczywać... A gadanie innych w nos wsadź - jak tacy troskliwi, to niech wezmą Ci małą i wyjdą z nią na dwór. Albo niech za Ciebie to i tamto zrobią, a Ty odpoczywaj z dzieckiem na świeżym powietrzu. Znam to kochana - nieraz sama mam wyrzuty, że piękna pogoda, a mały ze mną w czterech ścianach, no ale ani się nie rozdwoję, ani samo nic się nie zrobi.

nnatalie Marysia na pewno dogoni siostrę - spokojna głowa :tak:

madziulka spadająca hemoglobina jeszcze nie jest tragedią (zresztą mieścisz się na razie w normie dla ciężarnych) - najważniejsze, że sprawa nie jest tajemnicą i jakby miało być gorzej, to na pewno lekarz coś poradzi. Na razie robisz wszystko, co możesz i tyle. Niedobory żelaza (bo na to najczęściej to wskazuje) są w ciąży dość częstym zjawiskiem i na ogół niczym specjalnie niepokojącym.

Dziewczyny a co do tego twardnienia to ja sobie to tłumaczę, że dobrze się dzieje :) Tzn skoro ona się tak intensywnie ćwiczy to poród będzie błyskawiczny ;)

Nie słyszałam o tym, ale w pierwszej ciązy nic mi nie twardniało, a syn i tak urodził się błyskawicznie ;-)

A ja wczoraj wylądowałam u mojego lekarza z bólem w lewym boku. W niedzielę byłam z tym samym w szpitalu ale wszystko u dziadzia ok było. Wyszła tylko ta fatalna bakteria w moczu. Wczoraj już tak bolało, że nie zastanawiając się długo pojechaliśmy do ginekologa. Zbadał mnie i nadal nic nie wyszło. Skąd ten ból? Nie ma oznak, że są jakieś torbiele, guzki nic! Zrobił badanie normalne, usg wewnętrzne, zewnętrzne, usg nerek...Ale jak robił wewnętrzne to w pewnym miejscu bolało jak nie wiem co a tam jak nie było nic tak nic nie ma. Jedyny plus to taki że potwierdził, że będziemy mieć DZIEWCZYNKĘ!!!!!:tak:

reklama
jestem i ja:)

na wstepie gratuluje udanych wizyt- NAT- PIEKNOSCI TWOJE ROSNA AZ MILO :)
ewelinkowska gratulacje córeczki :)
madziulka mi tez hemoglobina spadla- z 14,9 na 12,8 - narazie jest nienajgorzej ale lekarka powiedziala ze mam zadbac o diete - bo juz nie powinna mi spadac nizej.

dobra teraz o sobie-nas:p
wiec po połowkowym zostalismy dokladnie pomierzeni wzdłuż i w szerze- nie bede podawac wartosci bo to bez znaczenia- kazdy pomiar jest dokładny z tygodniem i dniem ciazy- wszytko jest "ksiazkowo" mamy dwie kopiące syrmonki, dwie boksujące rączki- 10 paluszków, jeden okraglutki brzuszek, piękna kształtną głowe, piękny kręgosłup, czterokomorowe serduszko, piekny mózg....w ogóle jestemy pięni jak 100 diabłow:D mamy sliczny maly nosek, urocze usteczka...i TAKIEEEEEEEEEEEE JAJA!!! takze mamy kolejnego HOT DOGA- który na pierwszy strzał wystawił swoje jajca i pani doktor powiedzila ze tutaj moze dac nawe 100% pewnosci ze to męcizna:p
a zatem przedstawiam chyba juz ostatecznie i oficjalnie LEOPOLDA TYTUSA

Do góry