reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zdjęcia z USG, wizyty lekarskie, badania...

wiadomo, że ciąże są różne ale chyba nie aż tak różne ;)

M-s mówisz, że ciąża wygląda na 6 tydz? moja fasolka w 6tc2d miała 5,4mm.

reklama
moze to faktycznie wielkosc pęcherzyka- by się mogło zgadzac...bo 3,8 mm tez chyba za malo z kolei? a moze nie? no mniejsza o to- tak jak piszecie serdulka bija-lekarze nie maja zastrzezen poki co- jest dobrze- i byle do przodu!

Ginekolog mi powiedziała Pani Fasolinka ma 38mm. Chyba sama tam byłam i dobrze słyszałam.

1)
GS (Gestational Sac) - wymiar pęcherzyka ciążowego
HBD-GS(cm) (czyli zaleznosc miedzy wiekiem ciazy wyrazonym w tygodniach a wielkoscia pecherzyka w cm)
5.0 1.0
5.5 1.3
6.0 1.7
6.5 2.0
7.0 2.4
7.5 2.7
8.0 3.1
8.5 3.4
9.0 3.8
9.5 4.1
10.0 4.5

Tu podaję normy wielkości dzieciątka w początkowej fazie rozwoju wg dodatku do czasopisma Dziecko "Ciąża bez Lęku" nr listopadowy 2003.
6 tydzień od zapłodnienia / 8 tc - 15-20 mm
7 tz / 9 tc - ok. 30 mm
8 tz / 10 tc - 30-40 mm
9 tz / 11 tc - 50-60 mm (waga ok. 8 g)
10 tz / 12 tc - ok. 60 mm
11 tz / 13 tc - 65-80 mm
12 tz / 14 tc - 80-90 mm
13 tz / 15 tc - ok. 10 cm (waga ok. 50 g)
14 tz / 16 tc - 10-12 cm
15 tz / 17 tc - 11-12 cm
16 tz / 18 tc - 12-14 cm (wyprostowane ok. 25 cm i waga ok. 150 g)
17 tz / 19 tc - 13-15 cm
18 tz / 20 tc - 14-16 cm (waga ok. 260 g)

mi się wydaję że trzeba słuchać się swojego lekarza i tyle..jak mówi że rozmiar dzidziusia super to jest super :)
Mi wyszło 14mm i wyszło z USG dokładny wiek ciąży w jakim byłam 7 tyg i 5 dni.
Trzeba pamiętać że pomiary są przybliżone i tylko lekarz może je interpretować..
Ważne też czy wiek ciąży liczy się od zapłodnienia czy +2 tyg..

Każdy dzidziuś rośnie w swoim tempie.. :)

A czyli to jednka rozmiar pęcherzyka ciązowego ....no boś mi stracha napedzila ze u mnie za malo:)

no tak czy siak najwazniejsze jest serdulko! i byle do przodu- jeszcze raz gratuluje!!

Ginekolog mi powiedziała Pani Fasolinka ma 38mm. Chyba sama tam byłam i dobrze słyszałam.

1)
GS (Gestational Sac) - wymiar pęcherzyka ciążowego
HBD-GS(cm) (czyli zaleznosc miedzy wiekiem ciazy wyrazonym w tygodniach a wielkoscia pecherzyka w cm)
5.0 1.0
5.5 1.3
6.0 1.7
6.5 2.0
7.0 2.4
7.5 2.7
8.0 3.1
8.5 3.4
9.0 3.8
9.5 4.1
10.0 4.5

M-S wkleilas sama normy na pęcherzyk ciązowy.... i one się zgadzają z wymiarem podanym przez Ciebie. Ja nie chce Ci ani dokuczac ani nic- jak to mówia wielkość nie ma znaczenia...

Witajcie :-)
To i ja się pochwalę moim szczęściem
1.jpg

usg z 27.02. Serduszko pięknie biło :-)

Kolejna wizyta 14.03 - ostatnia już w klinice. 21.03 już u lekarza prowadzącego.

reklama
Do góry