reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zabawki dla naszych dzieci! :)

reklama
:-)proszę bardzo:

Bardzo łatwy chlebek na początek

• 400 g mąki, wymieszanej po połowie z żytnią lub sama pszenna
  • 2 opakowania po 7 g drożdży instant (jedno jeśli z samej pszennej mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru/fruktozy, 1 łyżeczka soli
  • ok. 200 ml (niepełna szklanka) letniej wody
  • 1 jajko
  • łyżka oregano/tymianku/bazylii/rozmarynu lub 2 posiekane ząbki czosnku lub pół cebuli startej na tarce, garść posiekanych orzechów, pestek słonecznika, łyżka maku... co tam fantazja podpowiada :-)
  • kawałek papieru do pieczenia wielkości blachy
Mąkę mieszamy z drożdżami i przyprawami, dodajemy oliwę, wlewamy letnią wodę i mieszamy całość mikserem koncówkami do wyrabiania ciasta. Potem wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy krótką chwilę formując z ciasta dwie kule, lekko je spłaszczamy na środku. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z paroma kroplami wody. Posypujemy słonecznikiem itd. Zostawiamy w spokoju na pół godziny, podczas których chlebek sobie rośnie, kilka razy smarując go żółtkiem. Dzięki niemu zrobi się na chlebku chrupiąca skórka. Potem wstawaimy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 25 minut. Gotowe!

dziewczyny polecam Wam też gotowe mieszanki - kupiłam na allegro - oszczędzają czas - wsypujecie mieszankę do miski, dodajecie wodę, drożdże, wyrabiacie robotem, ciasto rośnie, potem do piekarnika i gotowe!

ha ! Osinko!! będzie u nas chlebek!!!!!

super, dzięki, w sobotę będzie się działo :-D:-D:-D

placuszki koguszki i chlebek osinkowy :) ciekswe co jeszcze wymyslimy pewnie z czasem powstanie ksiązka kucharska BB :) z przepisami Ivki i Kogi i Osinki:-)

viola jak tylko dojdę do siebie po usuwaniu migdałków to bardzo chętnie mogę się brać za pisanie książki kucharskiej :-)

Moje polonistyczne wykształcenie znajdzie ujście po prawie 3 latach bezczynności.

Koga, Osinka robimy konkurencję Nigelli !!!

Ivka współczuje usuwania migdałow w wieku doroslym , moj maz mial usuwane migdaly jakie 6 tyg temu strasznie to przechodzil, mi usuwali jak mialam jakies 9-10 lat szybko poszlo i po 3 dniach bylam w domku a on lezal 6 dni, i mial 14 L-4
poza tym jak facet jest chory to nie musze pisac, ze lepiej miec chorych tuzin dzieci niz jednego meza :-)

a ksiaka to calkiem niezly pomysl :-)

ja się piszę na tę książkę!!!!!

jakieś story mogę moge dopowiedzieć w tle :-):-):-):-):-)

boszzzzz moim marzeniem nastolatki było zostać dramatopisarzem:-D:-D

reklama
dziewczyny polecam Wam też gotowe mieszanki - kupiłam na allegro - oszczędzają czas - wsypujecie mieszankę do miski, dodajecie wodę, drożdże, wyrabiacie robotem, ciasto rośnie, potem do piekarnika i gotowe!
:-D:-D:-D:-D......hehe to może by tak tytuł watku zmienić na ZABAWKI DLA MAM :-p;-):-D...........a tak serio to ja tez tesknie za takim domowym chlebkiem ....moja mama zawsze piekła taki typowy swojski nie na blaszce ale na tzw denku w prawdziwym piecu.
osinka a te roboty to rewelka :tak::tak::tak:

Do góry