reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zabawki dla naszych dzieci! :)

Ivka: my niestety musimy na Piotrku wymuszać, aby trzymał rączki z przodu czy to w trakcie ćwiczeń na wałku czy w czasie zabawy. inaczej będzie miał dużo większe problemy z kordynacją ruchową, nie nauczy sięjeździć na rowerz, nie będzie potrafił objąć za szyję.
po prostu pomyslaam, że może uda się go choć trochę przekonac do trzymania łapekk zp rzodu jezeli będzie miał przed sobą coś ciekwaego kolorowego

reklama
Czy macie do polecenia jakąś zabawkę, którą można przytwierdzić np. do szczebelków łóżeczka i przy naciskaniu na różne pokrętła, przyciski, itp. coś się przesuwa, piszczy, ipt. Chodzi mi o rozwijanie umiejętności kojarzenia danej czynności z efektem.

Kasiu- a masz w domu taka zwykla duza pilke dla dzieci do skakania ? BO Ola tez miala zalecana rehabilitacje przez chwile (tylko ze nam kazali jak ona miala 4 miesiace, bo miala duze przykurcze miesni w raczkach i przez to nie chciala ich wyciagac do przodu) i ja kupilam taka pilke (kosztuje ok. 20 zl). Rozmiar 60, ma takie dwa "uszy" czy uchwyty, teraz nadal sie na niej bawimy, a Ola uwielbia wlasnie jak ja poloze na pilce na brzuszku albo ja posadze i wyciaga lapki i lapie za te uszy. Podczas zabawy ja jej spiewam, ruszam pilka, podskakuje (pilka) no i zabawa przednia, a Ola teraz bez problemu raczki do przodu wyciaga. Teraz zreszta zadna rehabilitacja juz nam nie potrzebna, ale zabawa nam zostala.

Czy moze juz probowalas na pilce ?

Aha- my na rehabilitacji u rehabilitanta bylismy tylko 2 razy- Ola tam zle sie czula, plakala i stwierdzilam, ze nie bede jej stresowac, natomiast wlasnie cwiczylam w domu; po trochu na poczatku, staralam sie zeby jej sie te cwiczenia bardzo milo kojarzyly (dlatego nie trzymalam sie tak scisle 10 minut, po prostu jak widzialam ze ma juz dosc, to przestawalam, robilam natomiast czesciej).
I na pilce Oli spodobalo sie bardziej niz na walku.

AniaM: piłka będzie, ale na kolejnym etapie ćwiczeń. na razie Piotrek musi zacząć pracować w ogóle rękoma, bo do tej pory trzyma je tyłko z tyłu. na razie skupiamy się na wałku - bo to ma Pitrka zmusić do kładzenia rąk przed siebie, podnoszenia główki, podpierania się. dzięki za pomysł z piłką.

Kasia ja myślę że to co podpowiedziała Ci AniaM z piłka jest bardzo dobrym pomysłem. Siłąrzeczy leżąc na piłce rączki będzie musiał mieć z przodu i może te uszy go zaciekawią i będzie za nie łapał

Tak w ogóle taka piłka jest fajna do zabawy. Uzywałam jej jeszcze w ciąży, kiedy siedzenie przy kompie na krześle było niewygodne i siedziałam na piłce właśnie, potem przed porodem, już po terminie, intensywnie na niej skakałam, co by poród wywołać ;)
A ostatnio położyłam Filipa właśnie w sposób jaki opisuje Aniam, Filip był zachwycony :)

Czy macie do polecenia jakąś zabawkę, którą można przytwierdzić np. do szczebelków łóżeczka i przy naciskaniu na różne pokrętła, przyciski, itp. coś się przesuwa, piszczy, ipt. Chodzi mi o rozwijanie umiejętności kojarzenia danej czynności z efektem.

Pytia my mamy dwie takie zabawki, o których piszesz - obydwie są z Fisher Price i są taki tabliczkami z różnymi gadżetami to manipulowania, kręcenia itd. Sprawdzają się świetnie - w wolnej chwili zrobię fotki i tu wrzucę.

:-) u nas na topie ostatnio stolik .......:-)

Załączniki

• pTRU1-2787624dt.jpg
    pTRU1-2787624dt.jpg
    35,8 KB · Wyświetleń: 40
reklama
Do góry