reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wyprawka - ubranka, akcesoria, kosmetyki dla dzieci

reklama
My mamy Nuka z miękkim ustnikiem i Avent z twardym. Oba się póki co przez Manitę olewane;-) Służą wyłącznie do zabawy. Jedyne czym jestem w stanie wlać w nią cokolwiek to obecnie zwykły kubek. Mamy Doidy Cup, trochę łatwiej się nim operuje, ale nakrętki od butelek Aventu też się nieźle sprawują :tak:

Dlatego ja jestem sceptycznie nastawiona do niekapków. Przy Maksie kupiłam książkowo po 6 mies o jakieś 6 jak nie lepiej za wcześnie :rofl2: w tej chwili się nawet nie wygłupiam i nie oszukuję niech se ruda pije z flaszki przez dwa lata.

karolina 12 mies:szok: u nas niekapek już swietnie się sprawdza. Mała pije z niego głównie wodę i herbatkę (czasem kompocik lub soczek). Ona jest z tych co Ai - butelkę ma w głębokim poważaniu. Mleko przemycam jedynie w kaszkach. W nocy cyc ale już chcę z ją odstawić i muszę pokombinować z mlekami. niekapek mamy TT explora.
Aia do niekapka przekonalam ją jak dostała b. gęsty zapychający obiadek. Od tąd prawie każdy obiad popija i czasem w dzien jak jej podam to chętnie pije.

Ja tam piłam z butelki do trzeciego roku zycia :p i jak moje dziecko bedzie sobie zyczylo to niech sobie tak dlugo tez pije, mi to nie przeszkadza :) i troche nie rozumiem tej "mody" na kubeczki , no chyba ze mama rzeczywiscie konsenwentnie podaje tylko wodę więc mozna powiedziec "antyprochnicowo" nie podaje butelki. Jednak wiekszosc mam podaje z kubeczka herbatki... a zabki i tak sie krzywia od smoczkow nawet jak dziecko pije napoje tylko z kubka.

a ja mam takie pytanko do doswiadczonych mam !
Kupowac wiosenny kombinezon jaki polarkowy czy ubierac w cienka kurteczke i wartswowo ?

Zylcia Dzieki za szybka odpowiedz, myslisz ze body + rajstopki na to bluza polarowa i spodnie , potem kurteczka + cieple bamboszki na nozki wystarczy ? Od jakiej temperatury mogę tak wychodzic z Lilcia na dwor ?

Lewek, tak jak napisałaś będzie w sam raz :) zawsze możesz mieć mały kocyk i owinąć Lilcię jak uznasz że jest chłodno :) a jak będzie ciepło zdjąć kurteczkę

a co do kubeczka - Hania też nie pije z butelki herbatek wody soku itp, tylko mleko. nic innego nie tknie. niekapka nawet nie kupuję, po co mi taki sprzęt, nie mam miejsca w szafce i czasochłonny do mycia :) mam jakiś tani (może droższe są lepsze?) i wydaje mi się to niehigieniczne, niepotrzebne, leży gdzieś w pudle w szafie. zatyczka z butelki Avent jest idealna :) dziś Hania spożyła bobo frut marchewkowy, ze 30ml :) wodę też tak pije
a obiadki robię rzadkie, nalewam tyle wody ile się da żeby było jeszcze gęste, może temu też nie chce pić. albo "przemycam" wodę w rozcieńczonym mleku (oczywiście robię to z głową, np raz dziennie). więc generalnie krzywda jej się nie dzieje :)
może spróbuję dać tak jak Aasi gęste to się bardziej skusi na picie :) mogłaby czasem wypić herbatę malinową :)
Natalia zaczęła pić właściwie jak się nauczyła pić ze szklanki bo się jej spodobało że pije tak jak my. tylko że na to długo czekałam, Hani zdecydowanie lepiej idzie :)

reklama
Zylcia Dzieki za szybka odpowiedz, myslisz ze body + rajstopki na to bluza polarowa i spodnie , potem kurteczka + cieple bamboszki na nozki wystarczy ? Od jakiej temperatury mogę tak wychodzic z Lilcia na dwor ?

Ja tak ubierałam Agatę jak były teraz te ciepłe dni. Moim zdaniem OK.
A jak jest chłodnej to albo kocyk albo cieplejsze kurtka.

Do góry