To się tyczy też najmu okazjonalnego, gdyż sąd może wstrzymać eksmisję, gdy eksmisja dotyczy rodziny z dziećmi. Przesłanką do wstrzymania eksmisji może być brak alternatywnego lokalu mieszkalnego, trudna sytuacja finansowa rodziny, a także inne okoliczności mające wpływ na dobro dzieci. W takich przypadkach, sąd może orzec o przyznaniu lokalu socjalnego lub przedłużeniu okresu, w którym rodzina może pozostać w dotychczasowym miejscu zamieszkania. Bo to generalnie sąd w tym przypadku ma przyznać lokal socjalny.Ale to pewnie była umowa najmu okazjonalnego? A @witch84 pisała pewnie o klauzulach w zwykłych umowach najmu, które sobie strony podpisują na stole w kuchni?
reklama
Niestety nie masz racji obydwoje pracujemy.Ja mam normalna umowę na stałe już na czas nieokreślony.Moj facet również, mamy prawie 3 dychy na karku.Nawet mimo oszczędności to nie takie proste się wpakować w kredyt.Ja niestety też to podejrzewam.
Rata kredytu może jest niższa niż cena wynajmu, ale trzeba mieć wkład własny i zdolność kredytową.
Coś czuję, że autorka nigdzie nie pracuje i ma ją utrzymywać ojciec dziecka.
Ostatnia edycja:
Ale o jakich zasiłkach mówisz ? My mamy normalne prace na stałeGeneralnie zaczął się sezon grzewczy i z tej racji nikt Ci nie wynajmie mieszkania w ciąży nawet jakbyś udokumentowane miała przychody bo zasiłek na dzieci jaki dostaniesz tak na prawdę pójdzie na dziecko, pampersy, mleko jak nie będziesz karmiła itp..
Zawsze mogłabyś porozmawiać jeszcze i podpisać taki dokument z właścicielem, że jeśli nie zapłacisz czynszu za jeden miesiąc mimo sezonu grzewczego to może Cię i dziecko od razu wyrzucić - umowa najmu musiałby być legalna, pod KRS czy jakoś tak. Koleżanka tak ma i jest okej. Z tym, że obydwoje mają dochody z pracy..
aspekt
Fanka BB :)
Ale ten brak alternatywnego lokalu mieszkalnego to występuje w jakiej sytuacji? Podczas spisywania umowy u notariusza rodzina z dzieckiem podaje adres XXX i oświadczenie właściciela XXX, że ich tam przyjmie. A w międzyczasie właściciel XXX umiera, sprzedaje, kłóci się i zapiera, że ich nie przyjmie?To się tyczy też najmu okazjonalnego, gdyż sąd może wstrzymać eksmisję, gdy eksmisja dotyczy rodziny z dziećmi. Przesłanką do wstrzymania eksmisji może być brak alternatywnego lokalu mieszkalnego, trudna sytuacja finansowa rodziny, a także inne okoliczności mające wpływ na dobro dzieci. W takich przypadkach, sąd może orzec o przyznaniu lokalu socjalnego lub przedłużeniu okresu, w którym rodzina może pozostać w dotychczasowym miejscu zamieszkania. Bo to generalnie sąd w tym przypadku ma przyznać lokal socjalny.
aspekt
Z dzieckiem i po 30-tce wcale nie będzie łatwiej. Masz termin na maj, więc to jeszcze całkiem sporo czasu, żeby się rozejrzeć na rynku mieszkaniowym i porozmawiać z doradcą finansowym o ewentualnym kredycie hipotecznym.Niestety nie masz racji obydwoje pracujemy.Ja mam normalna umowę na stałe już na czas nieokreślony.Moj facet również, mamy prawie 3 dychy na karku.Nawet mimo oszczędności to nie takie proste się wpakować w kredyt.
olka11135
Z dzieckiem i po 30-tce wcale nie będzie łatwiej. Masz termin na maj, więc to jeszcze całkiem sporo czasu, żeby się rozejrzeć na rynku mieszkaniowym i porozmawiać z doradcą finansowym o ewentualnym kredycie hipotecznym.
To już poza tematem ale jeżeli nie mieszkają razem to nie wiem czy na start poważnego związku pakowanie się w wspolny kredyt to dobra opcja
Nie mieszkalismy razem jeszcze ale jesteśmy razem od prawie 10 lat, od Także to nie jest tak że to jest świeży związek.To już poza tematem ale jeżeli nie mieszkają razem to nie wiem czy na start poważnego związku pakowanie się w wspolny kredyt to dobra opcja
Ostatnia edycja:
Chociażby takie sytuacje. Lub nawet jakakolwiek zmiana sytuacji osoby, która podpisała takie oświadczenie.Ale ten brak alternatywnego lokalu mieszkalnego to występuje w jakiej sytuacji? Podczas spisywania umowy u notariusza rodzina z dzieckiem podaje adres XXX i oświadczenie właściciela XXX, że ich tam przyjmie. A w międzyczasie właściciel XXX umiera, sprzedaje, kłóci się i zapiera, że ich nie przyjmie?
np. bo kupiła groźnego psa.
reklama
Sama napisała, że jej nie będzie stać na dwupokojowe mieszkanie (które czasem są nawet tańsze od kawalerek)O matko, dziewczyna zadała proste pytanie a Wy sobie już dopisujecie, że pewnie jest bezrobotna, na zasiłku, na utrzymaniu partnera itd. i jeszcze dajecie rady odnośnie kredytów