reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarzy, badania, zdjęcia z USG

reklama
@Śliwka91 bardzo sie ciesze, ze dziewczynka nadal okazuje sie dziewczynka i że wszystko z nia ok. Tą pepowina na zapas sie nie martw, na pewno bedzie dobrze ;) hm ciekawe jak u mnie z wodami plodowymi, miesiac temu bylo ok, wiec teraz chyba tez? W kazdym razie Twoja malutka ladnie rosnie i o to chodzi :)

Dziewczyny, zwykle w opisie USG jest napisane jaki jest poziom wód płodowych - to taki standard opisu. Sprawdźcie, bo może lekarz nie wspomniał, ale opisał na badaniu.
U mni ena kązdym opisie jest napisane jaki jest stan wód - na razie było ok. Teraz niestety ilość wód się zmniejsza z każdym tygodniem, dlatego tak ważne jest by uzupełniac płyny. :tak:

Śliwka - spokojnie z tą pępowiną, będzie dobrze! Mój maluch był dwa razy okręcony i urodziłam go naturalnie, zwykle ta pępowina gdzieś się tam haczy niestety i w bardzo małym procencie jest z tym na prawdę problem. Na zapas nie ma co się denerowować, bo co ma być i tak będzie. A będzie dobrze! :-)

Wody plodowe lekarze oznaczają skrótem AFI ;-) norma to 8 - 22 z tego co mi lekarz ostatnio na usg 3d mówił. Ja mam gina co 2 tyg, diabetologa co 2 tyg i mocz co tydzień ;-)

Dzieki Asia K-K.
Ja wlasnie sprawdzilam na usg i pole AFI mam niestety puste...:-\ mam nadzieje ze lekarz tego nie lekcewazy i ze wszystko jest ok bo bym go chyba tam udusila jak by cos zaniedbal. Za dlugo wyczekiwalismy tego malenstwa:-(

KulkaPrzytulka nieśmiało zapytam, jak malutki jest Adaś? Nasz maluszek tez jest malutki, zwolnił dokładnie w tym samym momencie, co moja Lencia 3 lata temu:-( na szczęście nie ma innych dolegliwości z tamtego czasu: czyli szyjka się nie skraca, ciśnienie w normie, białka w moczu nie ma, przepływy są w porządku i iloSC wod plodowych w normie (nic sie nie saczy). Dostałam jednak leki takie jak Acard i Medargin, aby przepływy były jeszcze lepsze. W piątek tydzień temu jak mi gin powiedziała, że mały jest mniejszy o tydzien, mimo że 2 tyg wcześniej był idealnie wpasowany w tydzień ciąży, to zabrzmiało dla mnie jak wyrok i przez 2 dni ryczalam... mimo że lekarka powiedziała, że gdybym była normalna pacjentka bez przebojów w przeszłości, absolutnie by mi nic nie powiedziała, bo poza tym dziecko rozwija się dobrze i nie może stwierdzić hipotrofii bo jest jak najbardziej proporcjonalne. Poleciałam we wtorek do innego gina, aby mi potwierdził to, co powiedziała moja lekarka i powiedział, że 4kg kolos nam nie grozi, po prostu synek będzie drobniejszy i jeżeli odnoszę, będzie ważył jakieś 3100g max. Dopytał o wagi urodzeniowe moja i męża - 2400 i 2600 wiec tym bardziej stwierdził, że synek może mieć w genach niższa wagę urodzeniowa. Także jeżeli chodzi o aktualna wagę, w 30 tc ważył 1300g, a w 32 tc 1500g (u obu lekarzy). Także malutki...

@AsiaK-K no faktycznie maluszka masz w brzuszku. Ale skoro wy z mężem tak malo wazyliscie to na pewno mlody poszedl w wasze slady ;) bedzie dobrze :)

reklama
AsiaK, ja usg miałam jak był skończony 29 tydz i Adaś ważył 1165 h, więc malutko. Za 2 tyg znowu usg, żeby zobaczyć jak przybiera. Mnie Pani doktor zapytała, ile wazylo pierwsze dziecko, 2700 - stwierdziła, że po prostu małe dzieci rodze. Ale też się zmartwilam, bo do poprzedniego usg pokrywalo się z tygodniami ciąży, a teraz było ok tygodnia mniej.

No i mam już wyniki. W moczu ketonów brak, za to wyszedł cukier:/ no ja nie mogę, jak nie urok to s- ka :(

Ostatnia edycja:
Do góry