reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak wyglądaja Wasze wizyty? Zawsze macie usg?

Niekoniecznie. Dziecko może się tak ustawić w rozkroku tuż przed kamerą, że jak na dłoni widać co dziecko ma między nogami.
U mnie w 12tyg jedną z pierwszych rzeczy było, czy lekarz powiedział nam o płci bo tu gościu się ustawił centralnie .
To chyba zle sie zrozumialas z lekarzem, narzady plciowe wyksztalcaja sie w 15-16 tyg.

reklama
Niekoniecznie. Dziecko może się tak ustawić w rozkroku tuż przed kamerą, że jak na dłoni widać co dziecko ma między nogami.
U mnie w 12tyg jedną z pierwszych rzeczy było, czy lekarz powiedział nam o płci bo tu gościu się ustawił centralnie .
Ale wtedy jeszcze nie ma co mieć między nogami, bo jest za wcześnie... mają wyrostek płciowy i chlocy i dziewczynki i akurat z rozkroku to nic nie zobaczysz.

Chodziłam na NFZ i prywatnie, w obu przypadkach miałam USG na każdej wizycie.
Prywatnie chodziłam bo jakoś nie miałam zaufania do tego z NFZ i też że względu że miała lepszy sprzęt do USG.
W 11 tygodniu Pani doktor zasugerowała że będzie chłopiec bo wyrostek jest lekko uniesiony do góry, na prenatalnych, lekarz też potwierdził, za to mój lekarz na NFZ mówił że na 200 % dziewczynką 😁(27tydzien) dopiero na ostatniej wizycie stwierdził że jednak chłopak 🙈
Dobrze że chodziłam prywatnie bo dobrze wiedziałam kto mieszka w moim brzuszku.

Zarówno prywatnie jak i na NFZ:
Najpierw gabinet położnej tam uzupełnienie karty ciąży, waga, ciśnienie, ogólne pytania o samopoczucie, obrzęki i badania. Następnie wizyta u lekarza - tam ponownie pytanie o samopoczucie, sprawdzenie badań i tego co wpisała położna, w moim przypadku jeszcze dokładne sprawdzenie cukrów i rozmowa na temat tego co jem itd. ze względu na cukrzycę ciążową. Następnie badanie na fotelu, pobranie ewentualnych wymazów, a na koniec USG żeby podejrzeć malucha i mniej więcej zmierzyć, ale też nie jakoś specjalnie bo od tego miałam oddzielne USG gdyż moi prowadzący nie posiadają certyfikatu fmf

Jeżeli chodzi o płeć to w 11tc u mnie było widać na USG
U mnie dokładnie tak samo☺️

Ja jestem w 17 tygodniu i do tej pory lekarz zrobił 2 razy USG, plus jedno prenatalne. Ginekolog prywatnie a prenatalne na nfz 🤷‍♀️ Kolejne dopiero 19 listopada na połówkowych badaniach

Zamieniłabym lekarza.

Gdybym miała USG Raz na trymestr, a co miesiąc badane tylko serduszko, to nie wykryliby u mnie granicznej ilości wód, a co za tym idzie - potrzebne było częste badanie przepływów.

reklama
U mnie niezależnie, czy na NFZ, czy prywatnie to zawsze mamy USG zrobione. Ale mój lekarz jest z tych kontrolujących ciążę na każdym kroku. W weekend też bylam na SOR z gorączka i duszacym kaszlem (w ambulatorium nie dotarł lekarz) to dyżurny wysłał mnie na konsultacje ginekologiczna i tam Pani doktor stwierdziła, ze USG koniecznie (mimo że mialam 5 dni wczesniej i wszystko było ok) . Więc chyba zależy od podejścia lekarza...

Do góry