reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

reklama
Ostatnia edycja:
otóż nie ;) na glukozę nie trzeba iść na czczo, można coś małego rano zjeść :) i to nie prawda ze glukozę się robi między 24 a 28 tygodniem. robi sie po połowie , po 20 tygodniu. To od lekarza zależy kiedy ją zleci patrząc na wyniki pacjentki. Tak usłyszałam pytając o termin. Trzeba tylko pamiętać o tym że należy ją wypić najdłużej w 15 minut ;) i potem nie chodzić , nie wykonywać żadnych prac i tp. siedzieć na pupie ;) Nie ma mowy o tym ze ma sie 2 godziny ( to przy obciązeniu 75) to sie pójdzie na zakupy ;) Natomiast na morfologię trzeba na czco ;)
Ja mam teraz zrobić glukozę, morfologię, mocz i moje kochane TSH( ft4 i ft3) ale to inna bajka ;) i w środę do lekarza na 17. No i gin mi powiedział że powtórzymy USG dłuższe ( chce dobrze serduszko pooglądać) wiec mam sie nastawić na min 45 minut w gabinecie ;)

Acha w mijej laborze sie idzie bez glukozy ;) dają ją w cenie badania ;)

ja jeszcze nie dostalam na glukoze, poki co ide za tydzien powtorzyc badania na enzymy watrobowe.
A wizyte mam 02.10. to juz bedzie 24 tc , pewnie wtedy dostane.
Ja tej glukozy nie wspominam zle, gorzej to ze dwa razy mi krew pobierali.:-)

Anisen - ja się z Tobą nie zgodzę :) Właśnie ma morfologię nie trzeba na czczo a na glukozę obowiązkowo :) i po 20 tyg to za wcześnie, tak jak któraś z dziewczyn już wspomniała po dopiero między 24-28, że nasz organizm nie radzi sobie. Wszędzie można o tym przeczytać. Test obciążenia glukozą | parenting.pl. Takie są moje informację od ginki i od mojej mamy, która jest pielęgniarką w szpitalu :)

Ja dziś miałam glukozę, ale z tego co powiedział mi lekarz, to 12 h przed nie wolno jeść ani pić, więc jak rano robisz to wychodzi na czczo. No i wieczór wcześniej nie wolno jeść nic słodkiego (także owoców), bo może dać zakłamany wynik wtedy. A i pielęgniarka, która mi dziś badania robiła kazała mi tą glukozę wypić w ciągu 5 minut... Bleeee
Dobrze, ze już jestem po - wieczorem odbieram wyniki (razem z morfologią i moczem).

A co do terminu badania, to mój gin też powiedział, że od połowy można i pamiętam, że w pierwszej ciąży robiłam tak samo...
A mam do niego bardzo duże zaufanie jako do lekarza, bo ma duże doświadczenie, wiele trudnych ciąż prowadził, a poza tym to dr n med. i szef jednej z porodówek w moim mieście, więc nie sądzę, żeby głupoty gadał...

reklama
Do góry