reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Badania kontrolne co ile

Dziękuję:) dostałam taka kartkę. Chodzę prywatnie do lekarza, koleżanki też. To starsza lekarka i mówi że za częste wizyty są niepotrzebne:)
Moja wygląda inaczej, ale pewnie się pokrywa, musiałabym zerknąć. No to jak masz kartkę, to sama widzisz, co powinnaś mieć. :) Inne wymyślne badania nie są obowiązkowe czy nawet zalecane. :)

reklama
Przede wszystkim, jeżeli Twój lekarz nie wzbudza zaufania to go zmień :) prawda jest taka, ze w Polsce na tle innych państw i tak wizyty są często. Jak nic Ci sie nie dzieje, to za miesiac jest ok. Szyjke sprawdza się dopiero na połówkowych, jeżeli nie ma nic obciążającego w wywiadzie.

Moj lekarz powiedział, ze wizyty co 3-4 tygodnie. Idę w poniedziałek na drugą wizytę na którą i tak umówiłam się szybciej, bo jestem po poronieniu i wolę wiedzieć, na czym stoję

Szczerze mówiąc to zależy czego potrzebujesz i jak prowadzi Cię lekarz.
Jesli ciąża przebiega fizjologicznie to wizyty co 4 tygodnie to czasem za często;) w kolejnej ciąży ja na przykład będę chodzić co 6-8 tyg, chociaż i w tej wizyty były zwykle co około 5. Raz się dało umówić na szybciej a raz dłużej czekałam i było ok.
Skierowania na badania możesz dostać na wizycie poprzedzającej zalecane ich wykonanie. Wyniki przekazuje labo razem z flagami, czasem opisem w zależności gdzie się leczysz. Będziesz mogła na nie zerknąć i zobaczyć czy są jakieś większe odstępstwa od normy i jak tak to zawsze możesz przyspieszać wizytę.
Jeden lekarz sprawdza wziernikiem szyjkę co wizytę a inny nie robi tego lub zerka na usg. Ogólnie nie ma takiej potrzeby, chyba że miałabyś np. upławy, kucie, skurcze. To taka współpraca z lekarzem, musisz się sama też obserwować i wyciągać wnioski.
Także jeśli potrzebujesz częstszego monitorowania stanu dziecka to chodź częściej, a jeśli wyniki są ok, z wizyty na wizytę lekarz nie widzi patologii, a ty czujesz spokój to nie należy go wtedy zaburzać:) rośnijcie zdrowo:)

Jeśli nic się nie dzieje to do 30 tygodnia wizyta co 4 tygodnie jest jak najbardziej Ok później już są częściej co 2-3 tyg. Jeśli coś by się działo to wtedy lekarz zechce częściej mieć kontrolę.

Hej!
Jakie badania miałyście wykonywane ze względu na poronienia ? Co powinnam jeszcze zbadać ?
Dodam, że w 2015 r. urodziłam zdrową córkę- ciąża książkowa. A od 1,5 roku 4 niepowodzenia zakończone wszystkie mniej więcej w okolicach 8 tygodnia....

Badania zrobione do tej pory:

Zespół antyfosfolipidowy brak

P. Ciala przeciw glikoproteinie brak

P. Ciała przeciwkardiolipinie brak

Antykolugant toczniowy ujemny

Białko C w normie

Trombofilia : czynnik V Leiden nie wykazano mutacji, Czynnik V R2 H1299R nie wykazano, Mutacja MTHFR C^77T nie wykazano, Mutacja A1298C wykazano obecność mutacji, Mutacja 675wykazano obecność polimorfizmu

Immunofetyp ( zrobiony 6dni po poronieniu):
leukocyty 8,22
liczba limfocytów 2,48
liczba limfocytów T 1,97
liczba limfocytów B 0,32
liczba limfocytów T 1,35
liczba limfocytów T (CD3+CD8) 0,52
liczba komórek NK (CD3-CD56-CD16) 0,19
liczba limfocytów CD5 1,92
liczba limfocytów CD5+CD19 0,030
stosunek limfocytów CD4+CD82,59
%limfocytów 30,2
%limfocytów T 79,5
% limfocytów B 13,1
%limfocytów T 54,3
%limfocytów T CD3+CD8 21
%komórek NKCD3-CD56+CD16 7.8
%komórek z wysoką ekspresją CD56 2.8
%komórek z niską ekspresją 97.2
%limfocytów CD5+77.3
%limfocytów CD5+CD19 1.2

Antytrombina, białko C/S w normie

ANA1 dodatnie, ANA2 Cytoplazmatyczny1:160

A partnera masz tego samego z którą masz córkę?
Z wyników wynika, że nie przyswajasz kwasu foliowego i masz wysokie ryzyko zakrzepowe.
Z tym powinnaś iść do lekarza.

reklama
Do góry