reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Badania kontrolne co ile

Dziękuję:) dostałam taka kartkę. Chodzę prywatnie do lekarza, koleżanki też. To starsza lekarka i mówi że za częste wizyty są niepotrzebne:)
Moja wygląda inaczej, ale pewnie się pokrywa, musiałabym zerknąć. No to jak masz kartkę, to sama widzisz, co powinnaś mieć. :) Inne wymyślne badania nie są obowiązkowe czy nawet zalecane. :)

reklama
Przede wszystkim, jeżeli Twój lekarz nie wzbudza zaufania to go zmień :) prawda jest taka, ze w Polsce na tle innych państw i tak wizyty są często. Jak nic Ci sie nie dzieje, to za miesiac jest ok. Szyjke sprawdza się dopiero na połówkowych, jeżeli nie ma nic obciążającego w wywiadzie.

Moj lekarz powiedział, ze wizyty co 3-4 tygodnie. Idę w poniedziałek na drugą wizytę na którą i tak umówiłam się szybciej, bo jestem po poronieniu i wolę wiedzieć, na czym stoję

Szczerze mówiąc to zależy czego potrzebujesz i jak prowadzi Cię lekarz.
Jesli ciąża przebiega fizjologicznie to wizyty co 4 tygodnie to czasem za często;) w kolejnej ciąży ja na przykład będę chodzić co 6-8 tyg, chociaż i w tej wizyty były zwykle co około 5. Raz się dało umówić na szybciej a raz dłużej czekałam i było ok.
Skierowania na badania możesz dostać na wizycie poprzedzającej zalecane ich wykonanie. Wyniki przekazuje labo razem z flagami, czasem opisem w zależności gdzie się leczysz. Będziesz mogła na nie zerknąć i zobaczyć czy są jakieś większe odstępstwa od normy i jak tak to zawsze możesz przyspieszać wizytę.
Jeden lekarz sprawdza wziernikiem szyjkę co wizytę a inny nie robi tego lub zerka na usg. Ogólnie nie ma takiej potrzeby, chyba że miałabyś np. upławy, kucie, skurcze. To taka współpraca z lekarzem, musisz się sama też obserwować i wyciągać wnioski.
Także jeśli potrzebujesz częstszego monitorowania stanu dziecka to chodź częściej, a jeśli wyniki są ok, z wizyty na wizytę lekarz nie widzi patologii, a ty czujesz spokój to nie należy go wtedy zaburzać:) rośnijcie zdrowo:)

Jeśli nic się nie dzieje to do 30 tygodnia wizyta co 4 tygodnie jest jak najbardziej Ok później już są częściej co 2-3 tyg. Jeśli coś by się działo to wtedy lekarz zechce częściej mieć kontrolę.

Hej!
Jakie badania miałyście wykonywane ze względu na poronienia ? Co powinnam jeszcze zbadać ?
Dodam, że w 2015 r. urodziłam zdrową córkę- ciąża książkowa. A od 1,5 roku 4 niepowodzenia zakończone wszystkie mniej więcej w okolicach 8 tygodnia....

Badania zrobione do tej pory:

Zespół antyfosfolipidowy brak

P. Ciala przeciw glikoproteinie brak

P. Ciała przeciwkardiolipinie brak

Antykolugant toczniowy ujemny

Białko C w normie

Trombofilia : czynnik V Leiden nie wykazano mutacji, Czynnik V R2 H1299R nie wykazano, Mutacja MTHFR C^77T nie wykazano, Mutacja A1298C wykazano obecność mutacji, Mutacja 675wykazano obecność polimorfizmu

Immunofetyp ( zrobiony 6dni po poronieniu):
leukocyty 8,22
liczba limfocytów 2,48
liczba limfocytów T 1,97
liczba limfocytów B 0,32
liczba limfocytów T 1,35
liczba limfocytów T (CD3+CD8) 0,52
liczba komórek NK (CD3-CD56-CD16) 0,19
liczba limfocytów CD5 1,92
liczba limfocytów CD5+CD19 0,030
stosunek limfocytów CD4+CD82,59
%limfocytów 30,2
%limfocytów T 79,5
% limfocytów B 13,1
%limfocytów T 54,3
%limfocytów T CD3+CD8 21
%komórek NKCD3-CD56+CD16 7.8
%komórek z wysoką ekspresją CD56 2.8
%komórek z niską ekspresją 97.2
%limfocytów CD5+77.3
%limfocytów CD5+CD19 1.2

Antytrombina, białko C/S w normie

ANA1 dodatnie, ANA2 Cytoplazmatyczny1:160

A partnera masz tego samego z którą masz córkę?
Z wyników wynika, że nie przyswajasz kwasu foliowego i masz wysokie ryzyko zakrzepowe.
Z tym powinnaś iść do lekarza.

reklama
Do góry