reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

wampi u mnie norma jest niższa- do 120 mg godzine po posiłku. Też mierzę 6 razy dziennie i zapisuję wynik+ to, co zjadłam. Gdyby wynik przekraczał te 120, to na bank dostałabym insulinę. Ty masz dodatkowe obciązenie w postaci chorej mamy, wiec tymbardziej powinnaś od razu wskoczyc na dietkę.
Jesli chodzi o badanie, to wyglądąło u mnie tak, że 75 g glukozy musiałam wypic max w ciągu 10 minut (bo w takim czasie wchłania się już cukier i gdyby było wolniej wypite, to te wyniki są niemiarodajne) oczywiście na czczo, absolutnie bez cytryny i bez chodzenia, tzn 2 godziny musiałam siedziec.
Najpierw pobrali na czczo z żyły i później po 2 godzinach z żyły i orientacyjnie z palca, żeby wiedziec jakiego mniej wiecej wyniku się spodziewac. Po zmierzeniu glukometrem miałam 167 mg% i już wiedziałam, że ten z żyły też będzie zły. Faktycznie wyszedł wyższy, bo 8,5 mmol.

reklama
Nie wiem jak to jest z białkiem w przypadku ciąży ale moja Majka właśnie miała ten problem,dostała furaginę i juz po kilku dniach jest wszystko ok.Ale nie wiem czy wolno to w ciązy zażywać,jak coś to pewnie jest jakiś inny lek.

Witajcie wieczorowo...ja z innej beczki......ja dzis zadzwoniłam do swojego gina bo od ponad 2 tyg przeziebienie jest zmieniając tylko forme, gardło mi wysiada i poprosiłam o cos "mocniejszego" , pojechałam z moim A po recepte i przy okazji zrobił mi gin usg....Dzidź rośnie :0 że hey.....
mamy już 2427...... 2 tyg temu było 380 g mniej.... lekarz mi mówi będzie ze 4 kg jak bedzie więcej to zrobimy cesarkę buuuu a ja na to, że nie chcę!!!!!!! nie chce cesarki.....Dzidziu nie rosnij tak!!! :p :)

Furagin można jak najbardziej stosowac w ciąży (też go brałam na bakterie w moczu), ale jest tylko na receptę, wiec konsultacja z lekarzem jest nieunikniona.

Aldonta mój maly w 32 tygodniu ważył 2400, więc Twoje maleństwo do wielkoudków nie należy, tymbardziej, że u Ciebie jest o 2 tygodnie strsze. Najważniejsze, że prawidłowo się rozwija:).

Furagin można jak najbardziej stosowac w ciąży (też go brałam na bakterie w moczu), ale jest tylko na receptę, wiec konsultacja z lekarzem jest nieunikniona.

Aldonta mój maly w 32 tygodniu ważył 2400, więc Twoje maleństwo do wielkoudków nie należy, tymbardziej, że u Ciebie jest o 2 tygodnie strsze. Najważniejsze, że prawidłowo się rozwija:).

no widzisz, a lekarz mnie straszy....... :) behehehehe

Cześć majóweczki - fajnie że wszystko u was ok. Ja też dziś byłam na wizycie, mały rośnie zdrowo, idealnie z wiekiem wdg. ostatniej miesiączki - nic się nie zmienia, waży 2100. No i jak miał badane przepływy podczas usg to coś mi odbiło i zaczęłam gnębić gina o położenie pępowiny :baffled: No to się w końcu - po oporach- dowiedziałam że jednak jest raz owinięty, ale lekarze o tym nie mówią na tym etapie ciąży. Lekarz niby mówił że jeszcze może się odwinąć ( w co wątpię bo już takich obrotów to chyba nie będzie robił :-( ) no i że na razie jest dużo wód i nic nie jest zaciśnięte tylko pływa, ale kurde już mam to w podświadomości. Już teraz nie odpuszczę i na każdym usg mi będzie oceniał tą pepowinę.

Już pod koniec grudnia jak robiłam badania u poprzedniego gina wyszły mi liczne bakterie w moczu, ale on nic z tym nie kazał robić, mam nadzieję, że obecny gin po wglądzie w wyniki coś zrobi z tym białkiem. Furagin co prawda mam w domu (kiedyś często miewałam infekcje drug moczowych, więc w domu zawsze jest jakiś zapas), no ale na własną rękę nie chce go brać. Mam też jakiś ziołowy lek chyba Urosept, ale nie wiem czy on też nadaje się dla ciężarnych.

Wampi mi teraz też wyszły liczne bakterie w moczu i kazał zrobić posiew jak najszybciej. Może idź do lekarza pierwszego kontaktu jak nie będziesz miec na dniach wizyty u gina i poproś o skierowanie na posiew - będziesz wszytko wiedzieć. Urosept nadaje się dla ciężarnych.

Cześć majóweczki - fajnie że wszystko u was ok. Ja też dziś byłam na wizycie, mały rośnie zdrowo, idealnie z wiekiem wdg. ostatniej miesiączki - nic się nie zmienia, waży 2100. No i jak miał badane przepływy podczas usg to coś mi odbiło i zaczęłam gnębić gina o położenie pępowiny :baffled: No to się w końcu - po oporach- dowiedziałam że jednak jest raz owinięty, ale lekarze o tym nie mówią na tym etapie ciąży. Lekarz niby mówił że jeszcze może się odwinąć ( w co wątpię bo już takich obrotów to chyba nie będzie robił :-( ) no i że na razie jest dużo wód i nic nie jest zaciśnięte tylko pływa, ale kurde już mam to w podświadomości. Już teraz nie odpuszczę i na każdym usg mi będzie oceniał tą pepowinę.

no własnie dzis tez sprawdzał gin pepowine ale jest ok, natomiast mój syn urodzil sie owiniety raz wokół szyji i dostał 9 pkt przez to , no ale 11 lat temu aparatura była do du..

reklama
Wampi, Ja ostatnio brałam ursept przez prawie 10 dni, ginka mi go przepisała, bo powiedziała, że nie będziemy od razu z mocnymi lekami startować. Pomógł, więc nie trzeba było brać furaginu.

Do góry