reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

reklama
Dziewczyny! Ja całą noc dzisiaj nie spałam bo miałam zgagę taką że 6 tabsów Rennie nie pomogło :( Kwas mi się aż tak cofał, że aż wymiotowałam nim i to kilka razy. Przełyk aż mnie cały boli. Miała tak któraś z was?? Po świętach idę z tym do lekarza, bo martwię się czy nie szkodzi to dzidziusiowi. Boję się, ze mam jakieś wrzody czy coś! Jestem załamana i nie wyspana :(

W tej ciązy zdażyło mi się tak dwukrotnie... musiałam dodatkowo leżeć bardzo wysoko na poduszce a najlepiej na dwóch, bo tak mi sie cofał kwas, ze wymiotowałam, a Renni już nawet nie pomagało... okropność...

Witajcie wieczorowo...ja z innej beczki......ja dzis zadzwoniłam do swojego gina bo od ponad 2 tyg przeziebienie jest zmieniając tylko forme, gardło mi wysiada i poprosiłam o cos "mocniejszego" , pojechałam z moim A po recepte i przy okazji zrobił mi gin usg....Dzidź rośnie :0 że hey.....
mamy już 2427...... 2 tyg temu było 380 g mniej.... lekarz mi mówi będzie ze 4 kg jak bedzie więcej to zrobimy cesarkę buuuu a ja na to, że nie chcę!!!!!!! nie chce cesarki.....Dzidziu nie rosnij tak!!! :p :)

Aldonata - mam nadzieje, ze nie bedzie 4 kg...

Antoś na tym etapie 34 tygodnia ważył też 2400 g - a urodził sie w 39t2d z wagą 3215 g - wiec z tym usg to tak wiesz, z przymrózeniem oka...

Estragon 1800 kalorii to pewnie, ze duzo. W mojej diecie nie ma zadnego nakazu kalorii, kaza jesc ile chcesz, bo nie mozna sie w ciazy glodzic, tylko takie bezcukrowe jedzenie, tzn. zero cukrow prostych i zlozone w ograniczonych i scisle okreslonych ilosciach. Ale wpychac na sile, zeby kalorie byly mi nie kazali. Chodzi o to zebym nie chodzila glodna, ale cukier byl w normie, z tym ze norme mam wieksza niz ty, tak jak pisalam wczesniej.

Estragon 1800 kalorii to pewnie, ze duzo. W mojej diecie nie ma zadnego nakazu kalorii, kaza jesc ile chcesz, bo nie mozna sie w ciazy glodzic, tylko takie bezcukrowe jedzenie, tzn. zero cukrow prostych i zlozone w ograniczonych i scisle okreslonych ilosciach. Ale wpychac na sile, zeby kalorie byly mi nie kazali. Chodzi o to zebym nie chodzila glodna, ale cukier byl w normie, z tym ze norme mam wieksza niz ty, tak jak pisalam wczesniej.

Widzisz, a mi kazali odwrotnie,ze właśnie jak jem,to nie powinnam się najadać:errr: i powinnam jeść częściej,a mniej i nie powinnam być syta po jedzeniu,bo jak za duzo się zje to skacze cukier (faktycznie miałam tak,na 180 mi skoczył:errr:).Ja kalorii nie liczę.Na 13.04 mam sobie robić badania krwi 2 godz. po każdym posiłku z żyły,żeby sprawdzić,czy dieta dała jakiś efekt,no i będzie usg dzidzi (czy cukrzyca miała wpływ na dziecko,waga i obwód brzuszka).

Agnieszka no ja też nie mogę za dużo, dlatego te 1800 kcal ma rozłożone równomiernie na 6 posiłków, ale glodna też nie mogę byc, bo dizdziuś wtedy głoduje (wtedy pojawia się aceton w moczu- badam codziennie rano paskami). A to badanie co będziesz miała to HbA1C, ja też to miałam ostatnio. Ono nie musi byc rano ani na czczo. Pokazuje jak się kształtował cukier w ciągu ostatnich 3 miesięcy. U mnie wyszło prawidłowo, co oznacza, że przed 33 tygodniem cukrzycy nie miałam, więc dobrze, że powtarzałam to badanie i wykryto ją później.

Ja to badanie miałam robione jak leżałam w szpitalu i wyszło mi dobrze (w normie),nie bardzo wiedziałam po co je się robi i gdy się zapytałam,to mi powiedzieli,że chodzi głównie o to czy cukrzyca miała wpływ na dziecko.Także u mnie wykryta cukrzyca była w 28 tyg. i lekarze stwierdzili,ze musiała się "na dniach pojawić",bo sprawdzali tez poprzednie usg dziecka i wszystko było ok.
Co do diety,to mam już jej dosyć,tym bardziej ,że Świeta zaraz , a tu na nic nie można sobie pozwolić:-( Jedno jest pewne,na pewno na niej się nie przytyje.Ja mam 5-5,5kg do przodu, a to już ósmy miesiąc.

Agnieszko ja jem do syta i cukier mam dobry. Z tym, ze nigdy nie bylam wielkim jadakiem, jestem taka z natury, ze niewiele mi trzeba i jestem najedzona. Tych cukrow zlozonych jak ziemniaki, ryze, makarony i chleb, to ja i przed dieta wiecej niz teraz nie jadlam. Dla mnie jedyna zmiana w moim normalnym jadlospisie to wykluczenie cukrow prostych, a reszta praktycznie pozostala bez zmian. Temu dosc dobrze ja znosze. Dla mnie jest to zwyczajna tzw. zdrowa dieta, ktora calkiem mi odpowiada. Ja jem 3 normalne posilki i do tych normalnych nigdy nie jem owocow, a pozostale 3, ale czesciej 2 bo rzadko jadam ostatni raz przed spaniem, to tylko takie przegryzki, jogurt naturalny, owoc ect. A tymi cukrami prostymi to i tak bym sie w ciazy specjalnie nie objadala, wiadomo, ze to wartosci odzywcze dla dziecka ma zadne. W pierwszej ciazy wlasnie z tego powodu malo i rzadko slodycze jadlam, zdecydowanie preferowalam na ich miejsce owoce. Chociaz owoce to tez cukier fruktoza, no ale to zawsze nie jest ten typowy bialy cukier ze slodyczy. A co do wagi to ja tak na tych 5,5 kg tez stanelam. Zasluga tylko i wylacznie calkowitego wykluczenia cukrow prostych i ograniczenia spozywania owocow, moim zdaniem. W srode mam wizyte to sie okaze, czy teraz nie wiecej.

Ostatnia edycja:
reklama
Pisałam już na ogólnym ale jeszcze w odpowiednim watku słow kilka..
Po wizycie dzisiejszej nakaz leżenia, tylko po swietach mam dyspense na wyjscie i zrobienie badań.
Szyjka skrócona wygladzona, maluch sie juz szykuje na ten swiat, mam nadzieje zechce jeszcze pmieskzać ze 3 tygodnie w moim brzuchu..
Leków na razie nie mam tylko zwiekszona dawka magnezu.Nastepna wizyta za 3 tyg, ciekawe czy dotrwam w dwupaku:szok: Chyba ze bedzie sie czesto pojawialo twardnienie brzucha mam sie zglosic wczesniej.
Poza tym +1,7kg za 3tyg wiec nieżle biorąc pod uwagę ilośc pochłoniętych w ostatnim czasie snickersow:zawstydzona/y:

Do góry