reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

Dziś byłam na badaniach, prawdopodobnie jutro będę miała wyniki krwi i moczu. Miała też robioną krzywą cukru:
pobrana na czczo (z żyły) - 107
glukoza 75g
po godzinie (z palca) - 215
po 2 godzinach (też z palca) - 129

Jakie są normy?

A ja też mądra wczoraj były 75 urodziny mojego dziadka, no i korzystałam do woli opychając się tortem, cukierkami itp. No i na czczo wyszło te 107, a przy poprzednich badaniach miałam tylko 78, więc wyszło opychanie się słodyczami dzień przed badaniami.

u mnie normy sa nastepujące dla 75 g obciążenia glukozą:
na czczo: do 90
godzina po posiłku do 140
dwie godziny po posilku do 120...

wg mnie ewidentnie masz zabyt wysokie wyniki i niekoniecznie muszą one być wynikiem zjedzenia słodyczy dzień wcześniej, bo normalnie pracująca trzustka powinna sobie z nadmiarem cukru poradzić.... ja miałam wyniki mniejsze a i tak mimo to mam cukrzyce ciążową...
najlepiej jak najszybciej skonsultować wyniki z lekarzem.... no i już teraz raczej dietka... warto tego nie zaniedbać, aby po ciąży tej cukrzycy się nie nabawić....

Estragon: ja trzymam również mocno kciuki za jeszcze 2 tygodnie dwupaku.... moja koleżanka z rozwarciem na 2 palce 2 tygodnie wytrzymała... i też rozwarcia nie czuła...

reklama
Jedzenie cukru dzien wczesniej nie ma zadnego wplywu na wyniki... U mnie normy, z mierzenia poziomu cukru z palca gliokometrem, troche inne niz u Estragon na czczo maksymalnie 95, po godzinie po posilku maksymalnie 140, po dwoch godzinach po posilku maksymalnie 120. A normy po glukozie 75 mierzone z zyly identyczne jak u Wiolan.

Dziś byłam na badaniach, prawdopodobnie jutro będę miała wyniki krwi i moczu. Miała też robioną krzywą cukru:
pobrana na czczo (z żyły) - 107
glukoza 75g
po godzinie (z palca) - 215
po 2 godzinach (też z palca) - 129

Jakie są normy?

Wampi z tego co pamiętam przy glukozie 75 g normy to:
- na czczo 60 - 110
- po 1 godz. do 180
- po 2 godz. do 140
Takie normy podawane są też na wielu stronach w Internecie.
Nie wiem tylko jakie są różnice, gdy krew jest pobierana z żyły, a jakie z palca.

Wampi w tym sęk, że dla cieżarnych normy są inne. Poza tym jak się dowiedziałam ostatnio na wizycie, to na jakiejś tam międzynarodowej konferencji zostały jeszcze bardziej zaostrzone, do 120 mg% po godzinie i do 90 na czczo dla ciąży.

• na czczo do 105mg%, po 1 godz. do 139mg% włącznie- wynik prawidłowy
  • między 140 a 180 mg% należy ponownie wykonać test obciążeniowy i wypić 75g glukozy
To są normy po wypiciu 50g glukozy

"Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %."
A te pogrubioną czcionką to właśnie normy po 75g.

Ja miałam po wypiciu 50g po godzinie 156 i musiałam powtórzyć w szpitalu badanie z obciążeniem 75g. Wyniki miałam - na czczo 88, po 1 godz. 167, a po 2 125 i było ok - cukrzycy nie ma
Najlepiej skontaktuj się ze swoim lekarzem, to dowiesz się dokładnie.

Wampi - najepiej oczywiście skonsultować to z lekarzem - ale to pewnie sama wiesz, będziesz spokojniejsza i będziesz wiedziec na czym stoisz.

Ja właśnie świeżo po wizycie. Szyjka skrócona delikatnie ale cały czas zamknięta. Żadnego rozwarcia nie ma. Ale skurcze mam jak diabli więc nadal mam jechać na duecie: izoptin + fenoterol - ale tylko do 5 kwietnia. Potem już idziemy na żywioł,
Lekarz stwierdził, że Młoda nie powinna być cięższa niż 3300 g w 40 tc na podstawie tego, jak rośnie, no ale zawsze może zrobić niespodziewankę. No i teraz mam wizyty co tydzień lub dwa

Ja właśnie świeżo po wizycie. Szyjka skrócona delikatnie ale cały czas zamknięta. Żadnego rozwarcia nie ma. Ale skurcze mam jak diabli więc nadal mam jechać na duecie: izoptin + fenoterol - ale tylko do 5 kwietnia. Potem już idziemy na żywioł,
Lekarz stwierdził, że Młoda nie powinna być cięższa niż 3300 g w 40 tc na podstawie tego, jak rośnie, no ale zawsze może zrobić niespodziewankę. No i teraz mam wizyty co tydzień lub dwa

Cieszę sie że wszystko ok :) Życzę nie więcej niż 3300 g, bo zawsze lżej będzie ;P

Ja właśnie wróciłam z USG gdzie lekarz mierzył Majeczkę :)
Wyniki:
BPD: 82 mm (33t1d)
HC: 295 mm (32t2d)
AC: 291 mm (33t5d)
FL: 63 mm (32t0d)

Masa płodu: 2100 g

Poza tym wszystkie narządy prawidłowe, ilość płynu owodniowego również prawidłowa, pępowina trójnaczyniowa :p

reklama
wampi to jest wierutna bzdura. Tak jak napisała Agate w poście powyżej- zjedzenie dzień wcześniej nawet dużej ilości słodyczy nie ma tu absolutnie nic do rzeczy. Najlpeiej skonsultuj się z lekarzem.

Do góry