reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

wampi to jest wierutna bzdura. Tak jak napisała Agate w poście powyżej- zjedzenie dzień wcześniej nawet dużej ilości słodyczy nie ma tu absolutnie nic do rzeczy. Najlpeiej skonsultuj się z lekarzem.

też tak mi się wydaje, ja przed zrobieniem obciążenia na glukozę zjadłam dwa kartony ptasiego mleczka, w ogóle miałam napad na słodkie i cukier wyszedł mi bardzo dobrze:) więc zjedzone słodycze nie maja tu znaczenia

reklama
tak, na czczo jak najbardziej, ale nie może byc mowy ograniczaniu posiłków, bo to ewidentne zakłamanie wyniku, dlatego, że nie stosujesz non stop diety, tylko normalnie jesz.
Wampi, moim zdaniem nie powinnaś szukac info na necie, bo osobiście niejednokrotnie przekonałam się, że jest to nie tylko zbiorowisko wielu przydatnych informacji, ale także niestety niezliczonej ilości bzdur... szczególnie w zakresie medycyny.

no generalnie to powinno byc normalne pobranie krwi a nie badanie glukometrem ale kazda przychodnia ma swoje dziwne zwyczaje...

Wampi naprawde watpie w to aby zjedzenie torta , czxy innych slodyczy w przeddzien mialo jakis wplyw na wyniki badan. Minela przeciez od tego cala noc. Ja jak stosuje te diete, to mierze czasami po 2 godzinach i wtedy zapisuje w kajecie, ze po 2 godzinach mierzone, bo np. gdzies musze wyjsc i nie moge zmierzyc po godzinie. To czasami juz po tych 2 godzinach jest 90 pare, czyli cukier jak na czczo. A po trzech godzinach zawsze jest taki 90 pare, albo i 80 pare. A wiec jak trzustka by nie strawila kawalka torta przez cala noc?

Ja mam przed oczami wyniki moich badan z tego testu 75. I w badaniu podane jest w jakim zakresie powinien miescic sie wynik na czczo i normalny wynik na czczo to jest od 74 do 106, ja mialam 108, co wskazywalo na cukrzyce. Takie normy sa stosowane tutaj w labolatorium i takim normom podlegalo moje badanie. A jakie sa w Polsce to nie wiem w labolatorium, czy lekarz ci powie. Pobierane mialam 3 razy z zyly. Bez zadnych cytryn , czy innych dodatkow i chodzenia, siedzialam w przychodni. Glukoza wypita w ciagu 5 minut. A teraz przy diecie jest mierzenie z palca i na czczo moge miec maksymalnie 95, godzine po posilku maksymalnie 140 i dwie godziny po posilku maksymalnie 120. Dokladnie tak jak pidsalam wczesniej.

Dziś byłam na badaniach, prawdopodobnie jutro będę miała wyniki krwi i moczu. Miała też robioną krzywą cukru:
pobrana na czczo (z żyły) - 107
glukoza 75g
po godzinie (z palca) - 215
po 2 godzinach (też z palca) - 129

Jakie są normy?

A ja też mądra wczoraj były 75 urodziny mojego dziadka, no i korzystałam do woli opychając się tortem, cukierkami itp. No i na czczo wyszło te 107, a przy poprzednich badaniach miałam tylko 78, więc wyszło opychanie się słodyczami dzień przed badaniami.

Wampi porownuje jeszcze twoje wyniki do moich, ktore mam przed nosem z tym, ze moje pobierane wszystko z zyly, a wiec pierwszy wynik na czczo masz troche lepszy 107, ja 108, ale tak samo przekroczony, drugi po godzinie masz gorszy 215, ja mam 207, a te 207 juz jest zlym wynikiem przekroczonym, bo ja mialam wszystkie trzy wyniki zle, przekroczone. A wiec wiem to napewno, na 100%.Trzeci wynik ty mialas lepszy 129, a ja 184. Nie wiem, czy 129 jest wynikiem dobrym, czy przekroczonym, wiem, ze moje wyniki byly wszystkie przekroczone i wedlug norm francuskich i krwi pobieranej z zyly, masz 2 wyniki zle przekroczone i wedlug tutajszych norm bylabys cukrzykiem. Chyba, ze z palca, czy w Polsce sa jakies inne normy. To juz ci lekarz powie.

Hej dziewczyny,
Podziele sie z Wami moim doswiadczeniem z krzywymi. Troche sie ich narobial w tej ciazy. Zaczelam od malej krzywej czyli z 50g glukozy..i wysza zle. Tzn na czczo 84 a norm jast 70-110mg/dl a po godzinie niestey 168 co jest zlym wynikiem, bo max moze byc 140. no wiec jak pokazalam takie wyniki mojej pani doktor rodzinnej to ona przpisala mi zrobienie profilu e ciagu calego dnia bez pojenia mnie glukoza. Tzn ze taki profil mi przepisala dowiedzialam sie dopiero w laboratoriu. Pobierali mi krew 4 razuy w ciagu dnia, srednio co 3h...(czyli o 8 na czczo), o 11 ok 2h po sniadaniu, o 14 czyli jakies 30 minut po obiedzie i pozniej o 17. wyniki odpowiednio
cukier bazowy: 89 mg/dl
h11 - 89mg/dl
h14 - 93 mg/dl
h17 - 83 mg/dl
Latalam jak powalona tam i spowrotem miedzy szpitalem a domem bo do tego orzepisala mi tez 24godzine zbieranie moczu co by zrobic badanie na obecnosc cukru, acetonu i albuminy w moczu. Wszystko wyszlo w normie a w moczu nic nie bylo. Na tym sie jednak nie skonczylo ...bo jak zobaczyli wyniki w szpitalu u gina to stwierdzili , ze zamiast tego profilu powinnam zrobic normalna maxi curve.... czyli duza krzywa ..pijac 100g. zalecenia sa takie ,ze jak ta z 50 wychodzi zle powtarza sie badanie z obciazeniem 100g glukozy. No ale moja pani dr jest dosc dziwna i zawsze przepisuje cuda wianki, ktore nie daja obiektywnego rezultatu. Z profilem moglo pojsc tak dobrze bo nie jadlam jakos slodko tego dnia..i bylam ciagle w biegu wiec nie podjadalam :-)))
No wiec w zeszly tygodniu powtarzalam krzywa z 100g glukozy bo z 75 g zalecanae jest dla kobiet nie w ciazy - takie sa wloskie normy . no wiec Kazali mi sie specjalnie to tego badania przygotowac i 3 dni przez zaczac juz diete wysokocukrowa ... kazdy posilek minimum 150 m weglowodanow...jednym slowem mega duyspenza od wszystiego co zle.... Tak naladowana mialam isc na badanie a wyniki mialam basowe 83 mg/dl ( norma > 95mg/dl wiec OK9 , po 1h 175 mg/dl ( norma> 180mg/dl ) , po 2h 160 mg/dl ( norma > 155 mg/dl ) i po 3h 132 mg/dl (norma >140mg/dl ) no wiec wyniki w normie...moze ten po 2h troszke za wysoki ale juz po 3h bylo ok.
Takze wydaje mi sie ze fakt, ze wampi najadla sie slodkiego dzien przed absolutnie nie mial wplywu na wyniki..jesli istnieje niska toleracja to istnieje tak czy siak..i w chyba nawet nie ma sensu przed takim badaniem unikac cukrow tylko zeby badanie wyszlo dobrze jednorazowo bo pozniej na codzien moze sie okazac ze mamy wysoki cukier i szkodzimy dzidziusiowi i sobie. Czasem dla wlasniego dobra lepiej przewstrzegaz diety...w koncu ciaza sie skonczy i wszystko tez powinno wrocic do norma , bo w przypadku cukrzycy ciazowej to kwestoia hormonalna. niestety nie wyklucozne ze cukrzyca moze wrocic w drugiej coazy i na starosc.

WAMPI MI KAZA 6 RAZY DZIENNIE MIERZYC. Na czczo po przebudzeniu, wynik powinien byc maksymalnie 95, godzine po zjedzeniu sniadania, wynik powinien byc maksymalnie 140, przed obiadem wynik powinien byc maksymalnie 95 i godzine po zjedzeniu obiadu, wynik powinien byc maksymalnie 140. Przed kolacja wynik powinien byc maksymalnie 95 i godzine po kolacji powinno byc maksymalnie 140. W wyjatkowych przypadkach, jak nie moge zmierzyc po godzinie od posilku, moge zrobic to po 2 godzinach i wtedy wynik powinien byc maksymalnie 120. Moge dodatkowo mierzyc w nocy, jezeli slabo sie czuje. Wszystkie pomiary glikometrem z palca.

reklama
Agate a masz jakas specjalna diete?

Mam specjalna diete, jak kazdy przy cukrzycy ciazowej. I wizyty co 3 tygodnie z endokrynologiem, temu co 3, ze u mnie dieta daje bardzo dobre rezultaty, caly czas cukier jest dobry. A kobiety, ktore mimo diety maja problemy z cukrem maja te wizyty nawet co tydzien i dodatkowo insuline. Co do wracania cukrzycy w kolejnej ciazy, czy ciazach, jezeli cukrzyca nastapila w pierwszej ciazy to na 100% wroci w kolejnych, jezeli nie w pierwszej, to moze wrocic w kolejnych, ale niekoniecznie.

Do góry