reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

krewetka- super, że udało Ci sie podglądnąć maluszka :) Mój w 30tc ważył 1500g i też myślałam, że to mało ale jak się okazało w normie...
Następna wizyta 2kwietnia zobaczymy ile mu przybyło ;) ja jak sie urodziłam ważyłam 3750 ;D

ja w piątek robiłam badania i zaraz sobie sprawdze (mam możliwość przez neta) wyniki ...

reklama
ze szkoly rodzenia przedporodem.pl:

problemy ze snem i skurczami łydek

Być może jak większość kobiet w czasie ciąży, masz problemy ze snem. Na początku ciąży raczej problem polega na tym, że brakuje tego snu i możesz ciągle czuć się zmęczona. Odpowiedzialny jest za to progesteron, hormon odpowiedzialny za rozwój ciąży na tym etapie i przystosowanie się twojego organizmu do nowej roli. Jeśli masz ochotę na drzemkę w ciągu dnia, połóż się choćby na chwilę, nawet gdyby to miało się odbyć kosztem domowych obowiązków. Wieczorem kładź się wcześniej i wstawaj wstań później. Wykorzystaj męża, aby zrobił ci śniadanie.

Wraz z rozwojem ciąży sytuacja zmienia się i może pojawić się problem bezsenności.

Pod koniec ciąży jest wiele powodów, które mogą sprawiać, że masz problemy ze spaniem: duży brzuszek, wiercące się dziecko, częste oddawanie moczu albo też zgaga czy kurcze łydek i inne. Nie ma złotego środka, który gwarantowałby, że problemy te całkowicie znikną.

Mogą ci jednak pomóc wieczorne rytuały:
- Postaraj się po południu wychodzić na spacer
- Wieczorem przed snem wykonuj ćwiczenia relaksacyjne i oddechowe, słuchając spokojnej muzyki.
- Wywietrz pokój przed położeniem się do łóżka.
- Wypij jeszcze parę łyków ciepłego płynu (np. mleka lub herbatki z melisy lub rumianku).
- Jeśli w nocy musisz często wstawać aby oddać mocz, to ogranicz jednak picie do minimum przed snem.
- Kładź się na lewym boku, a między nogi włóż poduszkę (to najlepsza pozycja dla Ciebie i dla dziecka).

Zdarzyć się może, że pomimo dużego zmęczenia i tak nie możesz wieczorem zasnąć.

Bezsenność może być też spowodowana przez stres – dlatego można zwiększyć spożycie magnezu (200-500 mg dziennie, a także wzbogacić dietę o produkty zawierające wapń i witaminę B. Naturalnym środkiem nasennym jest ... sałata.

Jeśli problemy ze snem będą bardzo dokuczliwe i wyczerpujące porozmawiaj z lekarzem, może zleci Ci odpowiednie leki. Nie wolno na własną rękę sięgać po środki nasenne.

Oto kilka rad, co robić, gdy męczą Cie skurcze łydek:
- jedz produkty bogate w wapń, potas oraz magnez: twaróg, jogurty, mleko, banany, pomidory, migdały, orzechy, fasola
- unikaj długiego przebywania w jednej pozycji, stojącej lub siedzącej
- unikaj zakładania nogi na nogę oraz spania z wyprostowanymi nogami
- wieczorem polewaj nogi ciepłym strumieniem wody i poproś partnera o masaż
- układaj się w łóżku na lewym boku, a między kolana włóż małą poduszkę
- możesz zażywać preparat magnezu z potasem (np.Aspargin) oraz witaminę B11, ale skonsultuj to z lekarzem

Ostatnio edytowane przez moderatora:
A moja Niunia w 30 tyg waży 1435gr i mam wrażenie że mało:(
A co do terminu to u mnie różnica między okresem a pierwszym usg wynosi 2 tygodnie i jakieś mam takie przeczucie że urodze właśnie 2 tygodnie wcześniej

My już jesteśmy po wizycie :-D Wszystko jest ok. Malutka rośnie jak na drożdżach i waży 1960 gram, więc spora babka za mamą ;-) Następną wizytę mamy 29 kwietnia.

a ja dziś obudziłam się ze spuchniętymi nogami:baffled: do tej pory serdelki miałam tylko wieczorem a teraz już cały czas, 2 tyg temu kupiłam sobie butki na wiosnę, a teraz mogę zapomnieć o ich ubraniu, zostały mi tylko adidasy, eh uroki ciąży

reklama
My już jesteśmy po wizycie :-D Wszystko jest ok. Malutka rośnie jak na drożdżach i waży 1960 gram, więc spora babka za mamą ;-) Następną wizytę mamy 29 kwietnia.
madziamadzia, a dlaczego tak późno masz wizytę? nie powinnaś mieć ju częściej?
a mała chyba wcale nie taka duża :-p

ja mam w czwartek wizytę i już nie mogę się doczekać, najbardziej interesuje mnie oczywiście waga maluszka:tak:

Jasny gwint ale mam MEGGGGGGGA zgage!!!!
Już mi nic nie pomaga!!!

oj ja też cierpię na zgagę, czasem mam wrażenie, że się do niej przyzywczajam..
a próbowałaś MANTI? mój gin to poleca

Do góry