reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

reklama
Już to pisałam:

ale sprobuję jeszcze raz:

dla lekarzy liczy sie tylko i wyłaznie termin z OM-u...!!!!!

jesli trafiacie do szpitala - to dla nich liczy sie tylko czy jestescie przed terminem z OM-u czy po... i ile dni...

tak samo jak sie dziecko urodzi.... to liczą termin porodu dziecka z OM-u np. ze urodziło sie w 39 tyg ciazy (termin z OMu)

a usg nikogo nie obchodzi - bo dzieci - przeciez sa wieksze/mniejsze, dłuzsze/krotsze, ciezsze/lzejsze..

A kiedy robi się pierwsze ktg???kurcze aż głupio pytać!!!ale nie wiem.
Ja już mam od 17 tygodnia robione KTG.. ale u Niemców to standard i nie ma mowy aby było inaczej.. ale wiadomo w Polsce brak standardów opieki nad kobietą w ciąży..
Jak byłam z synem, to pierwsze KTG miałam na sali porodowej !!!!:szok::szok::szok: to był 38 tydzień.....:baffled::baffled:

Ja już mam od 17 tygodnia robione KTG.. ale u Niemców to standard i nie ma mowy aby było inaczej.. ale wiadomo w Polsce brak standardów opieki nad kobietą w ciąży..
Jak byłam z synem, to pierwsze KTG miałam na sali porodowej !!!!:szok::szok::szok: to był 38 tydzień.....:baffled::baffled:

bo jeśli nie ma wskazań, to nie trzeba robić tego badania... Wystarczy że lekarz bada tętno serca i przepływy krwi. Jesli nie ma skórczów i ciąża przebiega prawidłowo to nie ma potrzeby robienia ktg. Piszą też o tym w tym artykule, który stronę wczesniej podawały dziewczyny

Badanie KTG | Blog przedPORODEM - blog o ciąży i porodzie

bo jeśli nie ma wskazań, to nie trzeba robić tego badania... Wystarczy że lekarz bada tętno serca i przepływy krwi. Jesli nie ma skórczów i ciąża przebiega prawidłowo to nie ma potrzeby robienia ktg. Piszą też o tym w tym artykule, który stronę wczesniej podawały dziewczyny

Badanie KTG | Blog przedPORODEM - blog o ciąży i porodzie

Dokładnie, tym bardziej, że wyraźnie tam napisane jest że to badanie często może dawać przekłamane wyniki i tym samym dodatkowo niepotrzebnie stresować przyszłą mamę :)Moja lekarka mówi że KTG robi się głównie kiedy jest już po terminie albo kiedy kobieta ma właśnie we wczesnej ciąży silne skórcze. Jak wszystko jest ok to nie ma potrzeby żeby je robić, ale wiadomo to zależy od szpitala, lekarza i jego polityki.

Ja pisałam, że w Niemczech postępuje się inaczej, a skoro tutaj chodze do lekarza, to nie mogę się wyłamać i zaprotestować... A będąc w 1 ciąży jakoś specjalnie nie odczuwałam braku KTG... tym bardziej ze na każdą wizytę musiałam dojeżdżać około 40 km...

I już po...wczorajsza wizyta okazała się szcześliwa....Skurcze okazały się powodem nerwowej sesji...:-(Muszę brać nospe i magnez 3 razy dziennie...i na tym koniec...:-)Co do Wojtusia... to rośnie jak na drożdzach...mały wg Usg ma 29 tygodni...o dwa tygodnie więcej- i jest taki śliczny :-):-):-)

reklama
I już po...wczorajsza wizyta okazała się szcześliwa....Skurcze okazały się powodem nerwowej sesji...:-(Muszę brać nospe i magnez 3 razy dziennie...i na tym koniec...:-)Co do Wojtusia... to rośnie jak na drożdzach...mały wg Usg ma 29 tygodni...o dwa tygodnie więcej- i jest taki śliczny :-):-):-)
To wspaniała wiadomość że wszystko jest dobrze ja też mam taki zestaw czyli nospa i magnez i jak narazie jest OK.

Do góry