reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty lekarskie, wyniki badan, zdjęcia z usg, płeć

witajcie
ja dzis jak najbardziej wybralam sie na obciazenie glukoza 75 i :wściekła/y:dupa jasna bede szla jeszcze raz :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:, nawet nie zdazylam wejsc do labolatorium:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:kobiecina k:wściekła/y:tora weszla przede mna miala to :wściekła/y:samo badanie ale dosyc dlugo tam siedziala i za czym przyszla moja kolej to zrobilo mi sie slaboi zdazylam osunac:wściekła/y: sie tylkiem na podloge. Dobrze ze kolezanka tam pracuje i po meza zadzwonila
Asia ale już dobrze jak się czujecie???

reklama
nie zdaze juz ponadrabiac wszystkich naprodukowanych stron- do watku maj 2010 nawet sie nie przymierzam - no moze jak juz bede na zwolnieniu;) dlatego zbiorczo:

Wszystkim dziewczynom gratuluje przeukochanych coreczek i przenajdrozszych syneczkow!:tak:

sama moge sie juz pochwalic 100 procentowa kobietka! teoria guzka w moim przypadku bezbłędna.
rosnie zdrowo- 474 gramy, (przewidywana waga przy porodzie 3,5kg)
gratulacje :-D:-)

Eee, to jak Aga ma siłe schodzić "na dół" do sklepiku i jeść jej się chce to znaczy że jest dobrze:tak::-)
Komi nie martw się, różnie dzieci rosną, nawet bliźniaki nie są takie same jak zerkniesz do naszych "trójpaków", tak że spoko:-)
hehehehhe mąż przychodził to na hot dogi chodziliśmy na dół :-D:-D:-D
no i dziś mnie wypuścili. w sam raz na imiennki:tak::-)

Dziewczyny piekne fotki Maluszkow:-):-):-)

Gratuluje poznanych płci :tak::tak:

ja mam jeszcze fotke z pierwszego USG, teraz jak mialam w PL USG tez dostalam wydruk ale na takiej kartce zwyklej i malutkie slabo widoczne zdjecia, wiec ich nie skanuje bo i tak by widac nie bylo, ale jak bede miala za tydzien USG to tez wrzuce mojego szkraba ;-)

CO do sytuacji z badaniami - Agate wiesz ja uwazam ze warto korzystac z opinii i doswiadczen wszystkich osob (zwlaszcza tych ktore sa po badaniu i na swoim przykladzie mowia jak jest - bylo), dlatego ja tez pisze o tym co mi moj lekarz mowil w tej czy poprzedniej ciazy, bo uwazam ze warto sie dzielic takimi opiniami, zeby pozniej sobie nie pluc ze cos sie przeoczylo :sorry2:
Kazdy wiadomo ma inny organizm, u neiktorych badania moga wychodzic inaczej, i tak samo kazdy gin inaczej prowadzi ciaze, ale warto miedzy soba o tym rozmawiac, zeby wlasnie wiedziec jak to wyglada na innych "przypadkach":sorry2::tak:

Co do glukozy - to szczerze nie weim kiedy bede miala tutaj chyba sie tego normalnie nie robi, ale jak moza polozna dowiedziala sie przy pierwszym wywiadzie ze moja córa duuza byla jaks ie urodzila, to odrazu powiedziala ze trzeba bedzie wpolowie zrobic taki test... 25,01 mam wizyte u położnej wiec sie jej zapytam co i jak :tak:

Asia.k kurcze bo to tak na prawde to badanie jest straszne ze trzeba isc na czczo i jeszcze czekac nie wiadomo ile, uwazaj dzisiaj na siebie i Dzidziulka :tak:

znalazłam własnie tabelke......tym co pytaja niech rozwiewa watpliwości...

Glukoza pod lupą - wyniki

1. Glukoza na czczo

• 60-100 mg/dl> wynik prawidłowy> test z 50 g glukozy w 24.-28. tygodniu.

• 100-125 mg/dl> wynik podejrzany> test z 75 g glukozy

• Powyżej 125 mg/dl> cukrzyca

2. Test obciążenia 50 g glukozy po godzinie spoczynku (24.-28. tydzień)

• Do 140 mg/dl > wynik prawidłowy

• 140- 200 mg/dl> wynik podejrzany> test z 75 g glukozy

• Powyżej 200 mg/dl> cukrzyca

3. Test obciążenia 75 g glukozy po 1 i po 2 godzinach spoczynku (tylko kobiety z nieprawidłowymi wynikami, na czczo)

• Do 180 mg/dl po 1 godzinie i do 140 g/dl po 2 godzinach> wynik prawidłowy

• Powyżej 180 mg/dl po 1 godzinie i powyżej 140 mg/dl po 2 godzinach > cukrzyca

Asia, o kurcze, az tak zle. Jak sie teraz czujesz?

Estragon, zobaczysz co ci lekarz na to powie, czy da skierowanie, czy uzna, ze jest to bez sensu. Ale jezeli wszystkie wyniki byly dobre, ani razu nie trafil zly, to jestem dobrej mysli.

Luleczka, ja tez takiego kloca 4 kilo urodzilam i wlasnie tez zastanawialam sie, czy nie mialam i w pierwszej ciazy tej cukrzycy, tylko mogla zostac niezauwazona. Tym bardziej, ze syn mial przy porodzie dystocje ramiaczek, co jest powiklaniem porodowym czesto wystepujacym przy cukrzycy ciazowej. :-( Na szczescie trafilam na dobra polozna i nie skaleczyla mi synka. Jest tak, ze jezeli u danej kobiety wystapil przy porodzie ten problem, to jest wieksze ryzyko, ze wystapi i przy nastepnych. A wiec nie wiem, czy pozwola mi naturalnie rodzic, czy bede skazana tym razem na cesarke z powodu i cukrzycy i dystocji ramiaczek, przy pierwszym porodzie. :-(Mi endokrynolog mowil, ze przed 2004 rokiem, jak nie bylo tego badania ogolnie dla kazdej ciezarnej jak jest to od 2004 roku, tylko dla kobiet z grupy ryzyka, to miesiecznie pojawialo sie w tym szpitalu 3-4 kobiety z tym schorzeniem. A od 2004 roku, to ma takich kobiet 6-7 tygodniowo. Endokrynolog sadzi, ze w tamtych czasach po prostu te cukrzyce przechodzily niezauwazone, a bylo ich tyle samo co i teraz. I jeszcze endokrynolog twierdzil, ze jak u jakiejs kobiety wystapila cukrzyca ciazowa w pierwszej ciazy, to na ponad 90% pojawi sie ona takze w nastepnych, a jezeli nie byla to pierwsza ciaza to nie musi tak byc.

Aldonata, na moim badaniu wynik prawidlowy na czczo jest od 0,74 do 1,06, ja mialam 1,08, a wiec przekroczony. Z 75 g, mialam robiony po godzinie 2,07, a po dwoch 1,84, a wiec oba tez przekroczone i swiadczace o cukrzycy ciazowej. I lekarka powiedziala mi na te wyniki, ze mam cukrzyce ciazowa i to bardzo duza. Ale byly ze mna kobiety u endokrynologa, ktore nie mialy wcale tragicznych wynikow, nie byla to jeszcze cukrzyca, ale byly rowno na tym limicie 180 i 140 i juz z takim wynikiem wyslano je do endokrynologa i na diete, ale mysle, ze to akurat zalezy od polityki szpitala, w moim jest tak, a w innym moze byc inaczej.

reklama
Asia ależ przygoda cię spotkała.... dobrze że nic wam sie nie stało
ale nastepne podejście do badania koneczne:dry:

ja glukoze miałam przed wypiciem 88 a po godzinie 111 i lekarz stwierdził że jest idealna więc sie nie stresuje niepotrzebnie

a z rozmowami na forum to tak jest że porad nie powinno sie traktowac jako wykładnika bo żadna z nas nie jest specjalistą, możemy tylko wypowiedziec swoje zdanie
to tak jak piszą dziewczyny na innym wątku pytanie "czy moge byc w ciąży?"... ale zanim sie zada takie pytanie warto zrobić test....

Do góry