reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
też słyszałam że ważne jest dokładne mycie tego siusiaka, ale tak samo jak wy mam nadzieje ze w szpitalu mi ktoś to pokaże albo mój mąż będzie wiedział. nie wiem, pewnie wszystko wyjdzie w praniu

reklama
Dziewczyny napewno damy sobie radę - teraz nam się wydaje jak dużo rzeczy należy pamiętać

z czasopisma, w zakresie higieny miejsc intymnych u niemowlaków:
U dziewczynki delikatnie odchyl wargi sromowe i gazikiem zmyj wydzielinę. Należy to robić bardzo delikatnie aby nie uszkodzić błony śluzowej. Następnie oliwką natrzyj zakamarki między wargami sromowymi. W okresie noworodkowym srom dziewczynki jest bardzo nabrzmiały i wydziela dużo wydzielin. Dlatego trzeba bardzo dokładnie tą wydzielinę usuwać. Po około 6 tygodniach srom nabierze "normalnych" rozmiarów. Okolic wokół sromu nie powinno się myć mydłem.
u chłopca należy oliwką posmarować dokładnie wszystkie zagłębienia wokół pachwiny i worka mosznowego. Nie należy mocno ściągać napletka ale tylko delikatnie odchylić i oczyścić wacikiem. Trzeba także kontrolować niemowlaka pod kątem stulejki (zwężenie napletka) oraz czy jajeczka są w woreczku (mój brat miał wedrujące i w wieku 2 lat miał operację)

Chociaz slyszalam opinie ze kolezanka nie bedzie malemu odsuwac i myc bo nie bedzie dziecku dobrze robic...

Wg badań światowych dzieci masturbują się już w łonie matki, a chłopcy często jako niemowlęta ciągają za własnego siusiaka. Nie obaw do niepokju jest to naturalne zjawisko. A jesli mama nie pomoże niemowlakowi, to póżnej moga być problemy i zabieg chirurgiczny

Kochane przypomnijcie jakie kosmetyki/leki dla dzidzi zabrać do szpitala: spirytus 70% i linomag.....co jeszcze??? nie chce mi się całego wątku przeszukiwać.

ja dla dziecka do szpitala biorę tylko pieluchy i chusteczki no i kremik na wyjście - sądzę, że w szpitalu mają spirytus do przemywania pępka i inne specyfiki do i po kąpieli ;-)

pepek bedzie zawiniety dopiero na wyjscie zdejmuja opatrunek Same go nie przemywamy w szpitalu robia to siostry

krem do pupy do buzi na wyjscie chusteczkii pampersy pieluszka flanelowa i zwykła... nozyczki do paznokci.. wiecej nie biore

ja z kosmetyków biorę tylko pampersy i mokre chusteczki, wszystko inne szpital daje. Pępek u nas w szpitalu przemywają pielęgniarki.

reklama
Madzia od razu bedziesz obcinac paznokcie? Chyba trzeba 2-3 tyg. odczekac, a przez ten czas zakladac te male rekawiczki na lapki. Podobno paznokcie sa bardzo miekkie po porodzie, bo dlugo w plynach byly i nasiąkly ;-)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry