reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

'Wątek wyprawkowy - do domu i szpitala

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Co do podkładów poporodowych:
Położna oprowadzając mnie po szpitalu, w którym będę rodziła pokazała mi gablotke z poskładanymi z legliny podkładami, z których ciężarne mogą korzystać (są poskładane na większe - wg niej często bella przecieka na plecach)

A w przypadku cesarki jak u mnie - będę przez 12 godzin leżeć i jestem bardziej narażona na przecieki. Drugi argument to że trzeba je częściej wymieniać - to motywuje do utrzymywania większej higieny. No i oczywiści obowiązkowe WIETRZENIE krocza :sorry:

A co do majteczek - to siatkowe są jak najbardziej odpowiednia, w przypadku jednorazowych, może wam sam gumka na pasie zostać - żresztą można je przestestować :-D I oczywiście są one wysokie, więc sięgają powyrzej cięcia cesarskiego - czyli jest ok.
Ja z siatki kupiłam sobie 12 sztuk, aby w razie czego nie prac a wyrzucać, a jak mi zostanie to w pierwszych dniach w domu też się przydadzą

reklama
a u mnie w szkole rodzenia polozne mowily odwrotnie hihihi ze oni maja owszem podklady z ligniny ale wlasnie ze zwgledu na to ze one bardzo latwo przeciekaja to w zalezonosci od intensywnosci wyciekania czesto zdarza sie ze po prostu ledwo zalozysz juz przeciekna...wiec radzily podklady z apteki (te bella o ktorych byla tutaj mowa) a na noc nawet pampersika sobie zakladac "zeby sie nie porozlewalo" ...

te z ligniny kotra bella to przetestowałam jak mi wody odchodziły. Sączyły sie jeszcze sporo czasu i powiem wam że lignina nie dawała rady wogóle, a bella i owszem

Co do pieluch: też słyszałam o przypadku, że pampersy kogoś uczuliły, więc chyba kupię na wejście huggies. I za radą pielęgniarki noworodkowej ze szkoły rodzenia, nie będę kupować pieluch z wycięciem na pępek - ponoć i tak u 90% dzieci to wycięcie nie trafia tam, gdzie powinno (bo albo dziecko za duże, albo za małe), a w takiej zwykłej pieluszce się po prostu podwija cały górny brzeg i problem z głowy.

W ramach wyprawki nabyłam dzisiaj... suszarkę do prania, taką metalową do rozstawienia w pokoju :-) Bo do tej pory to nasze pranie suszyliśmy wg metody: bielizna na rurkowym kaloryferze w łazience, a bluzki i spodnie na wieszakach powieszone w drzwiach na drążku do podciągania mojego męża :-D Pieluch chyba bym nie dała rady tak wysuszyć... Więc mamy suszarkę i dzisiaj poszła PIERWSZA pralka dla Młodej - ubranka i pieluchy flanelowe. Zobaczymy, jak mi pójdzie prasowanie ;-) A tetrowe pieluchy chyba wygotuję razem z ręcznikami w następnym rzucie...

W ramach wyprawki nabyłam dzisiaj... suszarkę do prania, taką metalową do rozstawienia w pokoju :-) .
...no właśnie ja również muszę obowiązkowo nabyć suszarkę:tak:bo suszenie tylu malutkich ciuszków po pokojach nie jest najlepszym pomysłem;-):-p

o kurcze ale wy jesteście zorganizowane ja dopiero po świetach mam zamiar prać i prasować bo do swiat remont!WSTRETNAMALPA tak suszarka taka Ci sie przyda...ja mam od zawsze taką i stawiam w pokoju obok kaloryfera i szybką schną ubrania a jak jest ciepło to na balkon:)

o kurcze ale wy jesteście zorganizowane ja dopiero po świetach mam zamiar prać i prasować bo do swiat remont!WSTRETNAMALPA tak suszarka taka Ci sie przyda...ja mam od zawsze taką i stawiam w pokoju obok kaloryfera i szybką schną ubrania a jak jest ciepło to na balkon:)
KasiaJ82, ja się za pranie wzięłam teraz, bo boję się, że po nowym roku to już będzie 38 tydzień. Wtedy albo mogę już wylądować na porodówce, albo mieć nakaz leżenia, albo po prostu będzie mi już zbyt ciężko prać i prasować...
Ale co do zakupów to mogę Cię pocieszyć - nie mam jeszcze ani wanienki, ani przewijaka, ani pieluszek, ani nawet koszuli nocnej i klapek do szpitala dla siebie, więc długa droga jeszcze przede mną :-)

mi już mało co brakuje - własnie zamówiłam sobie koszule nocne z tego sklepu internetowego co Celinka polecała - italian fashion :tak: niby mam już jakieś tam koszule, ale chciałam luźniejsze - zobaczymy jakie te będą ;-) na poród już mam koszulę wybraną :tak: poza tym to muszę dokupić jeszcze termometr, szczotkę do włosów - polecacie jakąś? ze sztucznego czy naturalnego włosia lepiej? kupię chyba jednak ten rożek usztywniany - najwyżej z usztywnienia zrezygnuję a rożek na pewno się przyda - ten co mam nie za specjalnie mi sie podoba :-p no i w sumie jeszcze aptekę musze odwiedzić :tak: a czy to prawda że powinno się główkę dziecka oliwką smarować? moja mama z czymś takim ostatnio wyskoczyła, ale ja nic takiego nie słyszałam, wiecie coś na ten temat?

szczególnie wtedy jak ma ciemieniuchę, nam to polecali w szkole..i mama z babcią też o tym wspominają..:tak:

reklama
Dziewczyny tą liglinę polecała położna po to aby jak najczęściej dokonywać wymiany. Ale na noc to rzeczywiście sprawa może się skomplikować :eek: Ja kupiłam 3 paczki Bella i będąc tyle dni w szpitalu napewno je zużyję (około 5 dób)

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry