morticia_adams
Fanka BB :)
No jeżyny, a jak?Zobacz załącznik 1643558
a jak na to mówicie?
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
No jeżyny, a jak?Zobacz załącznik 1643558
a jak na to mówicie?
jeżynyZobacz załącznik 1643558
a jak na to mówicie?
wszystko to makaron tyle, że różnie nazywany w innych częściach polskia nudle to nie makaron?
Ja jem z makaronem, raz na rok z lanymi kluskami i zdarzyło się jeść z ziemniakami
dokładnie tak, borówki = leśne jagody (ale drożdżówka z borówkami to jagodzianka, nie pytaj ). borówka to co najwyżej amerykańskaNo questions
Zobacz załącznik 1643559
No jeżyny, a jak?
OSTRĘŻYNYjeżyny
Chodzi Ci o kopaczkę?Tylko jeżyny!
A jak mówicie na motyke/dziabkę/haczke?
A rosół z makaronem. Właśnie dziś mam.
Jestem z Trójmiasta i absolutnie nic nie rozumiemBejmy, blałka, brachol, lumpy, rojber, porannik, kwirlejka, oszczytko, giglać, taśtać, gibać, gilejza, gamuła, szplin, górka.
Jakbym odpaliła słownik to i z 50 znanych/używanych na codzień bym wypisała. Moja mama już mniej, ale babcia wszystkiego nauczyła.
Stary jest z wlkp ale prawie z zachodniopomorskiego i jak gada z sąsiadem, sąsiad też rodowity Poznaniak, to potem przychodzi po tłumaczenie.
pamiętam że mój tata jak byłam mała jadał właśnie grysik na mleku na śniadanie. bardzo długo nie wiedziałam, że to jest po prostu kasza manna, myślałam że po prostu grysik to było coś co przestali w pewnym momencie sprzedawać w sklepachwszystko to makaron tyle, że różnie nazywany w innych częściach polski
Ja jeszcze jadam z grysikiem, znaczy kaszą manną ten grysik tak mi wszedł w krew, że jak dawno dawno temu mama kazała mi kupić grysik to chodziłam po sklepie szukając GRYSIKU. Pani w sklepie mnie uświadomiła, że to kasza manna do momentu jak wróciłam do domu o to byłam niepewna czy kupiłam to co miałam kupić.
Uwielbiam to słowo. W sensie wersji na ten jeden przedmiot jest.Chodzi Ci o kopaczkę?