StaraStaraczka
Fanka BB :)
Czy ktoś z was suplementuje żelazo i udało mu się uniknąć problemów żołądkowych? Ja biorę dopiero kilka dni i już mam dość…
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Jeśli pojawiło Ci się podejrzenie PCOS, to testosteron jak najbardziej warto sprawdzić, ale do zbadania w 3-5dc wtedy, podobnie jak prolaktynę.I pytanie drugie - idę w czwartek do lekarza, który powiedział że w miarę możliwości da mi skierowania na co potrzebuje.
Myślałam, żeby poprosić o:
- progesteron (żeby sprawdzić 7dpo, o ile będzie owulka)
- estradiol (gdzieś wyczytałam, że też warto spojrzeć ile wynosi 7dpo)
- zastanawiałam się nad rzeczami w stylu testosteron, kortyzol czy prolaktyna, ale nie wiem, czy o to pytac
Czy jest coś jeszcze o co warto poprosić?
Kwas foliowy i homocysteine robiłam w lutym, b12 koniec lipca. To nie wiem czy kwas i homocysteine już powtarzać.Jeśli pojawiło Ci się podejrzenie PCOS, to testosteron jak najbardziej warto sprawdzić, ale do zbadania w 3-5dc wtedy, podobnie jak prolaktynę.
Jeśli jeszcze nie oznaczałaś, to spróbuj poprosić na kwas foliowy, witaminę B12 i homocysteinę.
A jakie miałaś wyniki wtedy? Jeśli były do poprawy i zaczęłaś coś na to suplementować, to warto sprawdzić czy coś pomogło jak nie, to chyba nie ma sensu.Kwas foliowy i homocysteine robiłam w lutym, b12 koniec lipca. To nie wiem czy kwas i homocysteine już powtarzać.
Kwas foliowy 16.3 przy normie 3.89-26.8 (i wciąż suplementuje) a homocysteine 11 przy normie poniżej 12. Wiem, że powinna być niższa trochę.A jakie miałaś wyniki wtedy? Jeśli były do poprawy i zaczęłaś coś na to suplementować, to warto sprawdzić czy coś pomogło jak nie, to chyba nie ma sensu.
Ja suplementuje Szelazo SR, długo się uwalnia i nie czuję żadnych skutków ubocznych, ładnie mi skoczyła ferrytyna po nim.Czy ktoś z was suplementuje żelazo i udało mu się uniknąć problemów żołądkowych? Ja biorę dopiero kilka dni i już mam dość…
Ja mam sorbifer durules, też jakieś przedłużone uwalnianie, ale mój żołądek bardzo cierpi.Ja suplementuje Szelazo SR, długo się uwalnia i nie czuję żadnych skutków ubocznych, ładnie mi skoczyła ferrytyna po nim.
pamiętam że na początku też mnie trochę bolał brzuch, ale to przeszło.Ja mam sorbifer durules, też jakieś przedłużone uwalnianie, ale mój żołądek bardzo cierpi.
Ok, powalczę jeszcze trochę wtedy.pamiętam że na początku też mnie trochę bolał brzuch, ale to przeszło.
Ja suplementuje co jakiś czas, bo mam obfite miesiączki i w związku z tym problem z hemoglobiną. Biorę rano podczas posiłku.