reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌻🌼 W ciepłym sierpniu testujemy, dwóch kresek ⏸️ na teście wypatrujemy 🐞🐝

reklama
I pytanie drugie - idę w czwartek do lekarza, który powiedział że w miarę możliwości da mi skierowania na co potrzebuje.

Myślałam, żeby poprosić o:
- progesteron (żeby sprawdzić 7dpo, o ile będzie owulka)
- estradiol (gdzieś wyczytałam, że też warto spojrzeć ile wynosi 7dpo)
- zastanawiałam się nad rzeczami w stylu testosteron, kortyzol czy prolaktyna, ale nie wiem, czy o to pytac

Czy jest coś jeszcze o co warto poprosić?

I pytanie drugie - idę w czwartek do lekarza, który powiedział że w miarę możliwości da mi skierowania na co potrzebuje.

Myślałam, żeby poprosić o:
- progesteron (żeby sprawdzić 7dpo, o ile będzie owulka)
- estradiol (gdzieś wyczytałam, że też warto spojrzeć ile wynosi 7dpo)
- zastanawiałam się nad rzeczami w stylu testosteron, kortyzol czy prolaktyna, ale nie wiem, czy o to pytac

Czy jest coś jeszcze o co warto poprosić?
Jeśli pojawiło Ci się podejrzenie PCOS, to testosteron jak najbardziej warto sprawdzić, ale do zbadania w 3-5dc wtedy, podobnie jak prolaktynę.
Jeśli jeszcze nie oznaczałaś, to spróbuj poprosić na kwas foliowy, witaminę B12 i homocysteinę.

Jeśli pojawiło Ci się podejrzenie PCOS, to testosteron jak najbardziej warto sprawdzić, ale do zbadania w 3-5dc wtedy, podobnie jak prolaktynę.
Jeśli jeszcze nie oznaczałaś, to spróbuj poprosić na kwas foliowy, witaminę B12 i homocysteinę.
Kwas foliowy i homocysteine robiłam w lutym, b12 koniec lipca. To nie wiem czy kwas i homocysteine już powtarzać.

A jakie miałaś wyniki wtedy? Jeśli były do poprawy i zaczęłaś coś na to suplementować, to warto sprawdzić czy coś pomogło 🙂 jak nie, to chyba nie ma sensu.
Kwas foliowy 16.3 przy normie 3.89-26.8 (i wciąż suplementuje) a homocysteine 11 przy normie poniżej 12. Wiem, że powinna być niższa trochę.

Jak lekarz da to wezmę i sprawdzę.

reklama
Do góry