reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

stycznióweczki u lekarza:)

AbEjA, HBS robi sie pomiędzy 31-34 tygodniem ciąży. to badanie jest bardziej potrzebne do porodu, niż do samej ciązy. ja co prawda miałam je zrobione juz na samym początku, ale to dlatego ze lekarz z rozmachu zaznaczył na skierowaniu :D
Test obciążenia 50g glukozy (GCT) prawidłowo wykonuje sie 23-26 tygodniu (przed skonczeniem 28 tyg!!)

na pierwszej wizycie powinna być zrobiona cytologia, czystosc pochwy, badanie piersi (palpacyjne), zmierzone ciśnienie, waga, a z badań laboratoryjnych:
 Grupa krwi
 Morfologia, Glukoza na czczo
 Badanie ogólne moczu
 WR
 Toxoplazmoza IgG i IgM (warunkowo – jeśli nie wykonano przed ciążą)
 Przeciwciała anty HIV ( warunkowo po uzyskaniu zgody ciężarnej)

do 13 tygodnia, jesli kobieta ma Rh(-), powinno sie wykonac badanie w kierunku przeciwciał anty Rh. i to badanie robi sie raz na trymestr: później około 25 i 38 tygodnia ciązy.
badanie ogólne moczu powinno być robione raz w miesiacu. morfologia, jesli jest w porządku - raz na dwa miesiace, jak jest kiepska - to tyle ile trzeba.
pod koniec ciazy robi sie jeszcze raz WR

reklama
cześć dziewczyny, to ja , zagubiony diabeł! Perzepraszam was, że tak długo nie pisałam, ale nie miałam dostępu do internetu, a w pracy musiałam się dzielić moim kompem z nowa dziewczyną, więc nie bardzo wypadało chodzić sobie po internecie. Naprawdę bardzo się za wami stęskniłam!!!!

aruna moja mama też tak miała w ciąży z siostrą. Ostatecznie skończyło się na tym, że spędziła trzy ostatnie miesiące w szpitalu, bez jakichs specjalnych leków, tylko po porostu musiała leżeć. Nawet na siusiu podobno jej nie wolno było wychodzić. Monika urodziła się w terminie i cała i zdrowa. Nie sądzę, żeby takie łożysko przeszkadzało dziecku w rozwoju, tylko, że jest niebezpieczeństwo wcześniejszego porodu. No a przecież lepiej maluszka donosić.

no to teraz ja napisze co mialam robiona i co mam do zrobienia :)

usg mialam 4 razy, pierwsze w 6 tygodniu aby sprawdzic pecherzyk, potem w 13 tygoniu, z tego mam zdjecie, potem w 16 tygodniu no i wczoraj w 22 tygodniu, i tak sie zastanawiam czy za 3 tygodnie znowu bede miala aby na 100% okreslic plec, hmm nie wiem czy to nie za czesto (??)

a co do badan, na samym poczatku mialam zrobione badania na morfologie, mocz, USR, HBS
potem nie mialam zleconego zadnego badania,
w okolo 16 tygodniu mocz i morfologia i niestety wyszlo mi leukocyty 12,9 ponad norme czyli zapalenie i leukocyty w moczu od 4-7 lekarz od razu zapisal mi antybiotyk.
no i dwa dni temu w 22 tygodniu zrobilam znowu mocz i morfologie (bo kazal) no i wyszlo leukocyty w moczu 2-4, leukocyty z morfologi 10.5 czyli wszystko w normie, antybiotyk pomogl :)

no i zlecone badania wczoraj: mocz i morfologia by sprawdzic czy leukocyty nie wzrastaja, przeciwciala anty rh bo moj maz ma rh(-), do tego test obciazenia 75 g glukozy, minimum 3 punkty -----> z tym ostatnim to nie wiem o co chodzi ;)

i mam to zrobic w 24 tygoniu ciazy :)

Elzbietko co o tym sadzisz?

zacznę od tego, ze to co ja napisałam o termianch badań, to jest zalecenie krajowego konsultanta ds ginekologii i położnictwa. taki schemat badań jest (powinien być) przestrzegany w państwowoych gabinetach, gdzie za badania płaci nfz. w prywatnych gabinetach moze wyglądac to róznie.

teraz do Karlam1 :)
na dzien dzisiejszy uSG jest badaniem nieinwazyjnym i nieszkodliwym dla dziecka i matki, wiec kazdy robi ile chce :)
potem nie mialam zleconego zadnego badania,
w okolo 16 tygodniu mocz i morfologia i niestety wyszlo mi leukocyty 12,9 ponad norme czyli zapalenie i leukocyty w moczu od 4-7 lekarz od razu zapisal mi antybiotyk.
wlasnie m.in dlatego badanei moczu i morfologię powinno sie wykonywac raz w miesiacu. bo stan zapalny mozna złapac w kazdej chwili (a im szybciej sie go zlikwiduje tym lepiej). morfologia tez moze szybko spadac i doprowadzic do anemii.

przeciwciała to niewiem po co ci zlecono. jesli maz ma rh- to wszystko jest w porządku. jeśli ty masz Rh+, to nie wazne jakie Rh będzie miało dziecko-do konfliktu nie dojdzie. Konflikt serologiczny moze wystapic tylko wtedy, gdy matka ma Rh-, adziecko dziedziczy czynnik Rh+ po ojcu.

test obciazenia 75gram glukozy robi sie wtedy, jak test obciązenia 50 gram glukozy wychodzi niewłaściwie. czy ty już piłs raz ten smaczny napoik?? ;)
a z punktami tez nie wiem o co chodzi ::)

no wlasnie z tym rh to sie zdziwilam bo bylam przekonana ze jak ja mam + a maz - to nic sie nei stanie, no ale nie bede polemizowac z lekarzem:) testu obciazenia jeszcze nie mialam, powiedzial ze mam zrobic 75 g bo 50 to za malo ;) nie wiem dlaczego, moze chce by wyniki byly bardzo dokladne:) a wlasnie jak to badanie wyglada? to sie cos pije? zastanawiam sie ile za to zaplace w labolatorium :)

kupuje sie glukoze w aptece (ilosc zgodną z zaleceniem lekarza), w laboratoroium powini ci dac wodę i rozrabiasz tą glukoze w szkalnce wody i wypiajsz to słodkei świńswtwo.tzn przed wypiciem pobierają glukoze na czczo. i później drugi raz godzinępo wypiciu.
skoro robisz prywatnie, to zadzwon do laboratorium i zapytaj czy masz miec swoja glukoze, czy dają w cenie badania. iczy dadzą wode, i czy możesz wziąc sobie cytrynę zeby zagryźc tą słodycz.
zapłacisz tak jak za dwa badania glukozy.

a co do przeciwciał, to woj lekarz nie ma jakis ukąłdów w tym laboratorium ze kaze robić badania nie mające sensu?? i czym on poparł swoja decyzje?

reklama
tzn labolatorium to nie prywatne, tylko tam gdzie ja pojde tam zrobie, kurcze tylko nie dostalam skierowania i obawiam sie kosztow. Do lekarza chodze prywatnie, ale nie wskazuje on mi konkretnego labolatorium.

Do góry