reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamy 2025 👶👶

Przede mną pierwszy poród...Nie strasz że tyle to trwa 🙈 dla mnie pierwszy dzien miesiaczki bez tabletek przeciwbolowych byl nie do wytrzymania to jak ja porod wytrzymam 🙁
Nie chciałam Cię przestraszyć. Pierwsze kilka godzin to było jak delikatny okres a potem dostałam znieczulenie więc poszliśmy z mężem na porodówce spać 😊 o 18.50 przyszła położna i mówi że za 10 min kończy pracę więc mamy się budzić i urodzić 🤣 no i urodziłam w 20 min także miała 10 min opóźnienia w wyjściu do domu. naprawdę źle nie wspinam mimo że pierwsze dziecko 4 kg 😆

reklama
Ja zamówiłam 4 sztuki, ale docelowo chce jeszcze dokupic 2.
Przypomnij na kiedy masz termin? 😊
W szpitalu przynajmniej w większości dają te
Jak tam dziewczyny po wizytach? Bo wiem że kilka miało na dziś chyba że jesteście przed? Ja właśnie jestem po młoda większa o tydzień i lekarz wyczuł trochę miękka szyjkę więc mam się wstawić znowu za 2 tyg
A który masz tydz?

Właśnie też mam 2 i myślę aby dokupić 2 a później już w swoich bawełnianych chodzić. Bałam się czy nie za mało. Jejku coraz bliżej ten porod...jestem przerażona 😱w
Coś mi wcześniej źle się wysłało. Powinno być ok bo w niektórych szpitalach też dają wkładki, majtki i pieluchy dla dzieci. Póki co też mam 4 pary majtek i 2 paczki wkładek

Dziewczyny nie sugerujcie się tym, jaką datę wylicza wam USG na podstawie wagi. On to liczy orientacyjnie a każde dzieci rosną we własnym tempie już teraz i jedynie siatki centylowe oceniają, czy dziecko rośnie prawidłowo jak na wiek ciąży. A waga dziecka nie świadczy też o jego dojrzałości więc nie ma co przyspieszać porodu 😃 ostatni raz kiedy wylicza się datę porodu to 1 prenatalne i jeśli nie ma w nim różnicy więcej niż 5 dni od miesiączki to nadal liczy się wg miesiączki i nie ważne że teraz w 30 tygodniu USG pokazuje 2 tygodnie starsze

Dziewczyny nie sugerujcie się tym, jaką datę wylicza wam USG na podstawie wagi. On to liczy orientacyjnie a każde dzieci rosną we własnym tempie już teraz i jedynie siatki centylowe oceniają, czy dziecko rośnie prawidłowo jak na wiek ciąży. A waga dziecka nie świadczy też o jego dojrzałości więc nie ma co przyspieszać porodu 😃 ostatni raz kiedy wylicza się datę porodu to 1 prenatalne i jeśli nie ma w nim różnicy więcej niż 5 dni od miesiączki to nadal liczy się wg miesiączki i nie ważne że teraz w 30 tygodniu USG pokazuje 2 tygodnie starsze
Nie sugeruje się tym tylko mówię co lekarz powiedział 30+0 to mam z ostatniej miesiączki i tego się trzymam

Nie sugeruje się tym tylko mówię co lekarz powiedział 30+0 to mam z ostatniej miesiączki i tego się trzymam
To chyba było do mnie 😊
Też się trzymam terminu z pierwszego prenatalnego. Tyle tylko że napisałam że maluch jest większy 🙂 mam po prostu takie przeczucie że wyskoczy ciut wcześniej ale mam nadzieję że się nie sprawdzi 😊

Ostatnia edycja:
To chyba było do mnie 😊
Też się trzymam terminu z pierwszego prenatalnego. Tyle tylko że napisałam że maluch jest większy 🙂 mam po prostu takie przeczucie że wyskoczy ciut wcześniej ale mam wrażenie że się nie sprawdzi 😊
Ogólnie tak, na tej podstawie napisałam ale też ogólnie bo mam koleżankę, której ginekolog co wizytę daje inną datę porodu gdzie no tak już się nie powinno robić 🙈 ona będzie miała planowe cc i jakby mieli robić cc w 39 tygodniu ale z terminu najświeższego w on się różni o prawie 2 tygodnie od tego z prenatalnych to ostatecznie by ścięli w 37 a po co tak szybko, szkoda dla dziecka :(

reklama
Jak tam dziewczyny po wizytach? Bo wiem że kilka miało na dziś chyba że jesteście przed? Ja właśnie jestem po młoda większa o tydzień i lekarz wyczuł trochę miękka szyjkę więc mam się wstawić znowu za 2 tyg
Oby wszystko było dobrze 🤞 ja też po wizycie wszystko super, młody 1,765 kg czyli 47 percentyl więc wszystko gicio. Troszeczkę mi hematokryt spadł ale to tak niewiele. Od przyszłej wizyty ktg 😅 chciał dziś zrobić jakieś ładne zdjęcie, ale mały się ładnie wkomponował w moje biodro twarzą i do tego zasłonił ręką, więc wyszło jakieś monstrum 🤣 31+0 ja zamierzam mieć tak ze 4 majtki, ale położna mówiła żeby mieć te siateczkowe. Nie fizelinowe, bawełniane czy inne elastyczne a siateczkowe. Najlepiej oddychają a i tak dobrze trzymają podkład na miejscu.

Do góry