reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2016 :)

reklama
mam w dwóch jednostkach, ale jeszcze inne :

wolne b hCG 31,6 IU/I co odpowiada 0,979 MoM
PAPPA-A 5,310 IU/I co odpowiada 1,267 MoM

dzięki Aktina za pomoc, ale nic mi to nie mówi. Pewnie dane w MoM uwzględniają jeszcze jakieś parametry (wiek itp)

Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane” (na podstawie: www.dobreusg.pl |)

W przypadku Zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.

W przypadku Zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.

W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.

W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.

Ważne: każdy wynik badania biochemicznego powinien zostać zestawiony ze szczegółowym badaniem USG. Zdarza się, że test PAPP-a wskazuje na ryzyko, ale prawidłowy obraz ultrasonograficzny pozwala stwierdzić, że nie są one podejrzane. Bardzo istotne jest, aby badania prenatalne wykonać w ośrodku z dużym doświadczeniem.

chyba nie, bo z wuzglednieniem wieku i ryzyka podstawowego mam juz te stosunki ryzyka na drugiej stronie

Dziewczyny polecam staniki z cubusa ( u mnie nie ma innego sklepu z bielizna ) seria super soft - ale odetchnęłam!! Super wygodnie, bo juz nie nosilam stanika od jakiegos czasu bo kazdy mnie dusił dosłownie ... A teraz kupiłam taki sam w obwodzie jak miałam wczesniej tlko miseczka wieksza i taki miękki i lekko leży :D bo juz sie bałam w czym ja do pracy pojde hehehe

Test PAPP-a normy, które mogą wydać się lekarzowi „podejrzane” (na podstawie: www.dobreusg.pl |)

W przypadku Zespołu Downa: wartość fb-HCG przekracza 2,52 MoM; wartość PAPP-A jest poniżej 0,5 MoM.

W przypadku Zespołu Edwardsa i Patau: wartość fb-HCG i PAPP-a jest poniżej 0,33 MoM.

W przypadku zespołu Turnera: wartość PAPP-A poniżej 0,5 MoM przy fb-HCG rzędu 1 MoM.

W przypadku triploidii: fb-HCG i PAPP-A są poniżej 0,1 MoM lub przekraczają 5 MoM.

Ważne: każdy wynik badania biochemicznego powinien zostać zestawiony ze szczegółowym badaniem USG. Zdarza się, że test PAPP-a wskazuje na ryzyko, ale prawidłowy obraz ultrasonograficzny pozwala stwierdzić, że nie są one podejrzane. Bardzo istotne jest, aby badania prenatalne wykonać w ośrodku z dużym doświadczeniem.

Przed następną ciążą trzeba będzie trochę wbić się na studia z genetyki :) inaczej tego nie widzę

Bosze jaka dzisiaj jest męcząca pogoda, mnie co chwila słabo. normalnie jakby mi powietrza brakowało. Na działce ciut lepiej, a w domu się normalnie duszę. Chyba ciśnienie jakieś nie tego jest

Ja tam chyba jednak nic nie czuję. Nawet cycki już tak nie bolą, chociaż są ogromne, nadal chodzę w za małym staniku, ehh. Mam upatrzony elastyczny z atlantica, ale wczoraj już za dużo wydałam :p
Wizytę mam 20.07, a usg dopiero na połówkowym

reklama
Hej Dziewczyny:)
My juz wróciliśmy, wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej;) Ciezko bedzie nadrobić zaległości na forum, mam nadzieje, ze u Was wszystko ok i dajecie jakos rade w te upały:)
Dzisiaj natknęłam sie na moje materiały ze szkoły rodzenia, jesli któraś z Was chciałaby, chetnie prześle na maila:)

To ja bardzo poprosze: karolinawawa1@gmail.com. Z gory dziekuje [emoji8]

Do góry