reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

Ja odkąd mam automat to zaczęła mi się podobać jazda samochodem :) włączam sobie Spotify, jadę na zakupy i drę ryjka bez wstydu :)
Rozmyślałam nad automatem, ale jednak moja koncentracja i tak jest zbyt słaba, bym sobie z tym wszystkim poradziła. Wcześniej mieszkałam w małym mieście, więc mi brak prawa jazdy w ogóle nie przeszkadzał. Teraz ciężko mi gdziekolwiek dotrzeć, mam chorobę lokomocyjną i nie mogę jeździć autobusem, bo od razu mi niedobrze, więc jestem skazana na chodzenie na nogach jak coś sama muszę załatwiać. W lato okej, ale dzisiaj jak mam iść po dziecko do przedszkola w -12 stopni, gdzie w jedną stronę jest 30 minut drogi to mi się nie chce. Nienawidzę zimy.

reklama
Ja w ogóle nie lubię sprzątać. Pranie susze w suszarce i je składam, żeby nie prasowac. W sumie lubię tylko zamiatać i odkurzać:D. Wieszać firanek też nie lubię, bo żem kurdupelek, ale jak już czyste powieszę to lubię jak pachnie płynem do płukania: na caly salon np. :) a pościel uwielbiam zmienić jak.mam taką suszona na dworze, wtedy mega pachnie, a już jak jest z mrozu to już w ogóle ahhh :D

Czy te wszystkie badania powinny być wykonane u obojga partnerów?
Jeśli chodzi o trombofilię, to już trochę dowiedziałam się z forum.
Natomiast powiedziałabym coś więcej o zespole antyfosfolipidowym i kariotypach?

Mamy wizytę za niecałe 2 tygodnie i przygotowuję mniej więcej o co chce zapytać lekarza. Chce aby zlecił już jakieś badania konkretne. Bo u mnie też owulacje są, drożność zrobiona, hormonalna diagnostyka szpitalna też.
Kariopyty i immunologia (tu częściowo) u obojga, reszta tylko u Ciebie.

Zespół antyfosfolipidowy to choroba autoimmunologiczna, podobnie jak mutacje czynnika V, czy pai I, powoduje m.in. zakrzepicę i powikłania położnicze - w leczeniu stosuje się leki przeciwkrzepliwe. Stwierdzenie jej obecności polega na badaniu obecności przeciwciał - antykoagulantu toczniowego, przeciwciał antykardiolipidowych lub glikoproteinie (w diagnostyce jest pakiet badań, który wychodzi nieco taniej niż poszczególne badania w tym kierunku: Link do: e-Pakiet zespół antyfosfolipidowy (APS) - klasyczne markery serologiczne).

Kariotypy - badanie zestawu chromosomów (prawidłowy kariotyp żeński 46xx, męski 46xy). Zmiana w liczbie lub budowie chromosomów może powodować poronienia lub problemy z zajściem w ciążę.

Moja mama nauczyła sie kupować takie nie mnące i wiedzą je ciut wilgotne. Jak ma jakieś załamania to bierze parownice ode mnie.
Ale co mam poradzić, że jedyne jakie mi się podobały to się mną jak cholera a mam okna od drogi i mi głupio bez 🤷‍♀️
Właśnie też planuje moje wymienić na takie których nie trzeba prasować 😊

Rozmyślałam nad automatem, ale jednak moja koncentracja i tak jest zbyt słaba, bym sobie z tym wszystkim poradziła. Wcześniej mieszkałam w małym mieście, więc mi brak prawa jazdy w ogóle nie przeszkadzał. Teraz ciężko mi gdziekolwiek dotrzeć, mam chorobę lokomocyjną i nie mogę jeździć autobusem, bo od razu mi niedobrze, więc jestem skazana na chodzenie na nogach jak coś sama muszę załatwiać. W lato okej, ale dzisiaj jak mam iść po dziecko do przedszkola w -12 stopni, gdzie w jedną stronę jest 30 minut drogi to mi się nie chce. Nienawidzę zimy.
Współczuję choroby lokomocyjnej.. widać utrzymuje się z wiekiem, ja miałam od małego do wieku dojrzewania, potem przeszło. A w aucie też odczuwasz dyskomfort? Miałam też kota z chorobą lokomocyjną i miałam z tego tytułu wiele problemów, a leki nie działały nie mogłam sobie z tym poradzić. Podróże jakiekolwiek powyżej 10 min były niestety katorga..😥

Kariopyty i immunologia (tu częściowo) u obojga, reszta tylko u Ciebie.

Zespół antyfosfolipidowy to choroba autoimmunologiczna, podobnie jak mutacje czynnika V, czy pai I, powoduje m.in. zakrzepicę i powikłania położnicze - w leczeniu stosuje się leki przeciwkrzepliwe. Stwierdzenie jej obecności polega na badaniu obecności przeciwciał - antykoagulantu toczniowego, przeciwciał antykardiolipidowych lub glikoproteinie (w diagnostyce jest pakiet badań, który wychodzi nieco taniej niż poszczególne badania w tym kierunku: Link do: e-Pakiet zespół antyfosfolipidowy (APS) - klasyczne markery serologiczne).

Kariotypy - badanie zestawu chromosomów (prawidłowy kariotyp żeński 46xx, męski 46xy). Zmiana w liczbie lub budowie chromosomów może powodować poronienia lub problemy z zajściem w ciążę.
A ja mam takie pytanie, czy są jakieś przesłanki do podejrzewania trombofilii? Czy raczej to wychodzi we krwi po prostu?

Współczuję choroby lokomocyjnej.. widać utrzymuje się z wiekiem, ja miałam od małego do wieku dojrzewania, potem przeszło. A w aucie też odczuwasz dyskomfort? Miałam też kota z chorobą lokomocyjną i miałam z tego tytułu wiele problemów, a leki nie działały nie mogłam sobie z tym poradzić. Podróże jakiekolwiek powyżej 20 min były niestety katorga..😥
mi się utrzymuje choroba lokomocyjna od dziecka 🙄 w aucie mam najgorzej, czasem już po 10min jazdy zaczynają się mdłości 🙈

U mnie 11 dpo i jak to tu przeczytałam biel vizira. Test czuły 10, mocz poranny, nie pozostawia złudzeń :( wiem, dopiero 4 cykl starań za nami ale wydawało mi sie jak nigdy, że w końcu doczekałam się owulacji. Nie spodziewałam się cudu ale posrane to wszystko 😔

Dziewczyny, którego dnia mam zapisać się na monitoring? Przy pcos te testy nie wychodzą, miałam ostatnio pik 18 dc. Powinnam wykonać jakieś badania przed czy dopiero jak zleci mi lekarz? Którego dnia cyklu zbadać prolaktyne? Ostatnio wyszła mi w normie ale w górnej granicy

reklama
Do góry