reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

ja mam bardzo dużo lnianych ciuchow, wiec nie ma opcji nie prasować 😅 wgle przechodziłam fazę, gdzie nawet tshirty zwykle prasowałam. Teraz już mi się nie chce 🙈
ja prasuje tshirt, bluzki, bluzy 🙉 nie cierpię jak coś jest gdzieś pogniecione. Nawet jak zakładam podkoszulkę pod sweterek to prasuję 🤣 ale lubię prasować więc nie ma dla mnie problemu

reklama
U mnie 11 dpo i jak to tu przeczytałam biel vizira. Test czuły 10, mocz poranny, nie pozostawia złudzeń :( wiem, dopiero 4 cykl starań za nami ale wydawało mi sie jak nigdy, że w końcu doczekałam się owulacji. Nie spodziewałam się cudu ale posrane to wszystko 😔

Dziewczyny, którego dnia mam zapisać się na monitoring? Przy pcos te testy nie wychodzą, miałam ostatnio pik 18 dc. Powinnam wykonać jakieś badania przed czy dopiero jak zleci mi lekarz? Którego dnia cyklu zbadać prolaktyne? Ostatnio wyszła mi w normie ale w górnej granicy
Jeżeli chcesz się badaniami zająć to najlepiej w 2-4 dniu cyklu zbadaj fsh, lh, prolaktyne testosteron, a najlepiej wszystkie androgeny dheas testosteron shbg na początek, potem addrostednion i inne rzeczy i progesteron najlepiej 7 dni po owulce . Na twoim miejcu na pierwszą wizytę monitoringową poszłabym w 10 dniu cyklu a potem jak lekarz powie, względem tego co zauważył na usg w Twoich jajnikach.

Powiem Wam, że w przerwę świąteczną się strasznie się rozregulowałam... tak to chodziłam spać tak 23-24, wstawałam nawet w weekendy o 9. A teraz? Mogę siedzieć do 3-4 i śpię do 12.... jak to odwrócić 😭😭
Jeny ja tak samo🥲 nawet jak teoretycznie nie wstaje późno i kładę wcześniej to leżę i przewracam z boku na bok 🫣

ja prasuje tshirt, bluzki, bluzy 🙉 nie cierpię jak coś jest gdzieś pogniecione. Nawet jak zakładam podkoszulkę pod sweterek to prasuję 🤣 ale lubię prasować więc nie ma dla mnie problemu
No ja to w pełni rozumiem i szanuje. Wyprasowane rzeczy jakoś tak inaczej czuć na skórze, takie jakieś bardziej czyste i schludne 🙈

Jeny ja tak samo🥲 nawet jak teoretycznie nie wstaje późno i kładę wcześniej to leżę i przewracam z boku na bok 🫣
tak, dokładnie. Ostatnio nie mogłam spać, na całą noc może 2-3h przespałam, to myślałam, że nastepnego dnia mnie zmuli. Takiego! Też poszłam spać w środku nocy.... czuje, że to źle wpływa na mnie i nie regenruję się tak jak powinnam :(

Leczenie niepłodności w innych krajach troszkę inaczej wygląda i nie zawsze wszystko to co mówią we vlogach ma sens /przelozenie (taki tylko disclaimer żeby nie było że wszystko co tam oglądam jest w 100% merytorycznie poprawne). Ale te kanały oglądam/ogladałam pod kątem treści staraniowych:
Mac Dingle - przechodzili przez IUI i ivf. Właśnie urodziła im się córeczka.
Jessi & Alessio - Właśnie zaczęli Ivf. Ona ma mocno posuniętą endometriozę i adenomioze. Robią ivf we Włoszech.
Della Vlogs - młodziutka dziewczyna o niskim AMH. Przechodzili przez kilka punkcji ale niestety nieskutecznie. W zeszłym roku ostatecznie adoptowali dziecko.
Julie and Camilla - norweska para ktora ma synka z ivf (ciąża z komórki od partnerki, plemniki od dawcy)
Rachel Vinn - przechodziła przez IUI i teraz jest po punkcji. Czeka na swój pierwszy transfer.
Mama Doctor Jones - lekarka. Oglądam dla ciekawostek ginekologicznych.
Demi and Tom - przeszli kilka poronień. Ostatecznie udało im się poprzez IVF i mają pół roczną dziewczynkę. Mieli jakąś ogromną liczbę pobranych komórek (około 60) i ostatecznie ponad 40 blastek (u nas by to nie przeszło). Teraz ogłosili że są w drugiej ciąży - naturalnej :)
Megan Moon - urodziła bliźniaki w Korei przez ivf dzięki dawstwu komórek od młodszej siostry.
Hannah Witton/More Hannah - starała się ponad rok, ostatecznie udało im się naturalnie mimo problemów zdrowotnych (stomia na jelicie).
Dr Lora Shahine - lekarka nieplodnosciowa.
Fab and Ell - niskie wyniki nasienia, starali się jakoś 2 latam ostatecznie udało im się zajść w bliźniacza ciążę naturalnie przez wizyta w klinice.
Taylor R - zaszła w ciążę w Korei dopiero po ivf.
Allie & Sam - amerykańska para, mają bliźniaków przez ivf z dawstwa partnerskiego
LeighAnnvlogs - choruje na toczeń. Udało im się zajść w ciążę dzięki ivf, niestety córka urodziła się rzadką chorobą genetyczną.
I pewnie kilka innych o których teraz nie pamiętam :)
Wow ile tego obserwujesz. Ja odkąd jestem tu, ma duże zaległości w kanałach ograniczonych 🙈

reklama
Powiem Wam, że w przerwę świąteczną się strasznie się rozregulowałam... tak to chodziłam spać tak 23-24, wstawałam nawet w weekendy o 9. A teraz? Mogę siedzieć do 3-4 i śpię do 12.... jak to odwrócić 😭😭
Ja mam dwa sposoby na to: 1) Nie pić kawy dzisiaj, jeżeli pijesz. Odłożyć telefon o 19. Zminimalizować światło niebieskie przed snem. Ciepła kąpiel, joga lub jakieś rozciąganie wieczorem i Melisa. Iść się położyć o tej 21:30/22.
Bardziej radykalna.
2) gdy mam więcej czasu na przyzwyczajenie się to chodzenie spać wcześniej o 1h niż dzień wcześniej.
I polecam nastawiać budzik wyliczając cykle snu ze snu polifazowego :)

Do góry