reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Czyli rozumiem, że badałaś poziom kwasu foliowego? Jeśli masz ponad normę to wiesz, że możesz nie przyswajać kwasu foliowego tego z diety chociażby czy tej w tabletkach? Polecam zbadać homocysteinę na początek a potem badania pod kątem MTHFR.
Wiem wiem. W trakcie suplementacji zrobiłam badanie i miałam 54, przerazialm się i od razu telefon do laboratorium i do lekarza ginekologa i reumatologa. Wszyscy zgodnie żebym odstawiła na 2 tygodnie tabletki i zrobiła ponownie. Więc odstawiłam, poszłam na badanie i zrobiłam kwas, homocysteine oraz wit b12 no to wszystko jest powiązane. No i kwas spadł do 18, homocysteina i B12 w normie. Jeden mój nowy ginekolog mnie zrypal że się nie robi badan tylko suplementuje 0,4. I że mam brać normalnie Folik. A druga ginekolog do której latami chodziłam powiedziała że toksyczny kwas i taki do obaw jest dopiero jak jest dużo dużo wyższy. A takie skoki świadczą o tym że mi go wystarcza w diecie i kazala brać ale co dwa dni np. I wczoraj zrobiłam znowu po takim tygodniu przerwy i mam 30. Mówi też że np. stan zapalny żołądka może być przyczyną skoków witamin. No ale biorę ten kwas i nie badam dalej, bo homocysteine i Wit B12 mam w normie.

reklama
Wiem wiem. W trakcie suplementacji zrobiłam badanie i miałam 54, przerazialm się i od razu telefon do laboratorium i do lekarza ginekologa i reumatologa. Wszyscy zgodnie żebym odstawiła na 2 tygodnie tabletki i zrobiła ponownie. Więc odstawiłam, poszłam na badanie i zrobiłam kwas, homocysteine oraz wit b12 no to wszystko jest powiązane. No i kwas spadł do 18, homocysteina i B12 w normie. Jeden mój nowy ginekolog mnie zrypal że się nie robi badan tylko suplementuje 0,4. I że mam brać normalnie Folik. A druga ginekolog do której latami chodziłam powiedziała że toksyczny kwas i taki do obaw jest dopiero jak jest dużo dużo wyższy. A takie skoki świadczą o tym że mi go wystarcza w diecie i kazala brać ale co dwa dni np. I wczoraj zrobiłam znowu po takim tygodniu przerwy i mam 30. Mówi też że np. stan zapalny żołądka może być przyczyną skoków witamin. No ale biorę ten kwas i nie badam dalej, bo homocysteine i Wit B12 mam w normie.
Ja tam i tak jeśli wyniki będą wydawały się w normie zrobię badania genetyczne pod kątem MTHFR, lepiej mieć pewność. :) Tym bardziej, że ja jestem po poronieniach.

Aha no to masz powody. Ja dopiero się staram więc narazie mnie nie gonią takie badania ale z tym genem to słyszałam jest problem bo w Polsce tylko jest jeden lekarz który to analizuje a i tak nie robi tego tak dobrze jak za granicą. Ja sobie wczoraj zbadałam cynk i to też wysylaja do Niemiec. I kolejne 80 zł :D dramat.....

Nie musisz mi mówić, ja wiem jak to jest. Dwoje bliskich mi ludzie też z rakiem miało morfologię ok. Nawet markery nowotworowe były ok. Ale już nie gadajmy o chorobach bo żołądek od razu mnie zaczyna boleć :( ja i tak robię wiele innych badań i chodzę po lekarzach. Witaminy wszystkie przebadałam. Mam bardzo niska witaminę D i biorę w tabletkach. Ale żelazo, kwas foliowy, nawet mi starcza w diecie bo mam ponad normę. Magnez, wapń, badania reumatoidalne. A w ogóle co to za kraj że wszytko robię sama. Nikt mi nic nie zlecał. Jak nie wydam kasy i sama nie pójdę na wizytę i badania to nikt mi nic nie zleci
Jak ktos jest mlody i chce badania to hipochondria. Norma..... Ja juz tez mam dosc. Dobrze, ze udalo sie z dzieckiem po ponad 2 latach. Bo teraz bylabym zalamana. Ale mysle, ze psychika tez duzo dziala, ale bez przesady, zeby wszystko na nia zganiac bez badań.

Jak ktos jest mlody i chce badania to hipochondria. Norma..... Ja juz tez mam dosc. Dobrze, ze udalo sie z dzieckiem po ponad 2 latach. Bo teraz bylabym zalamana. Ale mysle, ze psychika tez duzo dziala, ale bez przesady, zeby wszystko na nia zganiac bez badań.
Powiem Ci, że już na mnie w rodzinie patrzą jak na wariatkę. Chociaż rodzice, teściowa i jakieś bliskie ciotki wiedzą jaki mam problem. Ale jak słyszą że idę znów do lekarza to słyszę że w życiu tyle razy u lekarza nie byli. Ze ja nic tylko po lekarzach chodzę. Żebym sobie przestała wymyślać choroby. Że ciągle mnie coś boli. Ja już czasami myślę że może faktycznie mam coś z głową. Choć już teraz przestali jak któryś raz z rzędu wpadłam w histeryczny placz, że znów np. po 3 dniach od okresu idę do toalety a tam plamienia. Ale mimo wszystko jak idę zrobić znowu badania krwi i znowu do jakiegoś specjalisty to uważają że przesadzam. Moja mama już nawet nie interesuje się tym czasami coś zapyta, a tak to mi przykro bo je bardzo ją to ciekawi.

Powiem Ci, że już na mnie w rodzinie patrzą jak na wariatkę. Chociaż rodzice, teściowa i jakieś bliskie ciotki wiedzą jaki mam problem. Ale jak słyszą że idę znów do lekarza to słyszę że w życiu tyle razy u lekarza nie byli. Ze ja nic tylko po lekarzach chodzę. Żebym sobie przestała wymyślać choroby. Że ciągle mnie coś boli. Ja już czasami myślę że może faktycznie mam coś z głową. Choć już teraz przestali jak któryś raz z rzędu wpadłam w histeryczny placz, że znów np. po 3 dniach od okresu idę do toalety a tam plamienia. Ale mimo wszystko jak idę zrobić znowu badania krwi i znowu do jakiegoś specjalisty to uważają że przesadzam. Moja mama już nawet nie interesuje się tym czasami coś zapyta, a tak to mi przykro bo je bardzo ją to ciekawi.
Kolezanka miala takie plamienia z endometrioza, ale pewnie masz to wykluczone

Oczywiście że tak :D ja mam wszystko wykluczone już włącznie z robiona biopsja szyjki i jamy macicy. Wszystko wykluczone a plamienia sa
Nie mam takiej wiedzy zeby Ci poradzic. Myślę, tak jak Ty. Trzeba udac sie do innego specjalisty, a nawwt kliniki nieplodnosci, tym bardziej, ze ponosisz i tak tak duze koszty.
A moze akurat wakacje przyniosą dobre wiesci. Zaloz wkladke czy tampona zeby sie nie przejmowac czy akurat krwawisz, napij sie drinka, potancz z mezem i mysl tylko o tym co sie w danej chwili dzieje, to trudne, ale kazdej metody 'leczenia' trzeba sie chwytac ;)

Nie mam takiej wiedzy zeby Ci poradzic. Myślę, tak jak Ty. Trzeba udac sie do innego specjalisty, a nawwt kliniki nieplodnosci, tym bardziej, ze ponosisz i tak tak duze koszty.
A moze akurat wakacje przyniosą dobre wiesci. Zaloz wkladke czy tampona zeby sie nie przejmowac czy akurat krwawisz, napij sie drinka, potancz z mezem i mysl tylko o tym co sie w danej chwili dzieje, to trudne, ale kazdej metody 'leczenia' trzeba sie chwytac ;)
No I taki mam zamiar... Będę się martwić po urlopie co dalej.... :)

reklama
A czy po owulacji testy też mogą wychodzić? Tzn czy pojawia się drugą kreska czy jest czyta biel? Bo flo pokazuje okres za tydzień a dziś zrobiłam test owulacyjny i kreski.sie pojawiają

Do góry