KiedyPytam
Fanka BB :)
Wiem wiem. W trakcie suplementacji zrobiłam badanie i miałam 54, przerazialm się i od razu telefon do laboratorium i do lekarza ginekologa i reumatologa. Wszyscy zgodnie żebym odstawiła na 2 tygodnie tabletki i zrobiła ponownie. Więc odstawiłam, poszłam na badanie i zrobiłam kwas, homocysteine oraz wit b12 no to wszystko jest powiązane. No i kwas spadł do 18, homocysteina i B12 w normie. Jeden mój nowy ginekolog mnie zrypal że się nie robi badan tylko suplementuje 0,4. I że mam brać normalnie Folik. A druga ginekolog do której latami chodziłam powiedziała że toksyczny kwas i taki do obaw jest dopiero jak jest dużo dużo wyższy. A takie skoki świadczą o tym że mi go wystarcza w diecie i kazala brać ale co dwa dni np. I wczoraj zrobiłam znowu po takim tygodniu przerwy i mam 30. Mówi też że np. stan zapalny żołądka może być przyczyną skoków witamin. No ale biorę ten kwas i nie badam dalej, bo homocysteine i Wit B12 mam w normie.Czyli rozumiem, że badałaś poziom kwasu foliowego? Jeśli masz ponad normę to wiesz, że możesz nie przyswajać kwasu foliowego tego z diety chociażby czy tej w tabletkach? Polecam zbadać homocysteinę na początek a potem badania pod kątem MTHFR.