reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
Hej dziewczyny, podczytuje regularnie, kilka razy napisałam, ale ciężko się wbić w rytm.
Zauważyłam że @Maliina chcesz iść na krzywa, o ile wiem, to w Diagnostyce nie zrobisz, nie zgadzają się na krzywa nawet u kobiet nie będących w ciąży bez papierka od lekarza. Musi być skierowanie od jakiegoś lekarza, bo nie podejmują ryzyka. Nie wiem jak w innych miejscach.
Tak tak właśnie mi to uswiadomiono ze nikt nie weźmie odpowiedzialności za moje badanie.u mnie diagnostyki nie ma mam tylko labo w szpitalu. Podjelam decyzję o zmianie lekarza i moze wystarczy do 17-18 grudnia kontrola glukometrem, dieta i zobacze co nowy lekarz powie. Tak mysle ze ryzykowne w ciazy samowolne robienie krzywej. To sie lubi różnie skończyć.

Powiem lekarzowi ze musialam byc wczesniej nie mogę czekac bezczynnie i zapytam co ze zwolnieniem. Moze pozwoli podejsc mi na oddzial i wypisze ciaglosc az do kolejnej jego wizyty.

reklama
Hej dziewczyny, podczytuje regularnie, kilka razy napisałam, ale ciężko się wbić w rytm.
Zauważyłam że @Maliina chcesz iść na krzywa, o ile wiem, to w Diagnostyce nie zrobisz, nie zgadzają się na krzywa nawet u kobiet nie będących w ciąży bez papierka od lekarza. Musi być skierowanie od jakiegoś lekarza, bo nie podejmują ryzyka. Nie wiem jak w innych miejscach.
też słyszałam o tym że kręcą nosem na krzywą bez skierowania, mi Panie w Diagnostyce o dziwo zrobiły bez problemu, aczkolwiek miałam tylko na karteczce wypisane jakie badania i podpis lekarza pod tym

też słyszałam o tym że kręcą nosem na krzywą bez skierowania, mi Panie w Diagnostyce o dziwo zrobiły bez problemu, aczkolwiek miałam tylko na karteczce wypisane jakie badania i podpis lekarza pod tym
Ja też właśnie takie coś miałam, to wystarczy, wazne że jest pieczątka :)

@Maliina trzymam kciuki żeby było okej wszystko, wazne że masz możliwość mierzenia i że wylapalaś szybko, że coś może być na rzeczy.

Ja też właśnie takie coś miałam, to wystarczy, wazne że jest pieczątka :)

@Maliina trzymam kciuki żeby było okej wszystko, wazne że masz możliwość mierzenia i że wylapalaś szybko, że coś może być na rzeczy.
20tc szybko:p ale lepiej pozno niz wcale zwłaszcza ze teraz ten cukier moze dopiero zacząć szalec. I moje plany porodu sn bez naciecia moglyby sie nie udac bo dzieci cukrzycowe lubia byc spore.

Nie, ja droznosci nie mialam. 1 marca mialam operacje usuniecia torbieli 14cm ale niestety byla tak owinieta wokol jajnika i jajowodu ze i to musieli wyciac wiec ja walcze z tylko jednym jajnikiem i jajowodem. Teraz w grudniu chce isc do gina by zrobil monitoring i sprawdzil czy pecherzyki ladnie rosna i czy pekaja. Ostatnio mialam monitoring, pecherzyki ladnie rosly,dostalam ovitrele ale nie skontrolowalam czy po zastrzyku pekl pecherzyk.
Ty juz jestes umowiona na droznosc?

Tak, na 12.12 mam zaplanowany zabieg laparo i chromotubacje.
A potem wizyta u gina 21.12 i stymulacja na następny cykl.

20tc szybko:p ale lepiej pozno niz wcale zwłaszcza ze teraz ten cukier moze dopiero zacząć szalec. I moje plany porodu sn bez naciecia moglyby sie nie udac bo dzieci cukrzycowe lubia byc spore.
I tak nieźle, w pierwszej ciąży miałam krzywa gdzieś w 29tc? Nie pamiętam już, ale dość późno, bo gin się zakręcił w liczenia tygodni w pewnym momencie [emoji16]
No niestety, z tym nacięciem to też ciężka sprawa, u mnie problemem było ułożenie dziecka. Raz ze ręka nad głową, dwa że ułożenie potylicowe tylne, a trzy że jeszcze owinieta pępowiną, której nie chciała puścić [emoji23]

Ale moze sie okazac ze dziecko bedzie sporo mniejsze. Mam przyklad koleżanki ktora ostatnio urodzila jakies 2tc wcześniej a dzidzia malutka bo okolo 2400 i 49cm. Wedlug wynikow z krzywej miala cukrzyce ale ginekolog to zlekcewazyl i nie byla pod kontrola diabetologa ani nie mierzyla cukrow czy nie pilnowala diety.

A wcześniej przy pierwszych badaniach do 10tc mialas glukoze w porzadku ?

Ja robilam w 9tc i juz wtedy mialam glukoze na czczo 96 i od razu dostalam skierowanie od gin na krzywa z zaleceniem ze w 12/13tc mam zrobić. Dlatego bardzo dziwi mnie to ze twoj gin uwaza za norme 99.. ale to nie jestes jedyna bo u nas na watku tez dziewczyny pisaly ze lekarz norme do 99 uznaje i np przy wyniku glukozy na czczo nie zleca krzywej tak szybko tylko normalnie po 20tc...

I tak nieźle, w pierwszej ciąży miałam krzywa gdzieś w 29tc? Nie pamiętam już, ale dość późno, bo gin się zakręcił w liczenia tygodni w pewnym momencie [emoji16]
No niestety, z tym nacięciem to też ciężka sprawa, u mnie problemem było ułożenie dziecka. Raz ze ręka nad głową, dwa że ułożenie potylicowe tylne, a trzy że jeszcze owinieta pępowiną, której nie chciała puścić [emoji23]
I takie sytuacje sie zdarzaja to juz nie od nas zalezne. Corke rodzilam naturalnie ulozenie bylo prawidlowe zreszta nie bylo zadnych przeciwskazan i wazyla 4150 ale naciecie profilaktyczne robili bo sie zgodzilam. Mloda i glupiutka podpisywalam wszystko co podsuneli dotyczące porodu.

Ale moze sie okazac ze dziecko bedzie sporo mniejsze. Mam przyklad koleżanki ktora ostatnio urodzila jakies 2tc wcześniej a dzidzia malutka bo okolo 2400 i 49cm. Wedlug wynikow z krzywej miala cukrzyce ale ginekolog to zlekcewazyl i nie byla pod kontrola diabetologa ani nie mierzyla cukrow czy nie pilnowala diety.

A wcześniej przy pierwszych badaniach do 10tc mialas glukoze w porzadku ?

Ja robilam w 9tc i juz wtedy mialam glukoze na czczo 96 i od razu dostalam skierowanie od gin na krzywa z zaleceniem ze w 12/13tc mam zrobić. Dlatego bardzo dziwi mnie to ze twoj gin uwaza za norme 99.. ale to nie jestes jedyna bo u nas na watku tez dziewczyny pisaly ze lekarz norme do 99 uznaje i np przy wyniku glukozy na czczo nie zleca krzywej tak szybko tylko normalnie po 20tc...
Na pierwszym badaniu wlasnie mialam 104 i lekarz uznal ze to mógł byc wyskok i zbyt bogata w weglowodany kolacja. Potem robilan jeszcze wiele pomiarow prywatnie i byly miedzy 80-87 i teraz poczulam sie zle i tknelo mnie cos i zlapalam ten wynik 105. Ale tu naprawde czulam ze cos jest nie tak i juz nie wierze w zbyt slodka kolacje.
Dzis czuje sie swietnie. Poszlam po corke do szkoly zero walenia serca tetno do 80 nawet sie scigalysmy do domu ktora pierwsza. Czuje sie jakbym w ciazy nie była. I byc moze dzis mialam ten lepszy dzien z cukrem nie wiem. Bede miala paski popołudniu to będziemy sprawdzać.

reklama
Na pierwszym badaniu wlasnie mialam 104 i lekarz uznal ze to mógł byc wyskok i zbyt bogata w weglowodany kolacja. Potem robilan jeszcze wiele pomiarow prywatnie i byly miedzy 80-87 i teraz poczulam sie zle i tknelo mnie cos i zlapalam ten wynik 105. Ale tu naprawde czulam ze cos jest nie tak i juz nie wierze w zbyt slodka kolacje.
Dzis czuje sie swietnie. Poszlam po corke do szkoly zero walenia serca tetno do 80 nawet sie scigalysmy do domu ktora pierwsza. Czuje sie jakbym w ciazy nie była. I byc moze dzis mialam ten lepszy dzien z cukrem nie wiem. Bede miala paski popołudniu to będziemy sprawdzać.
Według mnie lekarz i u Ciebie zlekcewazyl ten pierwszy wynik a nie powinien byl. I nie wazne jaką jadlas kolacje. Mi ginka mowila zeby jesc przed badaniami normalnie jak zawsze jesli nie ma problemu z cukrem to nie zaleznie od tego co jadlas dzien wcześniej wynik bedzie dobry.

Do góry