@Dagaa11
Składniki (ilość składników zależna jest od tego ile porcji chcesz uzyskać. [emoji14] )
- piersi z kurczaka
- ryż
- przyprawa curry, kurkuma i co tam lubisz
- kabaczek
- bakłażan (bakłażana przed przygotowaniem trzeba pokroić i obsypać solą, sól wyciągnie gorzki smak, po 15 minutach opłukać go i jest gotowy)
- papryka
- por
- natka selera
- natka pietruszki
- marchewka
- puszka kukurydzy
- fasolka (ja dałam każdą jaką miałam w ogrodzie, żółtą, zieloną i jasia)
- czosnek
- cebula
Najpierw najlepiej wstawić wodę na ryż i go ugotować.
Następnie wszystko trzeba pokroić, piersi z kurczaka, kabaczka, bakłażana w kosteczki, czosnek zaś drobniutko. W paseczki kroiłam paprykę, marchewkę, fasolkę tak jak w mieszankach. Cebulę kroimy w piórka a pora w krążki.
Pokrojony czosnek, cebulę i por wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na złoto, dodajemy piersi kurczaka i również smażymy na złoto. Dodajemy powoli resztę składników, ja dałam napierw te twardsze czyli marchewkę i fasolkę, później paprykę. Między czasie zalewałam powolutku wodą. Kolejno dodawałam kabaczka, bakłażana, natkę pietruszki i znowu lekko podlałam wodą aby warzywa poddusić. Oczywiście przyprawiamy wg gustu chociaż główną przyprawą jest curry i kurkuma.
Dusimy warzywa aż zrobią się miękkie, pod koniec duszenia dodałam kukurydzę. Ugotowany ryż rozmieszałam z kurkumą i curry. Na koniec wrzuciłam ryż do warzyw, przemieszałam, chwilę podgotowałam, musiałam dodać troszkę wody bo jednak było zbyt takie klejące i ciężkie. No i tyle.
Dodam może tutaj też zdjęcie.