reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018-2020! :)

Ile masz dzieci?

• 0

Głosów: 253 49,5%
  • 1

Głosów: 158 30,9%
  • 2

Głosów: 72 14,1%
  • 3

Głosów: 20 3,9%
  • 3+

Głosów: 8 1,6%

• Wszystkich głosujących
    511
@Maliina
Zastosowanie wyników wyrażonych w procentach
Przeliczanie procentowe jest bardzo przydatne przy porównywaniu wyników tego samego badania przy różnych normach (np. badanie było wykonywane w dwóch różnych laboratoriach)[2]. W poniższym przykładzie dwa wyniki FT4 mają różne normy. W celu ich porównania przeliczono je na procenty:

1. wynik: FT4 17,5 (12-22), czyli 57,5%

2. wynik: FT4 1,16 (0,93 – 1,7), czyli 30%

Bez przeliczenia wyników ciężko określić, czy FT4 wzrosło, czy spadło.

Ponadto, wyniki procentowe ułatwiają interpretację wyników hormonów tarczycowych FT4 i FT3 przy zastosowaniu reguł, podanych poniżej.

Interpretacja procentowych FT4 i FT3 – reguły
Wcześniej wspomniane reguły brzmią następująco:

1. Hormony tarczycy (oba: FT4 i FT3) powinny mieć zbliżoną wartość procentową (np. oba na poziomie 40%)
    oraz powinny znajdować się przynajmniej w połowie normy
  2. Jeśli poziom % FT3 > FT4 i oba hormony są w normie → za mało T4
  3. Jeśli poziom % FT4 > FT3 i oba hormony są w normie → za mało T3

Trzeba pamiętać, że w/w reguły są tylko pomocą, drogowskazem w doborze dawki. Przede wszystkim należy się kierować swoim samopoczuciem i dbać o to, żeby wyniki FT4 i FT3 były w normie. Nie zawsze też wyniki mieszczące się poniżej połowy normy oznaczają niedobór hormonów tarczycy. Każda osoba ma własne poziomy hormonów tarczycy, przy których czuje się dobrze.

Ad 2: taki stosunek hormonów (% FT3 > FT4) oznacza zazwyczaj konieczność zwiększenia dawki hormonów.

Ad 3: taki stosunek hormonów (% FT4 > FT3) oznacza zazwyczaj problem z "przemianą" T4 (prohormon) w T3 (aktywna postać hormonu tarczycy); słaba "przemiana" może być spowodowana przez niedobór żelaza lub selenu.

reklama
Ojej nic nie rozumiem ale może dlatego ze czytam na szybko w poczekalni. Zaraz mu pokaze choc gin ich nie zlecal tylko ogolny.

Ojej nic nie rozumiem ale może dlatego ze czytam na szybko w poczekalni. Zaraz mu pokaze choc gin ich nie zlecal tylko ogolny.
No mi ogólny powiedział, że wyniki idealne a endokrynolog mówi, że ogólne normy tak ale przeliczając i biorąc pod uwagę wywiad z pacjentem różnie wychodzi. U mnie niedoczynność tarczycy.

Ja podczas starań, przy tsh podobnym do Twojego dostałam euthyrox na obniżenie. ogilnie lekarz powiedział mi, ze najlepiej zeby przy staraniavh tsh bylo jak najnizsze. Po dwoch cyklach z euthyroxem sie udalo ;)
U mnie 10 cykl z euthyroxem i nic. Narzeczony mówi, że prawdopodobnie u niego jest problem ale znowu tak nam wypadło, że nie pojechaliśmy na badania. :(

Moj gin powiedzial ze wszystkie wyniki sa super i rzadko ma pacjentki z takimi wynikami.
OWULACJA byla. Pecherzyk pekl pokazywal mi cialko zolte. Dla mnie to czarna magia ale to co wskazywal palcem rzeczywiście cos tam pogrubialego widzialam. Hehe
Kazal dzialac jeszcze i zobaczymy.
Zaproponowal branie aspiryny 75 mowi ze ona ma jakies tam wlasciwosci zapomniałam nazwe ktore pomagaja w zajsciu w ciążę.

Moj gin powiedzial ze wszystkie wyniki sa super i rzadko ma pacjentki z takimi wynikami.
OWULACJA byla. Pecherzyk pekl pokazywal mi cialko zolte. Dla mnie to czarna magia ale to co wskazywal palcem rzeczywiście cos tam pogrubialego widzialam. Hehe
Zaproponowal branie aspiryny 75 mowi ze ona ma jakies tam wlasciwosci zapomniałam nazwe ktore pomagaja w zajsciu w ciążę.
No i super, że pękł! :) Owocnych starań! :)

Dziewczyny, jak to jest bo mi się miesza. Czy seks na dwa dni przed owu może być ok? Kojarzę, że tak bo plemniki żyją do 6 dni ale to chyba tylko w wypadku bardzo dobrych wyników nasienia? No i często zaleca się <B co dwa dni więc może tak wyjść, że nie będzie dzień przed owu. Czy mam rację?

Ja przy takim tsh tez dostałam euthyrox na zbicie i zarówno gin jak i endokrynolog twierdzą, ze przy straniach najlepiej jak tsh jest między 1 a 1,5. A jeśli chodzi o aspirynę to pierwsze słyszę, wiem na pewno, ze nie można jest brać, szczególnie we wczesnej ciąży....

reklama
Do góry