reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2017 ;) zapraszam!

reklama
Berta jeszcze nic nie wiadomo,trzymam kciuki za ciebie pamiętaj,zarodek po zagniezdzeniu wytwarza hcg ,buziole kochana
tak tak, tylko nie znalazłam precyzyjnej informacji czy od razu jak zacznie sie zagniezdzac, czy jak zakonczy proces w ok czwartym-piątym dniu zagniezdzania, to wtedy dopiero wytwarza sie hormon?
Znalazlam tylko info, ze po 48h od zagniezdzenia - ale od pierwszego stykniecia/wgryzienia z endometrium czy wlasnie po zakonczonym procesie wgryzania liczyc te 48h?

Berta znalazłam coś takiego ...
''Implantacja, nazywana też zagnieżdżeniem lub nidacją, jest pierwszym etapem ciąży u większości ssaków. Odbywa się po ok 6 dniach od owulacji, jednakże – w zależności od czasu przebywania zygoty w jajowodach – może mieć miejsce od 4 do 12 dni po owulacji. Nie ma dokładnego czasu trwania implantacji, może to być 2 dni, a może nawet kilka. Dzieje się tak, ponieważ implantacja jest stosunkowo długim i skomplikowanym procesem. W uproszczeniu wygląda tak, że blastocysta, która powstała z zygoty po procesie bruzdkowania, posiada 2 warstwy. Jedna to trofoblast, który pełni funkcje ochronne. Druga to embrionlast – z niej powstanie zarodek. W macicy zarodek odżywia się wydzielanym przez śluzówkę mleczkiem macicznym, ‘wydalając’ przy tym enzymy, które nadtrawiają endometrium macicy, tworząc w nim zagłębienie. Następuje zagnieżdżenie, a komórki trofoblastu łączą się z naczyniami krwionośnymi matki i tak powstaje łożysko. Proces ten przebiega zazwyczaj niedaleko ujścia jajowodów do macicy. Warto zaznaczyć, że implantacji czasami towarzyszy niewielkie krwawienie z dróg rodnych, zwane krwawieniem implantacyjnym, oraz niewielki, lekko wyczuwalny ból.''
Wydaję mi się, że hormon jest produkowany po zakończonym zagnieżdżeniu ..jak to bywa z procesami, by mógł nastąpić kolejny, najpierw musi się dokonać poprzedni.

A tu normy hcg po owu...
Dni po owulacji Zakres hCG inmIU/ml

10 DPO ---- 5 - 50

12 DPO ---- 10 - 100

14 DPO ---- 20 - 200

16 DPO ---- 40 - 400

18 DPO ---- 70 - 800

20 DPO ---- 140 - 1600

22 DPO ---- 180 - 3200

A mnie wczoraj cała miednica bolała, aż do nóg promieniowało, dzisiaj boli jak na @ :/ Jak do roboty iść jak człowiek na ''wyzdychu'' się czuje...

Bertha przynajmniej wiesz że już pregnylu nie ma. Ciekawe co tam u Ciebie w środku się dzieje.
Lux dobrze że Twojemu m nic się nie stało. Auto sobie jakieś kupicie.
Nessi ja clo brałam 1 cykl, nie miałam wtedy problemu z owulacjami. Ginka mi go przepisała, żeby spróbować już wszystkiego bo ponad rok nie zachodziłam w ciążę. Miał mi wzmocnić owulację ale u mnie jakiegoś szału nie było. W sumie to tak jakbym go nie brała, bo był tylko 1 pęcherzyk, tylko że ciut wcześniej owulka wystąpiła niż zwykle.

tak tak, tylko nie znalazłam precyzyjnej informacji czy od razu jak zacznie sie zagniezdzac, czy jak zakonczy proces w ok czwartym-piątym dniu zagniezdzania, to wtedy dopiero wytwarza sie hormon?
Znalazlam tylko info, ze po 48h od zagniezdzenia - ale od pierwszego stykniecia/wgryzienia z endometrium czy wlasnie po zakonczonym procesie wgryzania liczyc te 48h?
Berta po 48godz od zagniezdzenia,także spokojnie ja w tamtej ciąży nie miałam kompletnie żadnych objawów po zastrzyku,a teraz mdli mnie rano i stawia mi się macica,testuje 14 lub 15grudzien,przez jajowod zaplodniona komórka idzie tydzień,później jest 3dni ma na zagniezdzenie jeżeli się wgryzie 2dni po wytwarza hcg

Ja mialam szybciej owu - w 13dc juz, takze cykl powinien trwac 26dni. w 27dc (nie)spodziewam się @.
Teraz sikam sobie codziennie, a bete zrobie jesli wyjdzie jakikolwiek cien.
Kiedy ty masz termin @ i kiedy testujesz? jakies dalsze objawy? u mnie cyce cisza, podbrzusze delikatniutko cos wczoraj momentami, bardziej czuje jak siedzę. i koniec. takze w zasadzie nic.
U mnie test był nadal mega cieniem a beta już ładnie rosła.

km5sio4pghry649q.png

hchy90bv2jl3015m.png

A test sikany zrobiłam 27 dc bo szłam na wesele,i był pozytywny,także nie wierzyłam że są 2kreski to było w lipcu,Berta spokojnie teraz też się nie nakręcam zobaczę na spokojnie i czekam do 14,tobie też się uda i będziesz miło zaskoczona

reklama
U mnie w ostatniej ciazy czułam delikatny dyskomfort w podbrzuszu i spadek temp spory tez był przez jeden dzien i 4 dni po tym spadku wyszedł mi cień na facelle a na pinku biel, dopiero po kolejnych 4 dniach pink wyszedł z kreska widoczna gołym okiem, choć beta była już dużo ponad jego czułość.

Czasami musimy przestać analizować przeszłość, przestać planować przyszłość, przestać zastanawiać się co tak naprawdę czujemy, przestać decydować rozumem, co chce czuć serce. Czasem musimy po prostu powiedzieć sobie 'niech się dzieje co chce' i iść dalej...

Do góry