reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Jagoda jak jesteś zatrudniona na umowę zlecenie, to zdaje się, że możesz opłacać dobrowolnie składki i wtedy normalnie masz świadczenia typu L4 i zasiłek macierzyński chyba też. Bo jak jesteś chora, to normalnie możesz iść na zwolnienie, tyle, że Ci nic za te "wolne" dni nie płacą, tak samo przysługuje Ci urlop macierzyński, ale zasiłek macierzyński już nie. Ale masz prawo do opłacania dobrowolnej składki. Tylko na własnej działalności sama sobie wybierasz wysokość tej składki i później z tego jest wyliczany zasiłek, a na zleceniu wysokość składki zależy od wynagrodzenia i wtedy zasiłek chorobowy wynosi 100% wynagrodzenia przez ileś tam dni (90 czy coś), a zasiłek macierzyński 80% lub 100% i 60%. Do dobrowolnego ubezpieczenia możesz przystąpić w każdej chwili, ale nie wiem czy już nie jest dla Ciebie za późno, bo na działalności trzeba opłacać składki min 90 dni żeby się coś należało. Ale może przy zleceniu jest inaczej. Zadzwoń sobie na infolinię do ZUS i się dopytaj, ja ekspertem nie jestem i głowy nie dam, że jest tak jak napisałam.

reklama
Taka j., wydaje mi się, że to chodzi o to żeby nie później niż 2tyg przed terminem się zdeklarować:-) dlatego ja już wolę to zrobić z początkiem lipca bo nie wiem kiedy się rozpakuję..

Witajcie ;)

Jestem po bardzo dziwnej nocy i jeszcze dziwniejszym poranku...
W nocy mimo tego, ze wczoraj sie jakos nie przemeczylam, praktycznie wgl nie chodzilam po miescie ani nic lapaly mnie jakies bole i nieprzyjemne skurcze.
Moze to ze stresu?
A rano jak wstalam kolejna 'mila' niespodzianka - krew sie polala z nosa.
I tez nie wiem dlaczego, bo to chyba nie jest od za niskiego cisnienia (mam 80/40, mierzylam) tylko od za wysokiego ?

Ktoras pisala o wrazeniu ze odeszly jej wody - witam w klubie, nie dalej jak tydzien temu niezle sie glowilam czy sie zesikalam, spocilam czy wody mi odeszly bo mialam jakos dziwnie wilgotne/mokre majtki. Ale sytuacja powtorzyla sie moze ze 2-3 razy i od tej pory spokoj. Wiec to raczej nie to ;)

O 12:40 pierwszy egzamin, drugi o 13:40, a trzeci o 15.
Mam tyle nauki, ze nawet nie wiem za co sie brac w pierwszej kolejnosci.
Trzymajcie wiec kciuki ! ;)
Jak zalicze te dzisiejsze egzaminy to zostaje mi tylko j.polski - w poniedzialek.

Quincy krew z nosa to może z przemęczenia. Masz teraz trudny okres. Ciąża i egzaminy to ogromny wysiłek dla organizmu :-( powodzenia na egzaminach!

Taka j. wg ustawy jest że urlop zaległy, czyli tak jak Ty masz za 2012 trzeba wykorzystać do września roku następnego. Urlop za ten rok nie przepada Ci i możesz go spokojnie wykorzystać po macierzyńskim. Inaczej jeśli dostajesz dofinansowanie do wczasów, czyli tzw. wczasy pod gruszą. Jeśli np. urlop z tego roku zostawisz na rok następny to w przyszłym roku dostaniesz dofinansowanie tylko za jeden urlop. Zależy jeszcze gdzie pracujesz i czy możesz "dogadać" się z szefem.

Jakiś taki dziwny dzień się dziś zapowiada. Spać mi się chce... Może ciśnienie leci. Słońce jest ale takie za chmurkami.
Właśnie piorę pieluszki dla Malucha :) Jutro popiorę te kaftaniki, spiochy itd. a w przyszłym tygodniu kocyki.
Zaraz wstawię sobie zupkę pomidorową i upiekę ciasto jogurtowe z truskawkami. A na 17.30 idę do ginekolożki. Mam nadzieję, że krew mi się poprawiła, bo mam już dosyć brania żelaza... :)

Miłego dnia!!! Będę do Was zaglądać :)

W sumie mozliwe, ze to przemeczenie, nie pomyslalam o tym, ale rzeczywiscie - padam na twarz. Kilka ostatnich nocy spalam po 5-6 h tylko (normalnie 10 ;p)

Ale mi sie podob moj dzisiejszy suwaczek :-D
Ladne okraglutkie 33 tygodnie skonczone, jeszcze 5 tygodni i jestesmy z Gabrysia bezpieczne ! ;)

saguaro - u mnie pochmurno i duszno. Poteguje to u mnie sennosc strasznie.. Co do zelaza - ja z anemia wojuje od 5 miesiaca ciazy bez wiekszych rezultatow. Jak mialam dosc tabletek to przerzucili mnie na zastrzyki w szpitalu. Sama nie wiem po czym gorzej sie czulam.
Bralam Hella Ferr bio complex (czy jakos tak), Tardyferon i teraz biore Hemofer. Zastrzyki nazywaly sie Ferrum Lek.

Ostatnia edycja:
Ja biorę póki co tabletki Sorbifer Durules czy jakoś tak. Problem w tym, że niestety po tych tabletkach cierpię na ogromne zaparcia. Wystarczy że nie wezmę przez dwa dni tego żelaza ( nigdy nie byłam dobra w systematyczności przyjmowania tabletek :p) to od razu mi się poprawia przemiana materii. A tak się tylko męczę przy tym żelazie. Słyszałam, że zastrzyki z żelazem bardzo bolą, prawda???

Takaj. ja w swojej pracy już złożyłam wniosek o urlop macierzyński roczny. Nie wpisałam daty porodu, bo tego nie można przewidzieć. Ginekolożka powiedziała, że ona nie da mi zaświadczenia o dacie porodu, bo nikt tego nie zagwarantuje, że jak mi napisała na 7.08. to pstryk i tego dnia się urodzi. Zatem sformułowałam jakoś tak, że od dnia porodu proszę o udzielenie urlopu macierzyńskiego. I to też musisz wypisać po kolei te urlopy, czyli macierzyński w wymiarze 20 tygodni, dodatkowy urlop macierzyński w wymiarze 6 tygodni i urlop rodzicielski w wymiarze 26 tygodni. Łącznie daje to 52 tygodnie czyli rok wolnego od roboty!!! :))) a dzień porodu potwierdzę aktem urodzenia dziecka. No i urodzenia dziecka przerywa zwolnienie lekarskie. Czyli jak dostaniesz zwolnienie na cały miesiąc a urodzisz w połowie miesiąca, to reszta zwolnienia przepada i zaczynasz urlop macierzyński. I to trzeba zgłosić do pracodawcy.

Pieluchy się piorą, zupa się gotuje. Biorę się za ciasto! :) Mimo sennego nastroju mam dziś powera jakiegoś... Ale drzemka przed wizytą u ginekolożki obowiązkowa :)

saguaro - ja rowniez nie jestem systematyczna z tabletkami zelaza, bo mam ten sam problem. Pobiore 3-4 dni i dwa dni przerwy ;p
Co do zastrzykow to jest to bardzo gesta, oleista, brunatna ciecz, ktora odczuwa sie podobnie do zastrzykow z B12. Nie dosc, ze bola (jestem wrazliwcem ;p) to moga po nich wyjsc siniaki na tylku.. Mnie najbardziej bolal pierwszy, nastepne 5 jakos przezylam ;)

Witam się i ja, fajnie macie z ta szkoła rodzenia widze że dużo osób już prawie kończy a ja zaczynam dopiero 28.06! Trochę późno.niby ma trwać 6 tyg... Ciekawe czy dotrwam czy urodze w trakcie haha ;))

Taka -ale sobie wymyslili z tym przedszkolem, a może podpytaj w innym...?!

Marzycielka- ładne imię wybraliscie, ja nie znam.żadnego.Maxa to nie mam skojarzeń.i to chyba przeważyło ;), co do zębów,współczuję sama mam problem juz byłam z 6 razy u dentysty będąc w ciąży,czekam aż się dzidzia.urodzi i ostro sie.za to.zabieram :)

Jagoda- ale kiepsko że musisz.aż do połowy lipca pracować, a nie możesz na zwolnienie troszkę wczesniej pójść?!

Dzieki bogu ja na zwolnieniu i juz nie wracam napewno, też muszę się dowiedzieć czy mam wystarczająca ilość składek do macierzyńskiego i jeszcze muszę dzwonic do tej pipy z HR, z zapytaniem o urlop, bo chyba muszę wykorzystać z zeszłego roku bo mi przepadnie, a tak jej nie lubie takie to wredne i nie miłe babsko że szokk...ehh

Weronika - no Gabrysia fajny wybór :)

Basia89- masz dobrą pamięć!:) dokladnie był problem z imieniem!!wojny :D, i taki czas.że wałkowaliśmy to codziennie, oboje uparci haha, Tomek chcial.Bruce albo Samson a ja miałam dużo typów,takich normalniejszych ;) jak Antos,David, Piotr większość on odrzucil, no i śmieszy mnie to ze tak gadał o tym Bruce.i Bruce że juz jakoś się przyzwyczailam haha ale nic nie mówiłam... Żeby nie było że tak nazwiemy... :)), też miałam na liście Kuba tylko.ala w wersji.ang.tzn Jake mi się podobało a myślałam.że dziadki w.pl.mogli by wołać Kuba no ale nie wyszło ;)

Quincy- powodzenia na examach,

Quincy kciuki zaciśnięte, dużo masz okropnie dzisiaj ale za to jak już to zaliczysz to już będziesz miała prawie koniec!

To ja też muszę kiedyś napisać taki wniosek do mojej pracy, że chcę ten roczny. Ale rozumiem, że mimo, iż tego urlopu z 2012 nie wykorzystałam (miałam go zaplanowany na sierpień-wrzesień tego roku) nie przepada mi?

Miciurka ja mogłam zapisać go do przedszkola, do którego teraz chodzi ale mamy tam 17 km teraz i nie chciałam dojeżdżać tyle, zależało mi tylko i wyłącznie na tym akurat przedszkolu, żeby poznał dzieci z tej miejscowości zanim pójdzie do szkoły.

Ostatnia edycja:
reklama
Za mnie tez trzymajcie kciuki, jade dzisiaj popoludniu bo jutro rano i pojutrze mam egzamin.

Mi sie po tym zatruciu stalo cos dziwnego, dostalam wylew w oku, dosyc duzy i w drugim mniejszy i mam zakaz schylania sie i dzwigania, cisnienie mam niskie wiec p. dr powiedziala ze to pewnie przez te wymioty. Mam krople i zapuszczam ale narazie zadnej poprawy nie widze.

Do góry