Kupciusia
Fanka BB :)
Jagoda jak jesteś zatrudniona na umowę zlecenie, to zdaje się, że możesz opłacać dobrowolnie składki i wtedy normalnie masz świadczenia typu L4 i zasiłek macierzyński chyba też. Bo jak jesteś chora, to normalnie możesz iść na zwolnienie, tyle, że Ci nic za te "wolne" dni nie płacą, tak samo przysługuje Ci urlop macierzyński, ale zasiłek macierzyński już nie. Ale masz prawo do opłacania dobrowolnej składki. Tylko na własnej działalności sama sobie wybierasz wysokość tej składki i później z tego jest wyliczany zasiłek, a na zleceniu wysokość składki zależy od wynagrodzenia i wtedy zasiłek chorobowy wynosi 100% wynagrodzenia przez ileś tam dni (90 czy coś), a zasiłek macierzyński 80% lub 100% i 60%. Do dobrowolnego ubezpieczenia możesz przystąpić w każdej chwili, ale nie wiem czy już nie jest dla Ciebie za późno, bo na działalności trzeba opłacać składki min 90 dni żeby się coś należało. Ale może przy zleceniu jest inaczej. Zadzwoń sobie na infolinię do ZUS i się dopytaj, ja ekspertem nie jestem i głowy nie dam, że jest tak jak napisałam.